Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 1

Читай також

  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 1

          Сьогодні, з благодаті Божої, розпочинається Великий Піст! Час Великого Посту – це запрошення і нагода для духовної віднови – реформи життя! Час Великого Посту – це наче час великих реколекцій! Великий Піст не обов’язково вимагає великих постанов, але напевно може означати більші зусилля та можливості великих змін в твоєму житті, особливо, у відносинах з Богом, ближнім і з самим собою. Час Великого Посту – це понад усе твоя відкритість на велику дію Бога! Великий Піст – це про любов Бога до тебе!

          Існує дуже багато шляхів для плідного проходження Великого Посту! Найчастіше піст для пересічного християнина – це тілесні практики зречення без чіткого визначення мети та глибшого розуміння значення. На час посту, дійсно, можна відмовляти собі цілковито у споживанні їжі, а можна її лише трішки обмежити, однак з великою вдячністю за її дар, а це означає більший плід! Уяви собі, що ти відмовляєшся, але за все дякуєш, усім серцем дякуєш: за кожен шматок смачного м’яса, хліба чи навіть ковток води… Вдячність – це молитва, прослава!

          Можна на час Великого Посту зробити постанови частіше спілкуватися із своїми рідними, для котрих, до тепер, ти ніколи не знаходив достатньо часу. Можна дорогій Вам людині, своїм стареньким батькам, діткам, друзям, просто приділити більше уваги! Можна також пошукати безхатченка у твоєму місті! Можна спробувати примиритися із своїм кривдником. Багато чого можна вчинити «для більшої Слави Бога» …

          Одним із особливих шляхів для духовного зростання на час Великого Посту є молитва прослави! Прослава – це спосіб життя, тобто, святкування дарів, які ти кожного дня і навіть миті завжди щедро отримуєш з люблячого Серця Бога! Людина прослави – це зряча і вдячна людина! Людина прослави – це насправді жива людина! Прославою живе той, хто прагне побачити дари, а ще більше пізнавати Того, хто дарує!

          Отож, на час Великого Посту ти можеш духовно вправлятися у прославі Бога! Постанови, щодня, приділити 15-30 хв. молитві прослави. Можливо краще, молитися зранку, коли ти відчуваєш бадьорість. Кожного дня буде з’являтися світлинка з написами для роздумів!

          На час Великого Посту, якщо прагнеш більшого духовного зростання, ти можеш:

          – Прославляти Бога за ще один день життя. Ти міг сьогодні не проснутися! Тебе могло взагалі не бути! Просто роздумуй на тим і щиро дякуй…

          – Прославляти Бога за своїх дітей, чоловіка, дружину, друзів… Їх також могло не бути!

          – Окремо можна, треба прославляти Бога за наше Українське Воїнство! Особливо, сьогодні! Особливо за тих полеглих, наших Дорогеньких! Якщо, зараз, у цю мить,  щемить у серці, то це розпочалася прослава Христа, бо і Він віддав своє життя за мене і за тебе на дереві хреста, на Голгофі!!! Наші Воїни, вони ж могли обрати інший шлях, могли ще жити, могли втікати від війни, могли злякатися! Однак, вони обрали шлях боротьби за твою і мою свободу, за мир на нашими головами! Ми повинні прославляти Бога за них і знати їх імена! Вони віддали своє життя за нас! Вічно пам’ятати полеглих Воїнів – це прославляти Бога, це молитва і перемога!

          – Прославляти Бога за наш Український Народ! Прославляти за неймовірну жагу до боротьби і перемоги!

          – На час посту ти можеш прочитати хоча б одну книгу з історії України. Ти можеш зачитатися, закохатися у творчість нашої поетеси Ліни Костенко! Ти можеш молитися її віршами! Переконаний, прослави Бога стане більше, якщо зросте твоя любов до України.

          – Прославляти Бога за Його творіння: за сонце і місяць, звізди небесні, дощі і роси, всі вітри, вогонь і холод, світло і пітьму, дні і ночі, блискавки і хмари, пагорби і гори, Карпатські та Кримські, рослини і тварини, моря і ріки… Прославляти Бога за «Дніпро і кручі»! Прославляти Бога за прекрасну природу України, за її ще вцілілі ліси! Нам ще предстоїть воювати за природу нашої Української Хати!

          – Прославляти Бога через частіше читання Святого Письма (Пс. 23; 63; 91; Дн. 3; Лк. 11, 1-4, інше) однак, дуже повільно, з великою уважністю, роздумуючи над кожним словом, наче розмовляючи та слухаючи другу особу, найдорожчого Друга!

          – На час посту ти можеш просто шукати більше нагод застілля із своїми рідними та друзями. Євангеліє від Йоана показує нам Ісуса, який любить святкові застілля і постійно перебуває із своїми друзями, розпочинаючи із Кани Галілейської та завершуючи Тайною вечерею… Ісус кожного разу запрошує тебе до вельми святкового Євхаристійного столу Його любові! Прийми Його запрошення на Бенкет! Час Великого Посту – це приготування саме до цієї Трапези Життя й Любові!

          – Прославляти Бога можна…

          А як би ти хотіла/хотів прославити Бога у часі Великого Посту?

          Нехай час Великого просту стане для тебе нагодою для справжнього зростання у вірі, надії та любові. Нехай дарує досвід більшої радості, сенсу життя через близькість інших людей. Нехай Великий Піст стане ПРОСЛАВОЮ БОГА, попри все! Нехай Господь торкнеться твого життя, розуму, волі, серця і тіла, і нехай прославиться Його Святе Ім’я!

          Бажаю Вам чисельних плодів Великого Посту, 2022 року Божого!

          Слава Ісусу Христу! Слава Богу вічного життя!

          Слава Україні!

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.