П’ять хлібів і дві риби ― найдавніші символічні зображення Євхаристії

Читай також

  • Скільки часу молитися після Причастя?
  • ЧУДО: БОЖА ДІЯ ЧИ ВИПАДОК?
  • Про Тайну Євхаристії #простими_словами
        • П’ять  хлібів і дві риби ― найдавніші символічні зображення Євхаристії

          Сьогоднішнє недільне Євангеліє розповідає про чудесне нагодування хлібом і рибою кількох тисяч людей. Таких уривків у Єванглиста Матея є два. І як не дивно, вони містяться майже поруч: у 14 і 15 главі.

          Не полінуйтеся взяти в руки це Євангеліє або відкрийте в додатку на телефоні, щоб порівняти ці дві глави. І там, і там пустинне місце. І там, і там Христос вигоює чимало недужих. І там, і там Він милосердиться над людьми, бачить їх фізичну потребу в їжі і просить апостолів дати їм їсти.

          Є різниця в кількості хлібів – п’ять і сім та кількості риби. Але це не так важливо. Важливо те, що Господь потребує внеску людини, щоб його помножити. Учням не дано помножувати. Все, що вони можуть, це роздати помножене Богом.

          Без задоволення фізичних потреб людей Церква буде симулякром на саму себе. Тому голошення Слова має йти за руку з ділами милосердя.

          Цікаво і те, що ситуація, описана в сьогоднішньому уривку, повторюється щоразу на Літургії. Храм є пустинним місцем, поки в ньому немає людей. До храму йдуть люди, шукаючи Христа. Він вигоює нас своїм Словом у Літургії Слова.

          Третя частина Літургії, Анафора – це чудо, коли береться щось від людини (хліб вино) і роздається в помноженому виді людям, щоб їх нагодувати. Але, на відміну від того хліба, цей Хліб – це сам Христос. Саме тому, одне з найдавніших символічних зображень Євхаристії, що дійшли до наших днів, є п’ять хлібів і дві риби.

          Отець Олег КОБЕЛЬ

          Читай також

        • Скільки часу молитися після Причастя?
        • ЧУДО: БОЖА ДІЯ ЧИ ВИПАДОК?
        • Про Тайну Євхаристії #простими_словами
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.