Шкідливі поради від екзистенційного психолога

Читай також

  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Св. Августин та парадокс новорічної ночі
  • Ви ще встигаєте! Зголошуйтеся на курс «ДіяТи: Психологія. Духовність. Гідність»
        • Шкідливі поради від екзистенційного психолога

          (Увага, тільки для людей з добрим почуттям гумору!!!)

          1. Якщо Вам погано, сумно, боляче, — візьміть всі ці почуття в кулак і засуньте їх подалі —посміхайтеся, подивіться у вікно, життя прекрасне, ну хоча б просто вдаючи, що все чудово! І ні в якому разі не плачте: хтось раптом подумає, що ви слабкий.

          2. Ні в якому разі не співчувайте собі: це загрожує визнанням важливості того, що з вами відбувається, і своїх власних почуттів — раптом ще почнете дбайливіше до себе ставитися, а там недалеко і до повної втрати сили волі.

          3. Якщо Вам страшно, ні в якому разі не звертайте уваги на свій страх, не дивіться йому в очі, не вивчайте його, а просто уявіть, що його немає і зробіть великий крок уперед! І не важливо, як ви потім будете себе почувати — головне, що ви це зробили.

          4. Не висловлюйте свої справжні почуття — соматизуйте! Це вже точно всі зрозуміють, ще й поспівчувають! А вже увага лікарів — ммм, це так приємно!

          5. Якщо Ви злитеся на когось, не кажіть йому про це. Краще зриватися на близьких, а ще краще — скеруйте злість на себе: ви точно вже самі себе зрозумієте і себе не кинете, хоч би якою страшною не була ваша злість. Крім того, ситуація буде під вашим чуйним контролем.

          6. Завжди думайте тільки позитивно, уникайте сумних, важких думок. Кому потрібні ваші незрозумілі філософствування? Це ж так занудно! І не замислюйтесь над сенсом свого життя — а раптом знайдете?

          7. Якщо ви когось втратили — знеціньте! Скажіть собі: подумаєш, знайдемо іншого, ото вже велике диво! Відпочиньте, швидше заводьте нові знайомства, врешті, змініть колір волосся. І ще момент: в жодному разі не зізнавайтесь тим, кого втратили, у своєму смутку, не принижуйтеся (вони того не варті), бо ще станете занадто вразливим і чутливим. І собі не зізнавайтесь!

          8. Відчуваєте всередині порожнечу, боїтеся з нею зіткнутися …? Не вірю! Ген скільки всього навколо: їжа, алкоголь, телевізор, інтернет — знайдіть свій унікальний заповнювач порожнечі. І як тільки відчуєте її наближення, не втрачайте ні миті, починайте заповнювати: не дай Боже, розростеться!

          9. Якщо з вами відбувається щось хороше і вас переповнює величезна радість, пам’ятайте, що після цього може й настати кара. Тож приглушіть вашу радість. Можливо, це трохи суперечить пункту 1, але хто казав, що буде легко? Життя взагалі складна штука.

          10. Ну і наостанок: нізащо, ні за яких обставин, ніколи не звертайтеся за допомогою до психотерапевта. Бо що ви, якась розмазня, чи що? Ще раптом допоможе …

          Анна Короткова

          Переклад з російської: о. Тихон Кульбака

          Ілюстрація: Володимир Дітчук

          Читай також

        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Св. Августин та парадокс новорічної ночі
        • Ви ще встигаєте! Зголошуйтеся на курс «ДіяТи: Психологія. Духовність. Гідність»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.