Календарні пристрасті: ще раз про дату Різдва

Читай також

  • Три міфи про дату святкування Різдва
  • На Різдво 25 грудня в Україні тепер вихідний!
  • Коли ми святкуємо Різдво?
        • Календарні пристрасті: ще раз про дату Різдва

          Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наприкінці 2017-го висловив радість з приводу встановлення державного свята 25 грудня, проте зазначив, що цього року УГКЦ святкуватиме Hіздво 7 січня. За словами архиєрея, “дата, коли ми разом святкуватимемо Різдво, залежить не від ієрархії, а, насамперед, від людей”.

          Якщо ми відчуємо, що питання зміни календаря не розділятиме між собою людей, а, навпаки, об’єднуватиме, то, очевидно, завдяки цьому руху знизу ми зможемо дійти до видимого спільного святкування Різдва, – Блаженніший Святослав Шевчук.

          Комусь може здаватися, що воля людей “знизу” вже є досить одностайною і зрозумілою, бо хто ж ще досі не збагнув, що Григоріанський календар – достовірніший, а дата святкування у нас насправді – те ж саме 25 грудня, просто воно у нас припадає на 7 січня? Та виявляється, не все так просто.

          Спробуйте опитати своє найближче оточення. Ось які думки з цього приводу ви можете почути:

            • мені подобається святкувати Різдво 7 січня. Бо воно – наше, з нашими колядками, традиціями.
            • мені подобається святкувати Різдво 7 січня після нового року 1 січня. Бо це якось логічніше.
            • я святкую і католицьке Різдво (з друзями-католиками), і “наше”. Таким чином, Різдвяні свята тривають довше, а це – добре.
            • якщо ми перейдемо на Григоріанський календар, все одно залишаться люди, які святкуватимуть Різдвяні свята за юліанським. Тож український “рамадан” триватиме не просто “від Романа до Йордана”, а від Романа за Григоріанським календарем 18 листопада до Водохреща за Юліанським календарем 19 січня.
            • тема “дати Різдва” випливає щойно у різдвяний час. В усі інші церковні свята, хоча їх ми теж святкуємо приблизно на 2 тижні пізніше, ніяких питань не виникає.
            • греко-католики наче й не святкують Різдво із православними – все одно кожен у своїй церкві, але багато де принаймні на Йордан відбуваються спільні водосвяття, а при односторонньому переході і того не буде.
            • “за” старе Різдво буде більшість старших людей, “за” нове Різдво – більшість прогресивної молоді. Проте старші люди – це якраз ті, на яких “тримається” Церква, а прогресивна молодь ще не знати чи взагалі до Церкви ходить.

          Як то кажуть, “тай таке”. Все не так однозначно, і дійсно виглядає на те, що “воля народу” – дуже різношерста. І молодь, і старші люди насправді мають дуже різні погляди, які в дечому дуже схожі, а саме – в боязні змін, злиття з “чужими” традиціями чи навпаки – розділу зі своїми ближніми в межах країни або й родини. Тому ми нічого не змінюємо. Чекаємо, молимося, працюємо. А там – як Бог дасть.

          P. S. А моя бабця (їй 81 рік) сказала, що святкувала би Різдво 25 грудня, якби так церковна влада дала відповідну вказівку. Без проблем. А ви кажете :)

          ЧИТАЙ ТАКОЖ: 

          ТОЖ КОЛИ НАМ СВЯТКУВАТИ РІЗДВО? ДУМКИ БОГОСЛОВІВ

          НЕ ДВА РІЗДВА, А ДВІ ДАТИ ЙОГО СВЯТКУВАННЯ: ДУМКИ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

          Ілюстрація: graphicsbuzz.com

           

          Читай також

        • Три міфи про дату святкування Різдва
        • На Різдво 25 грудня в Україні тепер вихідний!
        • Коли ми святкуємо Різдво?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"

              Коментарі

              • Степан Петрович    12.01.2018 о 10:02

                ці думки широкої публіки базуються на міфах (чи недостатку інформації / знань). Міфи далеко не втекли від брехні та неправди – а це інструмент Лукавого. Тож закликаю всіх відкидати міфи та викривати неправди!

                Ніхто ніколи неміняв в нашому східному календарі різдво з 25 грудня. Ми і сьогодні його святкуємо 25 грудня, просто так трапилося що в цей момент на вулиці, за світським календарем, вже 7 січня… CCCР перейшов на новий-світський каледар тільки в 1918р. Тому наші предки-побратими які виїхали в Канаду, Америку до того часу, ніколи того безглуздя не зазнали..