Як створити гарний знімок: базові секрети фотографії

Читай також

  • Священник УГКЦ із Стрия потрапив до десятка найкращих на міжнародному фотоконкурсі від Xiaomi
  • Як навчитися добре фотографувати на дзеркалку: стань професіоналом
        • Як створити гарний знімок: базові секрети фотографії

          Фотографія невід’ємний елемент життя сучасної молоді. Кожен день ми переглядаємо безліч фото, мало не кожного дня самі робимо власні знімки. Саме завдяки сучасним технологіям ми можемо залишати у пам’яті тисячі приємних моментів спільної праці та творчості

          Ми підібрали для вас кілька базових секретів зйомки, які зроблять ваші фотографії ще кращими! Основою гарного фото є його композиція.   це гармонійне поєднання частин зображення/об’єктів у полі кадру. Основні елементи, від яких залежить композиція:

          фото 11. КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ/ГОЛОВНИЙ ОБ’ЄКТ Знімаючи фото, ви ставите собі ціль зняти конкретний об’єкт чи кілька об’єктів. Саме він має зайняти таку позицію. Щоб глядач зміг одразу зрозуміти, заради чого/кого робився знімок. Для цього виберіть простий фон, який не відволікає увагу зайвими деталями від центрального об’єкту, або наблизьте камеру до нього так, щоб він зайняв більше простору, ніж усі інші елементи кадру.

          2. ЗОЛОТИЙ ПЕРЕТИН (чи «правило однієї третьої») Вважається, що якщо об’єкт розташований не прямо по центру, а трохи зміщено – так він виглядатиме гармонійніше і швидше приверне увагу. Визначити золотий перетин можна так: потрібно уявити кадр у вигляді сітки з 9 частин (3 за шириною та 3 за висотою), а потім розмістити ключовий елемент в точках перетину ліній сітки або вздовж них. Наприклад, знімаючи пейзаж, потрібно розмістифото 2ти небо у верхню третину, а все інше – в нижні дві третини зображення. Або навпаки, залежно від того, робите ви акцент на пейзажі, чи на барвах неба. Той самий принцип 1/3 на 2/3 стосується і розміщення людини.  фото 2 2

          Ще один різновид «золотого перетину» – принцип розташування об’єкту вздовж діагональних ліній, що перетинаються. Це правило використовує базову властивість людського погляду – звичку розглядати зображення по діагоналі. Вважається, що діагональна композиція з напрямом від лівого нижнього кута до правого верхнього кута – спокійніша, а від правого нижнього до лівого верхнього – динамічніша.

          3. ТОЧКА ЗЙОМКИ. Та точка, в якій стоїть фотограф. Вона має три складові: відстань до об’єкта, напрям та висота зйомки:

          • Відстань до об’єкта впливає на масштаб зображення. З її допомогою фотограф може виділити ту частину зображення, яка краще відобразить його задум. Зйомка з найменшої відстані акцентує увагу на передньому плані, дозволяє залишити за кадром всі зайві деталі. фото 3 1При цьому важливо відчувати тонку межу – коли дистанція стає занадто малою, об’єкт здається дуже великим (викривленим), а деталі на фоні – занадто малими. Інша загроза виникає при зйомці з дуже великої дистанції – ваш ключовий елемент/акцент може «загубитися» у просторі. Але іноді, певні «викривлення» за допомогою гри з масштабом теж виглядають цікаво. Ідеально підходять для «шаржових» знімків дітей.
          • Напрям зйомки (ракурс) характеризує положення об’єкта відносно об’єктиву фотоапарату. Ракурс – це те, що дозволяє вплинути на розташування кожного з елементів у кадрі: показати ту чи іншу сторону об’єкту, загальний план чи конкретні деталі. Базово виділяють фронтальну і діагональну зйомку. Фронтальна використовується для передачі статичної композиції (портрет, пейзаж, архітектуру, технічні об’єкти.натюрморт). Не плутайте статичність з «нецікавістю», адже вона також може бути креативною:фото 3 3Діагональна композиція (з використанням діагональних ліній) характеризується зміщенням точки зйомки від центрального положення. Вона дозволяє показати динаміку, рух кадру.
          • Висота точки зйомки буває нормальна, нижня та верхня (залежно від положення вашого погляду). Нормальна – знята на рівні очей фотографа/моделі (коли фотографуєте дітей – спускайтеся на рівень їхніх очей): Низька точка зйомки (коли фотоапарат і фотограф знаходиться нижче об’єктів) використовується тоді, коли ви хочете надати об’єкту рух, монументальність, вагу; підкреслити сюжет. Така зйомка допомагає підкреслити динамічні сцени, або виділити архітектурний елемент. Висока точка зйомки дозволяє передати великий простір, сфотографувати велику кількість об’єктів в одному кадрі. Для неї фотографу потрібно зайняти місце на якомусь підвищенні. Вона дозволить зробити гарний знімок команди чи проектної діяльності. Та й портрет також може зробити значно цікавішим.

