Станіслав Тарасенко: «Фільми,  які розкривають духовні цінності – це цікаво. Але фільми, які їх нав’язують, – боронь Боже!”

Читай також

  • 5 фільмів про Бога, любов і радість серед буднів
  • 5 фільмів про неймовірну силу прощення
  • У Львові відбудеться українська премʼєра фільму “Католицизм”
        • Станіслав Тарасенко: «Фільми,  які розкривають духовні цінності – це цікаво. Але фільми, які їх нав’язують, – боронь Боже!”

          Відомий французький кінорежисер Жан-Люк Ґодар сказав: «Кіно мене цікавить тим, що воно здатне бути трохи всім на світі. Це живопис, який може бути почутим як музика». Про релігійні та духовні мотиви у європейському й світовому кіно, відомих режисерів, які висвітлювали філософські цінності моралі у своїх кінокартинах, про релігійну пропаганду в мистецтві, сатиру на християнство тощо, – у ексклюзивному інтерв’ю зі Станіславом Тарасенком, арт-директором «Кінопалацу» у місті Львові.

           

          • Розкажіть, будь ласка, як виникло Ваше зацікавлення кінематографом? Наскільки тісно Ваше життя переплетене із цим видом творчості?

           

          «Все моє життя, на сьогоднішній момент, пов’язане з кінематографом»

           Кінематографом я захоплювався з юних років. Але й іншими видами культури та мистецтва теж: літературою, музикою, філософією, релігією. По-справжньому осмислено почав дивитися фільми  з 14-15-и років: Стенлі Кубрик, Вонг Карвай, американська класика, японське кіно тощо.

          Все моє життя, на сьогоднішній момент, пов’язане з кінематографом.  Я  працюю у львівському кінотеатрі «Кінопалац», є куратором кіноклубу, випускаю щотижневу «програму» «Кіноведы» (http://kinovedy.com/category/kinovedy-free/), читаю лекції, пишу рецензії…

          • Станіславе, на Вашу думку, чи повноцінно сучасний кінематограф розкриває тему релігії, зокрема християнства? Наскільки контраверсійною ця тема є для європейського та світового кіно?

           

          «Не завжди ці фільми безпосередньо про християнство, однак вони можуть бути присвячені християнським цінностям»

           Звичайно, є величезна кількість фільмів, які так чи інакше висвітлюють християнську тематику. Не завжди ці фільми безпосередньо про християнство, однак вони можуть бути присвячені християнським цінностям, моралі, добру, смиренню, любові тощо. Прекрасні приклади таких кінострічок  – «Два дні, одна ніч» братів Дарденн або «Леді Берд» Грети Гервіг.

          Кадр з фільму “Леді Берд”

           

          • Чи можете назвати режисерів, які, на Вашу думку, якнайкраще розкривають питання духовності у своїх кінокартинах, незалежно від їхнього віросповідання?

           

          «Режисерів, яких цікавить релігія і / або духовний світ людини, чимало»

           Так, є такі режисери, яких цікавить релігія і / або духовний світ людини. Їх чимало. Наприклад: Хаяо Міядзакі, Сатьяджит Рай, Акіра Куросава, Террі Гілліам, Карл Теодор Дрейєр, Андрій Тарковський, Луїс Бунюель та інші.

           

          • Зараз є багато фільмів, які нав’язують глядачам певний релігійний світогляд. Наскільки така радикальна духовність може бути небезпечною?

           

          «Пропагандистські фільми мене абсолютно не цікавлять»

           Якщо Ви маєте на увазі пропагандистське кіно, завдання якого – переконати глядача, що одна релігія хороша, а інша погана, або що такі-то люди погані, а ті хороші – навіть не можу згадати таких фільмів. Вони мене абсолютно не цікавлять. Фільми, які розкривають духовні цінності – це цікаво. Але фільми, які їх нав’язують, – боронь Боже!

           

          • Наскільки етично висвітлювати релігійні питання у фільмах у сатиричному та саркастичному ключі?

           

          «Релігія – як і все на нашій грішній землі – схильна до згубного людського впливу. Є священики, які поводять себе огидно, є церкви, які проповідують брехню. Це дійсно так. Так невже не можна про це говорити?»

           Обов’язково! Необхідно! Першочергово! Запам’ятайте найважливіше правило: якщо ви не здатні посміятися над самим собою (як це робили, між іншим, майже всі духовні отці і майстри), значить ваше его проковтнуло Вас з головою. Релігія – як і все на нашій грішній землі – схильна до згубного людського впливу. Є священики, які поводять себе огидно, є церкви, які проповідують брехню. Це дійсно так. Так невже не можна про це говорити? Обов’язково подивіться фільм «Буття Браяна за Монті Пайтоном» – ймовірно, це найбільша сатира на те, як деякі люди сприймають християнство, як вони його трактують і спаплюжують. Про це слід говорити. І говорити в повний голос. І в той же час творці фільму сказали приголомшливі слова: «Ми щиросердно не розуміємо, як можна сміятися над Ісусом. Він говорив абсолютно правильні речі: що потрібно допомагати ближнім, бути скромним, не брехати і так далі. Біда в тому, що деякі люди трактують це як завгодно і перетворюють живу віру в схоластичний догмат, а деякі – готові вбити Вас або покалічити лише за те, що Ви з ними не згідні». Ну і найважливіше: навіть якщо буде знято якийсь фільм, який принижує релігію, сміється над нею, це означає, що він може нашкодити вірі? Якщо може, то така віра нічого не варта. Справжній вірі не можна нашкодити нічим, тим більше – сатиричним фільмом.

          Кадр з фільму «Буття Браяна за Монті Пайтоном»

           

          • Порадьте, будь ласка, нашим читачам кілька фільмів, які вважаєте найкращими в контексті релігії (юдаїзму, християнства, ісламу, буддизму тощо) чи навіть міжрелігійного діалогу.

           

          «Одні з найбільш улюблених мною фільмів про віру, з глибоким розумінням релігії, знімали атеїсти»

           Так вже склалось, що одні з найбільш улюблених мною фільмів про віру, з глибоким розумінням релігії, знімали атеїсти. Дивний і шалено цікавий парадокс. З моєї точки зору, одним з найкращих фільмів про католицизм є «Леон Морен, священик» Жан-П’єра Мельвіля. У цій кінокартині – найпростішими словами, устами Жан-Поля Бельмондо – пояснюється суть християнства і священства. Те, що величезна кількість людей не знає або не розуміє, – тут подається вкрай зрозуміло. Ще назву «Амінь» Коста-Гавраса, «Голгофу» Джона Макдонаха, «Вірідіану» і – обов’язково до перегляду! – «Симеона-стовпника» Луїса Бунюеля, «Острів» Павла Лунгіна, «Святошу» Сатьяджіта Рая. Окремо хочеться сказати про фільми, які передають великі істини: «Гароль і Мод» Хела Ешбі, «Брат Сонце, сестра Місяць» Франко Дзефіреллі, абсолютно всі мультфільми Хаяо Міядзакі тощо.

          Кадр з фільму «Леон Морен, священик» Жан-П’єра Мельвіля

           

           

          Підготувала Лідія Батіг

           

           

          Читай також

        • 5 фільмів про Бога, любов і радість серед буднів
        • 5 фільмів про неймовірну силу прощення
        • У Львові відбудеться українська премʼєра фільму “Католицизм”
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)