Папа Франциск на TED: майбутнє — це не „Я“, а „Ми“

Читай також

  • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
  • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
  • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
        • Папа Франциск на TED: майбутнє — це не „Я“, а „Ми“

          Папа Франциск виступив на відомій конференції TED (Technology, Education, ‎Design), де закликав кожного зазирнути у майбутнє крізь себе та стосунки з тими, хто поруч із нами. Бо „Життя — це не просто час, який минає, життя — це взаємини.

          Ми всі потребуємо один одного. Адже майбутнє можна збудувати лише пліч-о-пліч один із одним. Тому нам потрібно оздоровити свої взаємини. Адже суворий осуд, що криється в серціпроти близьких,відкрита незагоєна рана, непробачена образа, злість — це внутрішня боротьба, іскра, яку потрібно загасити, перш ніж вона спалахне вогнем, залишивши за собою лише попіл.

          Думати про майбутнє

          Багато хто вважає, що досягнути щасливого майбутнього нереально. Та щастя — це дар гармонії між цілим і окремими його складовими. Навіть наука трактує реальність як місце, де всі елементи взаємопов’язані та взаємодіють.

          Як було б чудово, якби розвиток науки і технологій гарантували усвідомлення потреб наших близьких. Якби солідарність не просто передбачала соціальну роботу, а стала вирішальним аргументом в ухваленні політичних, економічних і наукових рішень, та у взаєминах між людьми, народами й країнами.

          Лише виховуючи дітей у дусі справжньої солідарності, зможемо подолати „культуру марнотратства“, що стосується не лише їжі й товарів, а й, насамперед, людей, яких виштовхують на узбіччя наші техно-економічні системи, що мимоволі надають перевагу продуктам, що їх виготовляє людина, а не саму людину.

          „Серед мороку кожен може стати яскравою свічкою“

          Солідарність — не автоматичний механізм. Її не можна запрограмувати чи управляти нею. Це добровільна реакція, що народжується у серці кожного з нас! Це усвідомлення, що життя, незважаючи на чисельні суперечності, — це дар. Що джерело і сенс життя — любов. Тож як можна стримувати бажання чинити добро іншій людині? Допомагаймо одне одному!

          Коли Ісуса запитали: „Хто мій ближній, про якого маю подбати?“— він розповів історію про чоловіка, який став жертвою нападу. Побачивши його, пограбованого й побитого на дорозі, священик і левит пройшли повз, не зупинившись, щоб допомогти. Невдовзі тим шляхом проходив самарянин. Він пошкодував побитого чоловіка: полив на рани безпомічного оливу й вино, привіз до найближчої оселі, з власної кишені заплатив за те, щоб ним заопікувалися.

          Притча про доброго самарянина — це притча про сучасне людство. Людське життя вкрите ранами, бо все крутиться довкола грошей і речей, а не людей. Ті, хто називають себе „достойними“, часто не дбають про інших, залишаючи тисячі людей, цілі народи на узбіччі. На щастя, є люди, які творять новий світ, дбаючи один про одного, витрачаючи кошти з власної кишені. Мати Тереза сказала: любити можна тільки власним коштом.

          Дякувати Богу, жодна система не здатна знищити наше бажання відкритися добру, співчуттю і здатності реагувати на зло — це все проростає глибоко в наших серцях. Ми — дорогоцінні, кожен-кожнісінький з нас незамінний в очах Бога. Серед мороку нинішніх конфліктів кожен із нас може стати яскравою свічкою, нагадуванням про те, що світло долає темряву.

          Сьогодні маємо Надію

          Сьогодні маємо Надію — чесноту серця, яка не замикається у темряві, не живе минулим чи лише одним днем, а здатна побачити майбутнє. Вона — всесильна, бо досить крихітної іскорки, що плекає Надію, щоб зруйнувати мури пітьми. Часто достатньо лише однієї людини, щоб Надія існувала. І тією людиною можете бути „Ви“, а потім ще одні „Ви“, і ще…, доки врешті „Ви“ перетвориться на „Ми“. Надія починається з одного „Ви“, коли ж є „Ми“ — спалахує революція.

          „Ніжність — шлях для найсильніших і найхоробріших“

          Ще одна думка стосується революції ніжності. Що ж таке ніжність? Це любов, яка наближається і стає реальною. Ніжність — це дивитися очима, щоб бачити іншого,і слухати вухами — щоб чути іншого: дітей, убогих, тих, хто боїться майбутнього. Ніжність — це задіювати свої руки й серце,щоб заспокоїти іншого,подбати про тих, хто потребує опіки.

          Ніжність — це перебування на одному рівні з іншим. Сам Бог зійшов до нас як Ісусі прожив усе своє життя, розмовляючи справжньою мовою любов, щоб бути на нашому рівні.

          Ніжність — це шлях для найсильніших, найхоробріших чоловіків і жінок. Ніжність — це сила, а не слабкість. Це стежка солідарності, стежка смирення.

          Я хочу сказати це чітко й голосно: що більше влади у ваших руках, то сильніше ваші дії впливають на людей і то смиренніше ви маєте діяти. Завдяки смиренню і практичній любові влада, навіть найвища й найсильніша, стає служінням добру.

          Майбутнє людства не лише в руках політиків, визначних лідерів чи великих компаній. А насамперед у руках тих людей, які бачать в іншій людині її „Я“ і сприймають себе як частину „Нас“. Ми всі потребуємо одне одного!

          Відеоверсію виступу Папи Франциска на TED з ускраїнськими субтитрами дивіться на офіційному сайті www.ted.com

          Довідка BBC

          TED – це щорічна конференція, заснована у 1984 році у Кремнієвій долині, гасло якої – “Ідеї, ‎варті поширення”. Серед її мовців були екс-президент США Білл Клінтон, науковець Річард ‎Докінз, засновник Microsoft Білл Ґейтс та поп-зірка Боно. Виступи спікерів, майже завжди ‎лімітовані 18 хвилинами, можна переглянути онлайн.‎

          Спектр тем виступів на TED дуже широкий: від технологій до стилю життя, від “науки щастя” до того, “як визначити брехуна”. Потрапити на конференцію у ‎якості мовця можна лише за запрошенням.‎

          За словами міжнародного куратора TED Бруно Джіассані, організація виступу Папи ‎Франциска зайняла понад рік дискусій і подорожей до Риму. За його словами, ‎спочатку мало хто у Ватикані узагалі знав про TED.‎

          Виступ Папи записали у його помешканні у Ватикані і транслювали на конференції TED у Ванкувері

          Фото: Getty + Michael Campanella, Esquire.com

          Читай також

        • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
        • ВПЛИВ НА ПАПУ РИМСЬКОГО. ДУХОВНИЙ ВИМІР ВОЇНА. ЗЛОВТІХА. ЗНАМЕННЯ. НА ВСЕ ВОЛЯ БОЖА? | Жовті Кеди
        • Посол України у Ватикані: Потрібно відкривати нові фронти, а не білий прапор піднімати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.