          фото 3 2  фото 3 - 5 фото 3 4 фото 3 6

          4. ГОРИЗОНТ. Одне з ключових правил зйомки: горизонт має бути горизонтальним. Звучить досить просто, але однією з найрозповсюдженіших помилок фотографів-початківців є саме «завалений горизонт». Така невелика помилка може зіпсувати будь-яку ефектну композицію. Різниця між горизонтальним і заваленим горизонтом – дуже помітна:

          фото 4 2

          фото 4 1

           

          5. ФОРМАТ (вертикальний чи горизонтальний). Також є базовим правилом, яке ми використовуємо дуже часто: фотографуйте вертикально, якщо у кадрі переважають вертикальні об’єкти, і горизонтально – якщо більшість об’єктів є горизонтальними.

          фото 5 2   фото 5 1

          6. БАЛАНС/РІВНОВАГА. Знімок є збалансованим тоді, коли головні об’єкти знаходяться як на одному боці фотографії, так і на другому (а не всі в одному кутку чи одній частині). Або ж тоді, коли об’єкти одного боку підкреслюють/доповнюють ключовий елемент, що міститься на другому боці.

          JAENSCHWALDE, GERMANY - AUGUST 10: Exhaust plumes from cooling towers at the Jaenschwalde lignite coal-fired power station, which is owned by Vattenfall, August 10, 2010 at Jaenschwalde, Germany. The Jaenschwalde power plant, built by the former East German government in the 1980s, emits 25 million tons of CO2 annually and is among the biggest single producers of CO2 emissions in Europe. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

          7. ПРАВИЛО «ТРЬОХ», або непарні числа. Правило, що рекомендує знімати непарну кількість об’єктів. До речі, «три» – це гармонійна кількість не лише ключових елементів, але й базових кольорів, ліній зйомки.

          фото 7

          8. ГЕОМЕТРІЯ. У композиції можна використовувати геометрію, а саме подібність об’єктів до певних геометричних фігур. Кожна з них викликає певні емоції Наприклад, квадрат чи прямокутник – викликають відчуття стабільності; трикутник з вершиною, направленою вверх – стійкості, тоді як вниз – «падіння»; а коло – емоцію спокою та гармонії.

          Геометрія також може надати фотографії динаміку, рух.

          фото 8 2  фото 8 1

          9. РИТМ. Це повтор схожих чи однакових ліній у кадрі, який допомагає «провести» погляд глядача до потрібного вам елементу. Також можна використовувати «збій» в ритмі композиції. Той елемент, який випадає з нього – одразу приверне увагу.фото 9

          10. ПРИРОДНІ РАМКИ. Для обрамлення композиції не обов’язково використовувати фотошоп. Навпаки, найцікавіші фотографії виходять з «природними» рамками. Це може бути арка, вихід з печери, гілки дерев, композиція з будинків тощо.

          фото 10

          11. ПЕРСПЕКТИВА. Очі людини бачать зображення об’ємно, тоді як фотоапарат передає лише «плоску» картинку. Для того, щоб на ній з’явилося відчуття об’єму (глибина простору), потрібно використовувати три плани: передній, середній та задній. Наприклад, фотографуючи пейзаж вам потрібно подумки «поставити» камінь на передній план, дерева – на середній, а гори – на задній план.

