Притчі Ісуса: про гірчичне зерно

Читай також

  • Зцілення Любов’ю
  • Апостол Лука ― вістун Божого милосердя
  • Ось для чого Ісус говорив притчами
        • Притчі Ісуса: про гірчичне зерно

          Розповідаючи цю притчу, Ісус поставив риторичні запитання: «До чого прирівняємо Царство Боже? Або в якій притчі представимо його?».

          760 гірчичних зерен важать 1 грам. Але чорна гірчиця, хоча й однорічна злакова рослина, але росте дуже швидко. З такого маленького зерна за один сезон виростає до 4 – 5 і більше метрів висоти, а на її гілках полюбляє гніздитися птаство, яке клює ці зерна і любить тінь. В умовах Палестини за кілька перших тижнів після посіву виростає 3–4-метровий гірчичний кущ.

          «І мовив: “До чого прирівняємо Царство Боже – або у якій притчі ми його появимо? Воно – немов зерно гірчичне, що, коли сіється у землю, найменше від усіх насінь, що на землі. А як, посіявши, виростає, стає більшим над усю городину, а віття пускає таке велике, що й небесне птаство в його тіні може сховатись”» (Марка 4. 30 – 32); «Іншу притчу він подав їм, кажучи: “Царство Небесне подібне до зерна гірчиці, що його взяв чоловік та й посіяв на своїм полі. Воно, щоправда, найменше з усіх зерен; але як виросте, стає найбільшим з усієї городини, і навіть стає деревом, так що птаство небесне злітається і гніздиться на його гілках”» ( Матея 13. 31 – 32); «Далі промовив: “На що схоже Царство Боже? До чого б мені його прирівняти? Воно схоже на зерно гірчичне, що чоловік узяв та й кинув у город свій, і воно вигналось і стало деревом великим, і небесне птаство гніздиться у його гілляках» (Луки 13. 18 – 19).

          Ісус зрівняв Царство Небесне з гірчичним зерном. Він не один раз звертався до людей: «Як би ви мали віру величиною у гірчичне зерно».

          Християнство, яке започаткував Ісус, на початках було схоже до гірчичного зерна. Воно стрімко розростається серед людей. Контраст між маленьким гірчичним зерном і великою рослиною може символізувати непомітне і мало відоме нам, таємниче Царство Боже, про яке ми дізналися від Ісуса Христа і тою величністю, красою і багатством Царства Божого, яке побачать ті, хто увійде до нього за свої заслуги у земному житті. Вони довідаються, що Царство Боже неперевершене і не має жодного аналога серед земних царств. Не слід ототожнювати також Царство Боже зі Святою Церквою.

          Небесне птаство, мабуть, колоритно символізує цю незрівнянну велич Царства Божого, а можливо, птаство символізує тих язичників та іудеїв, котрі прийняли християнство і потраплять до Царства Божого.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Зцілення Любов’ю
        • Апостол Лука ― вістун Божого милосердя
        • Ось для чого Ісус говорив притчами
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"