UCUkids: «Дозвольте обдарованим дітям бути собою – не створюйте рамки»

Читай також

  • Прочитайко: там, де діти читають книги і стають акторами маленьких вистав
  • «Казковий концерт»: студенти допомагали дітям з інтернату розкривати творчий потенціал
  • У 2018 році в УКУ – новий шанс якісної освіти для тих, хто не чує
        • UCUkids: «Дозвольте обдарованим дітям бути собою – не створюйте рамки»

          «Насправді не всі вміють працювати з обдарованими дітьми. Їх не завжди розуміють і не створюють простору для їхнього розвитку та навчання. Про обдарованих також говорять як про дітей з особливими потребами, адже їм треба допомогти зрозуміти, що вони є інакшими, але при цьому класними», – розповідає Тетяна Мікула, студентка соціальної педагогіки УКУ, співзасновниця дитячого простору UCUkids, який знаходиться у Центрі Шептицького.

          Ще рік тому Таня – в Українському католицькому університеті, а її одногрупниця Марічка Суп-Новікова – у Гарварді шукали ідеї, щоб об’єднати найкращі педагогічні методики і створити середовище, де діти почуватимуться безпечно, комфортно і будуть вчитися одне від одного. На рівні УКУ підтримали ідею проведення школи вихідного дня за виховною методикою, апробованою у США, і допомогли дівчатам погодити організаційні питання. Відтак, на базі кафедри соціальної педагогіки створили UCUkids – проект, який поєднав українську та гарвардську традиції взаємодії та спілкування з обдарованими дітьми.

          У навчальний період проект діє у форматі школи вихідного дня, у період шкільних канікул – у форматі табору.

          «Оскільки Школа відкривалася у літній період, то ми порадили стартувати у форматі табору, адже влітку батьки частіше шукають можливості для змістовного наповнення дозвілля дітей протягом робочого тижня, коли вони працюють і не можуть проводити час з дитиною, а вихідні використовують для сімейного відпочинку на літній період. Судячи з активності дітей, позитивних відгуків і підвищення зацікавлення до діяльності #UCUkids, цей формат виявився вдалим, і дівчата провели ще кілька схожих таборів до кінця літа. Перелік тематик постійно розширювався, тому дітям було цікаво брати участь у такому таборі по кілька разів», – розповідає керівник бакалаврської програми соціальної педагогіки Юлія Кокоячук.

          UCUkids уникає стереотипних підходів до навчання дітей, натомість – інноваційні методики та низка особливостей, які базовані на віковій психології.

           «Це твій вчитель і він твій друг»

          Стандартний радянський підхід «це твій вчитель, і ти маєш його слухатися» змінюється на «це твій вчитель і він твій друг». Тут вчаться в ігровій формі. Одні називають це школою, інші – клубом, де можна поспілкуватися з друзями, ровесниками. Попри гнучкість і змінений підхід, дитячий простір також має свої правила – просто побавитися сюди не приходять, а з конкретною метою – навчитися чогось нового. Заняття проводяться по суботах та неділях. Один день – це один великий урок.

          «Ми хочемо навчити дітей вчитися і показати, що це досить цікаво і захопливо. Кожного заняття розглядаємо якусь глобальну тему, до прикладу, нещодавно вивчали, що таке дедукція та індукція. Впродовж дня розвивали навички, які допомагають мислити індуктивно або дедуктивно. Іншого дня ми досліджували риси характеру, вивчали емоції та вчилися розрізняти їх в собі та інших людях на основі міміки, постави і голосу. Також досліджували тему буллінгу», – розповідає Таня.

          До кожного шукають індивідуальний підхід

          Щоб досягнути максимального результату навчання, дітей розподіляють за групами так, щоб вони могли підкоригувати свої слабкі сторони і зміцнити сильні. До прикладу, в одну команду ставлять дитину, якій легко налагодити  комунікацію і дитину, якій це зробити складно. Тож вони обмінюються досвідом і вчаться одне від одного. Таким чином вчителями стають не лише дорослі, але й діти.

          Особливу увагу під час занять приділяють командній роботі та розвитку лідерських якостей. «Важливо, щоб діти навчилися відчувати, коли варто захищати свої ідеї, а коли треба поступитися лідерством перед тим, у кого ідея краща. Не треба недооцінювати їхні можливості і наголошувати, мовляв, ти ще дитина і нічого не знаєш, я покажу тобі, як треба, але спілкуватися на рівні. Ідеї, які в них виникають, не кожен дорослий може сфантазувати», – зазначає дівчина.

          Дітей не варто обмежувати в творчості

          У дитячому просторі діє ключовий принцип – дозволити обдарованим дітям бути собою, а не створювати рамки. Дітей не варто обмежувати в творчості, вважають дівчата-засновниці проекту:

          «Якщо ви поставили завдання намалювати квадрат, а дитина малює коло, то це не означає, що за це треба сварити, адже дитина мислить саме так. Дайте їй можливість бути собою і покажіть, які ще є варіанти виконання завдання. Рамки вбивають творчість».

          Орієнтація на свободу творчості та критичне мислення лежить в основі виховної американської методики, пояснює Марічка Суп-Новікова, яка зараз працює ментором у Центрі інноваційної освіти «Про. Світ». Шукаючи ідеї у Гарвардському університеті, вона намагалася зібрати найкращі інноваційні освітні зразки:

          «Навчальна програма Школи – це добірка методів та способів навчання при відборі дітей за Дж. Гілфордсоном та П.Торренсоном у модифікації Е. Тунік. Обдаровані діти відібрані за цією методикою матимуть змогу взяти участь в ретельно продуманому навчальному процесі в ході якого, зіткнуться з реальними ситуаціями та викликами, самі зможуть прийняти рішення і подолати перешкоди»

          Навчальна програма суботнього та недільного формату розрахована на дітей віком 6-12 років (молодший шкільний вік). У суботу заняття проводяться з 10.00 по 17.00, а в неділю – з 11.00 по 17.00. Суботній формат розрахований на загальний розвиток дитини – пізнання іноземних мов, культури, командотворення та розвиткові заняття, а недільний формат – це психолого-катехитичний варіант програми, коли діти вивчають релігієзнавство, ходять до церкви на дитячу літургію. Якщо діти віку до першого причастя, вони відвідують катехизацію.

          «За статистикою, 98% усіх 6-річних дітей є обдарованими, але коли вони переходять рубіж «молодша середня школа», цей відсоток зменшується вдвічі через неефективну освітню систему. Це стосується не лише України, а й всього світу. Тому з дітьми віком 6-12 років досить легко працювати, бо вони є досить пластичними і ще піддаються впливу, на відміну від підлітків, яких набагато важче переконати», – зазначає Тетяна Мікула.

          Максимальна кількість дітей, на яких розрахована навчальна програма – 20. Більше половини з них є постійними учасниками проекту з червня-липня 2017 року. Є 4-5 дітей, які приходять тільки раз на місяць чи раз на 2-3 тижні. Загалом є ті, які розуміють потребу систематичності цього навчання і є ті, які випробовують цю систему, додає організаторка проекту.

           

          Зазвичай на 20 дітей припадає 4 постійні наставники, а також експерти, яких запрошують відповідно до теми заняття. Вони працюють з дітьми в тренінговій формі і допомагають розвивати певні навички, досліджувати свій потенціал. Так, на одному з майстер-класів діти вчилися готувати роли від «Панда Суші». Серед експертів школи – психологи, казкотерапевти, експерти з французької мови, фахівці здорового харчування, фахівці з комунікації та інші.

          «Експертами можуть бути і діти. Одного разу ми запросили хлопчика, який є успішним пекарем і має власний бізнес. Він працює в Шевченківському гаю, на дому випікає булочки і продає. Це стало переломним моментом для дітей, адже вони побачили, що не тільки дорослі можуть займатися бізнесом, але й діти», – розповідає Таня.

          Як відбирають обдарованих дітей?

          UCUkids – це програма, де відбір дітей слугує точкою відліку для подальшого моніторингу ефективності та вдосконалення навиків дітей. Щоб потрапити до школи, треба пройти два етапи відбору, перший з яких у вигляді тесту на визначення ерудованості, вміння висловити свою думку та критичне мислення. За результатами відбору учасниками стають ті, чиї відповіді найбільш унікальні. На другому етапі відбору батьки подають мотиваційний лист, у якому дитина пояснює свої зацікавлення, мрії та очікування.

           

          Участь у навчанні є платною і коштує 350 грн за день. Ця сума включає триразове харчування – сніданок, обід та підвечірок, педагогічний супровід та участь у майстер-класах.

          За словами дівчат, навчальна програма є досить динамічною і оновлюється відповідно до потреб дітей. Організатори відкриті до тем, які пропонують діти і можуть змінювати свій прописаний план. Надалі дівчата планують розширювати цей проект поза межами Львова, збільшувати кількість дітей, добирати ще більше наставників та експертів.

          «На програмі з соціальної педагогіки ми радо підтримуємо ідеї наших студентів. Вже з першого курсу маємо приклади реалізації якісних соціальних проектів, а до закінчення бакалаврату 100% студентів реалізовують власні проекти. У випадку #UCUkids можна говорити про особливу фаховість і самостійність студентів, які змогли знайти свою нішу в соціально-педагогічній діяльності і задовольнити потребу батьків і дітей у якісному дозвіллі і творчому підході до розвитку особистості. Ми щиро радіємо успіхам наших студентів і тому, що навчання на програмі з соціальної педагогіки дало їм хорошу базу і поштовх для кар’єри, яку вони розпочинають вже зі студентських років», – керівник бакалаврської програми Юлія Кокоячук.

          Підготувала Ірина Наумець

          Фото: UCUkids

          Читай також

        • Прочитайко: там, де діти читають книги і стають акторами маленьких вистав
        • «Казковий концерт»: студенти допомагали дітям з інтернату розкривати творчий потенціал
        • У 2018 році в УКУ – новий шанс якісної освіти для тих, хто не чує
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.