Міні-гранти – мегакористь!

Читай також

  • Про екологію, боротьбу з голодом та інформаційну гігієну говорили на події проєкту #СпоЖити в Чернівцях
  • Проєкт #СпоЖити навчатиме про культуру формування екологічного мислення і споживання
  • #СпоЖити у Чернівцях: програма події та спікери
        • Міні-гранти – мегакористь!

          Географія проектів, які були підтримані ініціативою “Хтось не зробить”, охоплює переважно невеличкі містечка, в яких грантодавці є нечастими гостями

          Бажання діяти не завжди співпадають з можливостями. Дуже часто бажання змін супроводжується браком ресурсів. Добре, що є соціальна ініціатива  “Хтось не зробить”, яка має на меті розширити вікно можливостей для активістів, аби подолати цей бар’єр. “Хтось не зробить” надає міні-гранти для активних громад, які хочуть змін і готові діяти. Однією з важливих особливостей цієї ініціативи є те, що ці гранти спрямовані не тільки на якісь точкові акції, а й на підтримку громад та активістів, які ці зміни реалізують. Дуже важливо підтримати та не дати погаснути “запалу” в людях, які власноруч покращують себе та своє майбутнє. Саме тому географія проектів, які були підтримані ініціативою “Хтось не зробить”, охоплює переважно невеличкі містечка, в яких грантодавці є нечастими гостями. Проекти, на які спрямували кошти, були із таких чотирьох сфер: щаслива сім’я, якісна освіта, безпека на дорогах та екологія. Також важливою умовою була участь в реалізації проекту місцевих парафіяльних священників і якомога ширше залучення Церкви до суспільного життя громад.

          12118906_166539850355515_5987235897310913606_n

          Екологія.

          В рамках цього напрямку було чотири проекти, які отримали чи не найширшу географію проведення: Львівщина, Франківщина, Хмельниччина. Проекти реалізовувались в різні способи. Були і реконструкції: парків, скверів, історичних середовищ (історичне кладовище в м. Радехів та території фортеці в Кам’янці-Подільському). Було і створення  абсолютно нових об’єктів, як-от сквер та дитячий простір в  с. Добротів на Франківщині. Важливо: ці екологічні проекти – не просто спільними “толоки”. Вони включають і просвітницьку складову. Був постійний інформаційний супровід у формі лекцій, тренінгів, освітніх та промокампаній.

          Кам.Подільськ 1

          Безпека на дорогах.

          Ця проблема близька кожному, і з нею кожен зіштовувався. Учасниками дорожнього руху ми стаємо повсякденно. Чи як пішоходи, чи як водії, чи як велосипедисти.

          Саме останнім і приділялася увага. Адже велотранспорт – найдинамічніший з усі видів транспорту, і його популярність стрімко набирає обертів. А потреба в його безпеці зростає з такою ж швидкістю. Проекти у смт Гніздичів та м. Жидачів (Львівщина) реалізовувались саме з цією метою. Який результат? По-перше, було покращена дорожня інфраструктура та адаптована до потреб велосипедистів. По-друге, інфраструктура для пішоходів також зазнала позитивних змін. Провели навчання, які висвітлювали актуальні проблеми як для любителів двоколісного транспорту, так і для автомобілістів. Проте  жодні навчання не мають ваги без практики! Навчальний (а також пізнавальний) велопробіг в м. Гніздичів допоміг на практиці застосувати отримані навички та вдосконалити уже наявні.

          Жидачів

          Якісна освіта.

          Був реалізований лише один проект з такою ідеєю, проте – наймасштабніший з усіх. Назва – “У пошуках талантів”. Реалізувався він у м. Дубно на Рівненщині й був дуже різностороннім. Це часті лекції та тренінги, це і фотогурток, і курси іноземної мови, це і кіноклуб, і майстер-класи, і творчі вечори. Також значущою подією став запуск власного інтернет-сайту зусиллям учасників проекту. Формально, проект уже звершено. Проте його дітища функціонують і досі – це гуртки та вищезгаданий сайт. Дуже важливим є той факт, що “У пошуках талантів” є першою подією такого типу в Дубно і, попри малочисельність, – дуже продуктивною. Що дає підстави для оптимізму.

          Кам.Бузьк 1

          Щаслива сім’я.

          В цьому напрямку було чотири проекти та широка географія проведення: три населені пункти Львівщини (с. Малий Полюів, с. Городиловичі та м. Дрогобич) та м. Вінниця. Акції та заходи дозволили учасникам по-новому глянути на сім’ю, стосунки між поколіннями та потреби цих поколінь. Важливо було те, шо ці акції вчили проводити час разом якісно і давали міцну платформу на майбутнє. Адже стосунки в сім’ї – не одноразові,  а довготривалі. Під час цих чотирьох заходів були і презентації, і туристичні походи, і спільні тренінги. Вони далі відчути учасникам, що сім’я – найвища цінність.

          IMG_6281 - Копія

          Довідка:

          Всеукраїнський конкурс соціальних проектів на отримання міні-грантів для парафіяльних громад УГКЦ під  назвою “Хочу!Можу!Зроблю!” провела Патріарша Комісія у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви за підтримки Благодійного фонду імені Митрополита Андрея Шептицького і Благодійного фонду «RENOVABIS» в рамках Соціальної ініціативи «Хтось не зробить». Мета конкурсу – сприяти взаємодії між молоддю парафіяльних спільнот і підтримати їхні ініціативи для розвитку місцевих громад. В період з вересня по грудень 2015 вдалося реалізувати  11 проектів у цих сферах.

          Олег Котис, координатор конкурсу “Хочу!Можу!Зроблю!”:

          Сьогодні дуже важливою є спільна безкорислива праця людей для загального добра усієї місцевої громади. Вдячний усім учасникам Конкурсу за їхню християнську і громадську активність для розвитку УГКЦ, для розвитку своїх місцевих парафіяльних громад і для розвитку України. Сьогодні, коли в державі відбуваються зміни, християни є активними будівничими України. “.

          Дана Кушплер, член журі конкурсу:

          Конкурс «Хочу! Можу! Зроблю!» хоч і вимагав чимало уваги та зусиль, став цінністю для нашої ініціативи. В процесі реалізації деякі команди стали позитивним відкриттям: вони не просто виконали подані проекти, а й зуміли згуртувати довкола себе однодумців, тих, кому небайдужі дуже конкретні проблеми їхніх міст та містечок.”

          tosja_foto

          Хтось не зробить

           

          Читай також

        • Про екологію, боротьбу з голодом та інформаційну гігієну говорили на події проєкту #СпоЖити в Чернівцях
        • Проєкт #СпоЖити навчатиме про культуру формування екологічного мислення і споживання
        • #СпоЖити у Чернівцях: програма події та спікери
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.