13 цікавинок про Патріарший собор Воскресіння в Києві, які ви не знали

Читай також

  • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
  • На YouTube опубліковано аудіоверсію синодального Послання щодо війни та справедливого миру
  • Оголошуємо молитовну мобілізацію!
        • 13 цікавинок про Патріарший собор Воскресіння в Києві, які ви не знали

          18 серпня українці відсвяткували третю річницю освячення головної святині Української Греко-Католицької Церкви – Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві. Якими є сучасні та майбутні зміни в будівництві храму? Про це Департаменту інформації УГКЦ розповів владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, голова Наглядової ради спорудження Патріаршого центру

          Патріарший собор будувався впродовж 12 років. Спорудити його греко-католики могли б набагато швидше, однак церковне керівництво категорично відмовилося від підтримки великого бізнесу і можновладців.

          Read in English: 13 POINTS OF INTEREST ON THE PATRIARCHAL CATHEDRAL OF RESURRECTION IN KYIV THAT YOU HAD NOT CLUE ABOUT

          Ювілей 1025-ліття Хрещення Руси-України став датою освячення собору. Будівництво тоді було на такому етапі, щоб у стінах собору та на його престолі можна було звершувати Пресвяту Євхаристію.

          До моменту освячення було зведено  храм та частину його інтер’єру – мистецько вимощену підлогу, престіл-трапезу, проскомидійник, дияконійник, тетрапод, два бічні престоли та горне сідалище, зроблені з чистого білого мармуру.

          У святині ще немає постійного іконостасу, а в нішах храму вкладені зразки майбутніх ікон, які з часом будуть виконані в мозаїці.

          Нещодавно львівські майстри-столяри розпочали виготовлення меблів до захристій і книжкових крамничок.

          Для належного функціонування Патріаршого собору запущено в дію теплопункт, який обігріває храм. Також тут функціонує і система охолодження.

          В Патріаршій резиденції заінстальовано котел на тверде паливо, який дає змогу економити значні кошти. Ще однин такий котел у майбутньому обігріватиме сам Патріарший собор. Ключовою у цій ініціативі стала позиція Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, і його підходи щодо ощадливості енерго-теплових ресурсів.

          У Соборі є спеціально облаштовані кімнати для редакторів й операторів, що працюють над телетрансляціями Божественних Літургій з Патріаршого собору.

          При Патріаршому центрі зроблені приміщення для оновленого радіо «Воскресіння» (“Живе Радіо”), з якого ведуться різноманітні та живі радіоефіри, що дають змогу слухачам почути не тільки проповіді, а й об’єктивно дізнатися про останні події з життя Церкви, України та світу.

          Розпочата реалізація коштовного проекту з озвучення собору та прилеглої території. У цьому  допомагає фахова компанія з Польщі, яка має великий досвід в цій сфері та є відомою в Європі.

          Закінчується проект огородження території Патріаршого центру, встановлюються вхідні й виїзні брами. У найближчих планах розпочати процес оздоблення екстер’єру, тобто викладення бруківки, яка має зайняти приблизно дві тисячі квадратних метрів, висадження дерев та кущів, як і облаштування клумб та поливу.

          У храмі буде п’ять катехитичних класів, де діти та молодь розвиватимуть свої духовні, інтелектуальні здібності та глибше пізнаватимуть Бога.

          Після завершення ремонтних робіт у Соборі буде актовий зал на 250 місць, а також Патріарша світлиця, в якій парафіяни і гості храму зможуть скуштувати каву та тістечка.

          кава
          pixabay.com

          За матеріалами інтерв’ю Оксани Климончук, Департамент інформації УГКЦ з владикою Йосифом Міляном; Вікіпедія

          Читай також

        • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
        • На YouTube опубліковано аудіоверсію синодального Послання щодо війни та справедливого миру
        • Оголошуємо молитовну мобілізацію!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.