Українець, який може полетіти на Марс

Читай також

  • Мріяти. Наскільки це по-християнськи?
  • Нова дійсність із традиційним підґрунтям
  • Оксана Іленьків: «Сильна жінка ніколи не закриває власне серце від світу, завжди вірить у Бога та своє покликання»
        • Українець, який може полетіти на Марс

          Якщо не всі, то багато хлопчиків, та й навіть деякі дівчата, мріяли в дитинстві стати космонавтами. Звичайно, дорослішання робить своє і такі мрії поступово починають здаватись наївним проявом дитячої фантазії. Так ось не у всіх випадках.

          Сергій Якимов, житель Житомира, пройшов у сотню претендентів для участі у нідерландському проекті «Mars One», метою якого є колонізація Червоної Планети. Відбір і досі триває, проте хлопцеві вдалось залишити позаду майже 200 тисяч конкурентів із різних точок земної кулі.

          Про проект Сергій дізнався завдяки анонсу через інтернет ще у 2011 році. Подавши заявку, він виконував усі завдання.

          Перший етап – це звичайна реєстрація. Другий – медкомісія, яку успішно пройшли 660 людей. Та співбесіда, на якій було обрано лише 100 найкращих.

          До цього часу журі нідерландського проекту спілкувалось із майбутніми «марсіанами» в онлайн – режимі, проте уже зовсім скоро сотню найкращих очікує вирішальний етап змагань, який пройде у відповідному місці та при відповідних умовах, до прикладу, у пустелі. Саме там учасники зможуть познайомитись із своїми суперниками у реальності та провести з ними достатньо часу, щоб зрозуміти, чи зуміють вони прожити пліч-о-пліч, можливо,  ціле життя.

          Врешті-решт залишиться 24 людини.

          Яка ж мета проекту?

          Проект «Mars One» створений із ціллю колонізувати планету Марс. Ось такі амбітні плани у нідерландців.

          Вони планують переселити туди людей, створити запасний аеродром, в разі пошкодження первісного, побудувати форпост (задля можливості вивчення інших планет), а також у майбутньому використовувати планету як «гігантську флешку» бази даних Землі. Безумовно, астронавтами буде детально вивчений простір Марсу, його здатність до вирощування рослинності, атмосфера та інші не менш важливі показники. Проект також підтримується NASA (національне управління повітряплавання та дослідження космічного простору) та SpaceX (американська приватна компанія, яка працює в галузі будівництва космічного транспорту).

          Чи не шкода все ж мені назавжди покидати Землю? Стати космонавтом – це моя дитяча мрія, яку я маю намір здійснити до кінця, – Сергій Якимов.

          Перший запуск корабля із добровольцями запланований на 2027 рік. Проте цю дату не можна вважати стабільною, адже через фінансове питання та шквал критики реалізація проекту вже й так затягнулась.

          Сам переліт до планети Марс триватиме 7-8 місяців. У кожного із учасників буде своя окрема кабіна, вбиральня, тренажери та, безумовно, космічна їжа. Під час польоту космонавти обов’язково займатимуться фізичними вправами, щоб їхнє тіло не втратило пружності та еластичності. На шляху до запланованої зупинки можливі метеорити та великі перепади температур. Тож передбачити усі перешкоди аж ніяк не можливо. Тішить те, що бурі на Марсі – це фантастика.

          на-марс1

          Що потрібно на Марсі, щоб вижити?

          1. система життєзабезпечення,
          2. ґрунт (2 – 5 м),
          3. скафандр (його вагу спробують мінімалізувати),
          4. сприятливим є те, що на Марсі є вода.

          Стиль життя на Марсі відповідає сучасним гастрономічним тенденціям, адже усім його жителям доведеться бути вегетеріанцями.

          Джерелом енергії слугуватиме Сонце та ядерна батарея. Також планують одразу створити оранжерею, на якій вирощуватимуть космічні продукти.

          Звичайно, пікантною та цікавою є тема продовження роду людського на Марсі. Що ж, організаторами продумано так, що команда складатиметься порівну із чоловіків та жінок.

          10 років після остаточного відбору їх навчатимуть усього необхідного для повноцінного життя на чужій планеті. Хтось стане кваліфікованим лікарем, хтось біологом, геологом,  інженером сервісного обслуговування, агрономом тощо.

          Обов’язком усіх учасників космічної групи є дослідження планети та передача результатів на Землю. Тут у допомогу прийде знаний усіма WI-FI, якщо, звичайно, його вдасться встановити.

          Також, за словами Сергія Якимова, проект планують перетворити у реаліті-шоу, де за життям людей на Марсі спостерігатиме увесь світ. Це також і додаткове фінансування.

          Спонсорують ідею таємні меценати.

          Там, на Марсі загальною мовою буде англійська. І по суті, ця подорож із позначкою “політ в один кінець”. Повернутись зможе кожен, хто цього захоче, проте вижити після цього на Землі буде вже майже нереально, організм стане геть іншим, не пристосованим до звичного людського життя.

          Найважчим викликом проекту Сергій визнає очікування. А все інше – це просто випробування, які й визначать переможців.

          Оце так тема для роздумів. Марс, космос, інша цивілізація, або ж взагалі її відсутність. Це точно не для усіх. Проте, й не дивно, що з такою мрією народжуються мільйони, а виношують її у серці все життя лише фанатики.

          Бажаю, щоб у всіх вистачило сил для досягнення особистої мрії, – Сергій Якимов

          Нам залишаються спостерігати за наступним розвитком подій та тримати кулаки за нашого земляка та поки що землянина.

          Записала Ірина Скишляк на зустрічі із Сергієм Якимовим у Львові

          Фото: КорреспонденТ.net, newspace.ucoz.ua

           

          Читай також

        • Мріяти. Наскільки це по-християнськи?
        • Нова дійсність із традиційним підґрунтям
        • Оксана Іленьків: «Сильна жінка ніколи не закриває власне серце від світу, завжди вірить у Бога та своє покликання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора