1 серпня – преподобної Макрини, сестри Василія Великого

Читай також

  • Святий, якого називають «викрадачем Чистилища»
  • Чому св. Юда є покровителем безнадійних справ?
  • Св. Отець Піо – його життя, його чудеса та його спадок
        • 1 серпня – преподобної Макрини, сестри Василія Великого

          Макрина жила в Каппадокії (на сході Малої Азії) в IV столітті. Святителі Василій Великий і Григорій Ніський були її братами. Перед тим, як Макрина мала з’явитися на світ, її матері наснився Ангел і вказав, що новонародженій доньці треба дати ім’я Текля, що вона і зробила. Але вся рідня стала звати дівчинку Макриною в честь бабусі, яка сповідувала християнство і постраждала за свою віру при імператорі Галереї.

          Сім’я св. Василія Великого: 5 хлопців і дівчат, серед яких найстаршою власне була св. Макрина Молодша. Народилася бл. 327 р.

          Коли мала 12 років заручено її з хлопцем, однак через раптову смерть жениха не дійшло до шлюбу. В той час Макрина зайнялася вихованням молодших братів і сестер. Після смерті матері (Св. Емілії) в 373 р. цілковито віддалася монашому життя яке на той час вже провадила із товаришками. Померла в опінії святості бл. 380 р. Брат св. Макрини – Св. Григорій Ніський занотував агіографічний твір який дійшов до наших днів “Діалог із св. Макриною про душу і воскресіння”.

          Макрина зрозуміла минущість життя і суєту світу. З того вона цілковито віддалася Богу і здобула собі його любов постом та смиренням. В основі святості будь-якого святого є любов до Бога; цінним в очах Всевишнього є рівно ж чисте життя, – чим і відзначалася преподобна Макрина. Гріховна погань якої тепер коштують багато, ніколи не торкнулася святої. В її особі маємо чудовий квітник чеснот, через подивляння якого захоплюємося подвигом преподобної Макрини.

          Преподобна Макрино, моли Бога за нас грішних!

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Святий, якого називають «викрадачем Чистилища»
        • Чому св. Юда є покровителем безнадійних справ?
        • Св. Отець Піо – його життя, його чудеса та його спадок
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.