Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці і святий Альфонс

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Різдво Святого Івана Хрестителя
        • Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці і святий Альфонс

          Серед улюблених титулів Марії у св. Альфонса вирізняється – «Непорочне Зачаття». Про нього у контексті свята Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці ми і поговоримо в цій статті.

          Історія і розуміння свята «Непорочного Зачаття»

          Підставою встановлення свята Зачаття святої Анни коли зачала Пресвяту Богородицю стала подія зачаття святою Анною Пресвятої Богородиці про яку ми дізнаємося із церковного передання та апокрифів (Протоєвангелія Якова – 170-180 рр. в Єгипті та Євангелія Псевдо Матея з V ст.). Ранні церковні письменники також говорять про це свято. Перша згадка про свято знаходиться в типіконі св. Сави з V ст. Розвиток і поширення свята припадає аж на VIII ст. У IX ст. Свято було вже відоме в Римі під назвою «Зачаття Марії». У1476 р. Папа Сикст IV офіційно запровадив це свято для Римської дієцезії під назвою «Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії». Папа Климент XI у 1708 р. його поширив на всю Католицьку Церкву. Догма Пія XI про Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці (8.12.1854) розставила всі крапки над «і» у довгому богословсько-маріологічному спорі який точився у церковних колах впродовж декількох століть: Марія – Непорочно Зачата[1] і ця правда визнається у католицькому віровченні як догма. Об’явлення Богородиці в Люрді у 1858 році Бернадетті Субіру де Марія назвала себе «Непорочне Зачаття» лишень підтвердило те що чотири роки перед цим затвердив намісник Христовий на землі.

          Під “Непорочним Зачаттям” Богородиці католицьке віровчення має на увазі непричетність Марії до первородного гріха з моменту Її зачаття, яке відбулося цілком природнім шляхом від земних батьків Йоакима і Анни. Захід стверджує що Марія стала Непорочною, Чистою, Святою і вільною від найменшої тіні провини не заради особистих заслуг, але задля майбутніх заслуг Ісуса Христа, Свого Сина, Спасителя людського роду. Христос Своїми заслугами вирятував Її відкупив Її та захоронив від первородного гріха. 

          Натомість Схід відкидає догмат про Непорочне Зачаття, вважаючи Марію тільки особисто безгрішною, але не позбавленою як і всі люди первородного гріха крім Богочоловіка Ісуса Христа. Пречиста Діва Марія для Східних отців Церкви є перед усім найсвятішою з усіх людей; святий Григорій Палама називає Її “Всесвятою”. У Східній Церкві до сьогодні немає офіційного, документального підтверження віри у Непорочне Зачаття. Однак, слід підкреслити, що в східних літургійних текстах (напр. молитва «Достойно єсть») бачимо відображення віри у Непорочне Зачаття хоч і у непрямій формі.

          Непорочне Зачаття в альфонсіанській традиції[2]

          Святий Альфонс Лігуорі присвятив свій новий місійний інститут опіці Богоматері Непорочного Зачаття. Він був глибоко переконаний в цьому унікальному привілеї Марії, що був уділений Їй, щоб підготувати її, щоб бути бездоганним храмом Святого Духа і Матір’ю Бога. У той же час він твердо вірив, що цей привілеї був наданий Їй як знак надії для нас. Вона отримала від самого початку те, що ми сподіваємось отримати – copiosa redemptio, велике відкуплення. Благодать відкуплення захищала Марію від падіння. Благодать відкуплення може підняти нас після падіння. Непорочне зачаття є, отже, надзвичайним даром та привілеєм.

          Непорочне Зачаття ясно вказує на те, що Бог може зробити з нашою крихкою та пораненою людською природою. Марія є відкупленою, як і ми. Янсеністи і ригористи заперечували Непорочне Зачаття. Згідно із їхньою думкою, людська природа є безнадійно зіпсутою, і ми всі приречені на згубу. Альфонс не міг прийняти цього песимістичного погляду на людство, а також поняття обмеженої благодаті і обмеженого милосердя Божого.

          У своїй ревній обороні і навчанню про Непорочне Зачаття, св. Альфонс захистив два дуже важливих принципи католицької ортодоксії – Sensus Fidelium, почуття віри вірних і завжди присутню дію Святого Духа в проводі Церкви в питаннях віри і культу. Одкровення не є статичним моментом у часі, щось що давно пройшло, але Святий Дух все ще веде Церкву і народ Божий через віру і благочестя, доктрини і культ.

          Значення «Непорочного Зачаття» для нас

          У Непорочній Марії знаходимо також взірець чистоти, який дуже потрібний у сьогоднішньому світі, де чеснота чистоти є часто недооцінювана, висміяна, де багато людей живе в розпусті, розбещеності, де в засобах масової інформації та інших місцях неодноразово атакує нас порнографія. Християнин є покликаний, щоб боротися про чистоту свого серця, яка є величезним багатством та дозволяє по-справжньому любити іншу людину.

          Катехизм навчає: «Панування над собою є довгою працею і вимагає тривалості. Ніколи не можна думати, що воно досягається раз і назавжди. Контроль над собою потребує зусилля, до якого треба знову й знову вдаватися впродовж усього життя». Збереження чистоти серця коштує багато зусиль. Потрібно неодноразово мати відвагу йти проти течії сучасному менталітету.

          Наслідком первородного гріха є схильність до зла кожного із нас. Ця схильність називається також похіттю. Не маємо вже тієї первісної гармонії, однак маємо вільну волю, яку потрібно постійно зміцнювати. Маємо теж необхідну допомогу від Бога, про яку можемо Його просити за заступництвом Марії та святих покровителів. В усьому цьому потрібно зберігати розсудливість, уникаючи того, що може призвести до гріха: різних місць, ситуацій, знайомств, зображень.

          Свято Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії є днем, в котрому Бог пригадує нам про роль, яку в нашому житті може і повинна відігравати Матір нашого Господа Ісуса Христа.

          Вона виконувала і надалі виконує Божий план, переживала ту єдність з Господом, яку ми втратили через гріх. Але Бог не залишив нас самих. Дав нам Марію за матір і взірець поєднання з ним. Разом з Марією дякуймо сьогодні Господу Богу за цю велику Його благодать[3].

          Молитва св. Альфонса до Богородиці про чесноту чистоти[4]

          «О! Маріє! о! Голубко пречиста! скільки ж то в пеклі стогнуть за гріх нечистоти! Справ о! Пані наша, щоб ми в кожній спокусі без вагання прибігали до Тебе кажучи: о! Маріє! Маріє! рятуй нас. Амінь».

          Підготував oтець Назарій ЛАНЬКО


          [1] «Пречиста Діва Марія в першій хвилі Свого Зачаття, через особливішу Ласку Всемогутнього Бога, заради заслуг Ісуса Христа, Спасителя людського роду, ЗАХОРОНЕНА ВІД УСЯКОЇ ТІНІ ПЕРВОРОДНОГО ГРІХА».

          [2] o. Michael Brehl CSsR, Przełożony Generalny Zgromadzenia  Redemptorystów. «ŚWIĘTY ALFONS LIGUORI I MARYJA, MATKA BOŻA»

          [3] Матеріали Католицького Медіа-Центру

          [4] Uwielbienia Maryi przez sw Alfonsa Liguorego Krakow 1877, с. 536

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Різдво Святого Івана Хрестителя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.