Священику, просто будь поруч!

Читай також

  • Про Дев’яносто шосту сесію Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні
  • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
  • Під час Форуму молодіжного душпастирства дискутували на тему — «Молодь УГКЦ: вчора, сьогодні, завтра»
        • Священику, просто будь поруч!

          Що би сказала молода людина душпастирю, якби він її спитав.

          Царство Боже – це ж тут і тепер? Ісус казав: “Де двоє або троє зберуться в моє ім’я – там Я серед них перебуваю”. Я розумію, що страждання можуть бути в моєму житті. Але також навчи мене бути щасливим із Богом зараз.

          Деколи і в 25 я не почуваюся зрілою людиною і здатною самостійно приймати рішення. Я розгублений,  бо ще не маю підґрунтя досвіду. Але я дуже хочу зрозуміти, навіщо я живу, яке моє місце в світі. Підкажи мені дорогу.

          Багато слухай, мало говори. Якщо я мовчу,  це не означає, що мені нема чого сказати.

          Моя увага утримується на чомусь одному 8 секунд. Тож якщо ти вийдеш на казальницю і почнеш свою проповідь зі слів “Дорогі парафіяни. Сьогодні така-то неділя по Зісланню Святого Духа. Сьогодні ми з вами хотіли б застановитися над…” –  я почну дивитися на те, хто в чому вдягнений чи яка лампочка в храмі перегоріла. Не ображайся на мене за це.

          Я дуже хочу зрозуміти, навіщо я живу, яке моє місце в світі.

          В мене є велика недовіра до інституцій, в тому числі до Церкви. Та окремий священик може здобути мою довіру. А довіряю я тому, хто цікавиться моїм життям.

          Моя сім’я для мене дуже важлива: я люблю маму і тата й хочу мати з ними добрі стосунки, а також хочу створити свою щасливу сім’ю. Це дійсно ті теми, які мене цікавлять.

          Хочеш знати, як співпрацювати зі мною? Спитай мене, що я хочу – ще на етапі планування твоєї праці з молоддю.

          Я постійно вчусь чомусь новому. Тож щоб ти міг мене щось навчити – постійно працюй над собою, в тому числі духовно.

          Якщо ти не знаєш відповіді на моє запитання – скажи про це чесно.

          “Бо так” – для мене не аргумент. “Я маю досвід” – теж не дуже сильний аргумент. Говори зі мною, як дорослий із дорослим, на рівних.

          Так, це ризиковано, але “сірі мишки” теж здатні на великі вчинки, якщо відчувають, що їм довіряють.

          Я готовий слухати тебе, якщо ти готовий слухати мене.

          Важливо питати мене, що для мене важливо. Адже перша річ, яку питав Ісус учнів в дорозі до Емаусу – про що ви говорите? Що для вас важливо?

          Я є частиною покоління, яке подорослішавши, до 8 разів за життя змінить свою професію. Пам’ятай приказку: “Наймудріший є мій кравець – кожного разу, коли я приходжу,  він з мене знімає мірку”.

          Велика частина мого життя проходить в Інтернеті – тому і тобі варто там бути. Інстаграм, YouTube, Facebook – ти знайдеш мене, побачиш, чим я живу і зможеш бути поруч.

          Не забудь: дражливі теми зазвичай варто переводити в особисте спілкування.

          Я не можу без соціальної взаємодії. Я мушу спілкуватися з кимось, бути з однодумцями. Якщо ти запропонуєш мені якісну альтернативу, спільноту або місце, куди я можу прийти і знайти там друзів – я прийду.

          Я хочу визнання: на роботі, серед друзів, у соціальних мережах. І ти маєш це розуміти. Тож помічай не лише те, що я роблю не так. Дякуй і хвали мене за конкретні дії.

          Дай мені відповідальність, можливість себе проявити. Я не все зроблю ідеально, але якщо ти цього не зробиш – де я можу набути цей досвід?

          Говори мені про мої помилки, але не засуджуй мене.

          Мені здається, що мудрі люди таки вчаться на своїх помилках. Мудрі люди роблять помилку, роблять висновки і йдуть далі. Дозволь мені помилятися.

          Просто повір в мене, навіть якщо я не виглядаю лідером. Так, це ризиковано, але “сірі мишки” теж здатні на великі вчинки, якщо відчувають, що їм довіряють.

          Те, що ти сієш воно проросте. Не зневірюйся в мені. Навіть якщо не даватиму тобі ніякого фідбеку, знай, що все, що ти в мене вклав, подіє.

          ***

          Записано на зустрічі священиків Львівської Архиєпархії, які працюють з молоддю, в рамках курсу МАПА, на основі виступу о. Ростислава Пендюка, голови Патріаршої Комісії у справах молоді УГКЦ.

          Довідка

          МАПа (Молодіжний АПостолят) – навчальний курс, що розроблюється і втілюється Патріаршою Комісією у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви. Основні цілі курсу – додати молодіжним душпастирям практичних вмінь праці з молоддю на парафії, а також створити можливість для священиків ділитися між собою унікальним досвідом праці з молоддю, викликами, проблемами та їхнім вирішенням..

          Старт МАПи відбувся у 2017 році. Це була річна програма, яка складалася з 5 модулів по 4 дні інтенсивного вишколу для 20 священиків зі всієї України, а також обов’язкового виїзду до Польщі, щоб побачити тамтешній досвід праці з молоддю. Також програма передбачає одноденні зустрічі з охочими священиками в їхніх єпархіях. Такі зустрічі вже відбулися в Харкові, Запоріжжі, Києві, Чорткові, на Закарпатті, у Тернополі, Дрогобичі, Івано-Франківську, Жовкві та Львові.

          Навчання молодіжних душпастирів з різних куточків України в 2018 році розпочнеться 23 квітня. Деталі – на сайті mapaedu.org.ua

          Священики, відповідальні за працю з молоддю в деканатах Львівської Архиєпархії УГКЦ на зустрічі “МАПи” 6 березня 2018 року

          Фото: Ірина Косар, о. Ростислав Пендюк.

          Фото вгорі: Reuters

           

          Читай також

        • Про Дев’яносто шосту сесію Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні
        • Слухання голосу молоді є первинним етапом і має бути основою й вашого служіння в різних напрямах, ― Глава УГКЦ до учасників Форуму молодіжного душпастирства
        • Під час Форуму молодіжного душпастирства дискутували на тему — «Молодь УГКЦ: вчора, сьогодні, завтра»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"