          фото 11

          12. КОЛІР. Використовуючи різні кольори у фотографії (при виборі одягу моделей, компонуванні ключовий елементів композиції), варто також розуміти, що несе з собою кожен з них. фото 12 3Вважається, що м’які тони створюють відчуття спокою, ностальгії. А яскраві – привертають увагу, дають відчуття динаміки, викликають сильні емоції.    Також варто обережно віднестися до кількості кольорів на картинці – якщо їх буде забагато, це просто розвалить всю композицію. Також потрібно уникати яскравих плям поруч з ключовим елементом фото, оскільки він буде відволікати увагу глядача. Зате використання контрасту у фотографії допоможе краще виділити ваш ключовий елемент. Предмет/людину гарно підкреслить контрастний фон, який не зливається з ним. При цьому більш світлий об’ єкт краще знімати на темному фоні, а темний – на світлому. Що ж до людей, то їх краще не знімати на жовтому чи коричневому фоні (вони дають відчуття «неприродності»), а також на дуже строкатому фоні, оскільки це відвертатиме увагу від моделей. Коли ви хочете надати фотографії інших відтінків у режимі редагування, пам’ятайте, що. теплі кольори – помаранчевий, жовтий, червоний – асоціюються з літом і теплом; а холодні – синій, рожевий, фіолетовий – з далечиною, водою, холодом, зимою.

          фото 12 2       фото 12        фото 12 4
          13. ПУСТОТИ. Їх потрібно уникати. Вони можуть «розмивати» композицію, або робити її невиразною, так, ніби в ній чогось не вистачає. Тому, фотографуючи великі простори – небо, рівнину, водойми – намагайтеся заповнити порожнечу. Наприклад, на передній план можна розмістити гілку дерева, каміння, людину, тварину тощо.

          фото 13

          14. РУХ У КАДРІ. Коли ви знімаєте об’єкт, що рухається, залишайте вільний простір попереду нього. Розташовуйте його так, ніби він щойно «увійшов» у кадр, а не «виходить з нього.

          фото 14

          15. СВІТЛО. Портретні фотографії вимагають багато знань щодо «освітлення» в фотографії. Та, фотографуючи повсякденні сюжети, варто пам’ятати всього кілька важливих речей: основне джерело світла має знаходитися позаду фотографа, також потрібно уникати яскравих вогнів у кадрі або збоку від головного сюжету. Це може повністю зіпсувати знімок або відволікти глядача від ключового елементу. Але, якщо вам потрібно «мистецьке» фото, і вам пощастило впіймати гарний момент/ракурс (захід сонця, чи щось подібне) – тоді гра світла й тіні надасть вашій світлині зовсім іншого, естетичного забарвлення.

          фото 15

          І наостанок. Для того, щоб робити гарні знімки – не обов’язково закінчувати професійні курси. Не бійтеся експериментувати. Звертайте увагу на гармонію та красиві речі у вашому житті. Навіть, якщо ви без фотоапарату, дивіться на все ніби через об’єктив і подумки «виставляйте» композицію та «фотографуйте» її. Практикуйтеся щодня. Чим більше ви зніматимете – тим кращі знімки у вас виходитимуть з часом. Підключайте до цього заняття і ваших учнів. Вчіться разом. Фіксуйте ваші проектні результати, усі радісні моменти, адже їхнє дитинство так швидко проходить, а яскраві знімки – це безцінні спогади для вашої спільної історії.

          За матеріалами: etwinning.com.ua

          Фотографії: wallpapersonthe.net, pro.cyfrolab.com, photo-studio.kz, photo-studio.kz, kak-fotografirovat.com, fotokomok., dphotoworld.net, watcher.com.ua, fotokomok, fotokomok, lh6.googleusercontent.com, fotoman.name, adriatic-travel.com.ua, simply.spstudio.com.ua, www.brinknews.com, viveiroflorabrasil.com.br, dphotoworld.net, autotravel.ua, archodessa.com, dphotoworld.net, drscdn.500px.org, ecodelo.org, data.whicdn.com, fs01.bokeh.com.ua, ic.pics.livejournal.com, dphotoworld.net, etwinning.com.ua, fotochki.com, bokosmart.com

          Читай також

        • Священник УГКЦ із Стрия потрапив до десятка найкращих на міжнародному фотоконкурсі від Xiaomi
        • Як навчитися добре фотографувати на дзеркалку: стань професіоналом
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі