Три кроки для виходу з духовної кризи

Читай також

  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Св. Августин та парадокс новорічної ночі
  • Ви ще встигаєте! Зголошуйтеся на курс «ДіяТи: Психологія. Духовність. Гідність»
        • Три кроки для виходу з духовної кризи

          Незалежно від того, наскільки хороший у тебе зараз настрій, знай — криза наближається. Дізнайся, як ефективно боротися з нею

          Тобі це знайомо: постійна втома, не через нестачу сну, тому що в ліжку ти проводиш занадто багато часу; лінь зранку, нудно по обіді; прострочена робота, що постійно накопичується; роздратування, коли інші не хочуть робити щось по-твоєму. Мета, до цих пір чітка і зрозуміла, зараз десь в тумані. Бажання працювати та щось змінювати зникло, а замість нього з’явилися сотні сумнівів, чи все це взагалі має якийсь сенс.

          Це криза. Ми всі її переживали і, ймовірно, будемо переживати ще десятки, якщо не сотні разів у житті. Іноді менша, іноді серйозна. Вона має різні причини: фізичні, психічні, залежні від зміни пори року або від контактів з людьми навколо. Незалежно від того, наскільки у тебе зараз хороший настрій, знай — криза надходить.

          Але крім психічних криз є ще й духовні. Вони можуть бути причиною або наслідком тих перших, можуть відбуватися одночасно, посилюючись при цьому, і ще більше ускладнювати щоденне життя. Вони характеризуються, в основному, послабленням релігійності, відмовою від усіх або частини релігійних практик, розірванням або охолодженням особистих стосунків з Богом. Свята Меса здається занадто довгою та нудною, страх перед сповіддю призводить до відкладання її з дня на день, від живої колись молитви залишилося тільки сухе відмовляння завчених текстів.

          На щастя, як з психічною, так і з духовною кризою можна собі ефективно порадити. Як тільки помітиш у себе перераховані вище симптоми, виконай три прості кроки.

          1. Піди до сповіді і починай молитися

          Так, вище було написано, що відсутність бажання йти до сповіді і молитися — це один із симптомів, а зараз треба з цього почати. Чому так? Насамперед йдеться про бажання зміни. Загальний психологічний принцип говорить, що якщо є щось добре, чого ти боїшся, з чим постійно зволікаєш, то найкращий вихід — просто зробити це. У кожному з нас сидить така маленька істота, яка говорить, що ми не повинні цього робити, що це важко, що з цим багато роботи і, певно, отримаємо за це ще по голові. Скажи їй, щоби сиділа тихо, і зроби те, що маєш зробити.

          Отже, піди до конфесіоналу з усвідомленням, що там на тебе чекає не бухгалтер, який за конкретну суму гріхів випише відповідний рахунок, а сповнений любові, співчуття і лагідності Отець, чия єдина мета — це звільнити тебе від страждань та страху та обдарувати щастям і радістю.

          Коли ввечері останнє, про що ти думаєш, це молитва, використовуй подібну тактику і просто молися. Сядь на 10-15 хвилин, заспокой дихання, постарайся усвідомити, що Він поруч із тобою, в тобі, навколо тебе, усміхнися Йому. Без сумніву, в голові будуть проминати події минувшого дня, сотні думок, діалогів, запахів, образів, реакції людей, страхів за завтрашній день і за все життя. Візьми кожну з цих речей окремо, назви, що це є, подумай, які це викликає у тебе емоції і, не зосереджуючись на тому, добре це чи погано, віддай Йому з відчуттям, що насправді Він над всім панує і знає, що з цим робити.

          постер

          2. Зустрічайся з друзями та рідними

          У більшості тих, хто працює, кожний день виглядає так: сніданок, трамвай, автобус, робота, обідня перерва, автобус, трамвай, велосипед, вечеря, душ, сон. Дні зливаються в дуже подібні один до одного відрізки часу, в які ми маємо виконувати певні завдання. В університеті справа виглядає схоже, але є ще питання навчання, іспитів і стипендії.

          У таких умовах легко закритися на інших і залишитися наодинці зі своїми проблемами. Ми не зустрічаємося з іншими людьми з різних причин: через брак часу, тому що не хочемо завантажувати їх своїми проблемами, бо не властиво до когось постійно телефонувати або писати тощо.

          Неправда. Чуєш, як маленька потвора постійно це тобі повторює? Подзвони до когось, з ким давно не говорив, напиши листа, повідомлення на Фейсбук, домовся про зустріч. Звичайно, що з важливими та особистими проблемами не побіжиш до будь-кого, тому дбай про найкращі дружні взаємини та зв’язок із сім’єю, довіряй цим людям, дізнайся їх точку зору.

          Життя складається не тільки з роботи, обов’язків та виконання завдань. Без відпочинку та дистанції воно стає безплідним, нестерпним і сірим

          Поговори з батьками, бабусею та дідусем, братом і сестрою — часто вони мають набагато більше досвіду. Прислухайся до них і обміркуй цю справу. Не існує в цьому світі нічого більш прекрасного, ніж будувати добрі стосунки з іншими людьми, говорити з ними, ніж взаємоповага та відкритість. Це дуже ефективна зброя проти всіх криз, сумнівів та маленьких потвор, що брешуть на вухо.

          Набагато легше дати собі раду з духовними сумнівами і кризами, коли ти можеш про них з кимось поговорити або бути у групі, яка молиться разом, переживає разом Святу Месу, дискутує та розмовляє про свою віру та проблеми, пов’язані з її переживанням.

          постер

          3. Знайди час для себе, відпочинь і радій дрібницям

          На жаль, цьому не сприяє сьогоднішня вічна заклопотаність та купа непотрібних обов’язків. Але, якщо серйозно, то Бог не хоче, щоб ми були таким собі цілодобовим сервісом обслуговування та прибирання, кухарем, секретарем, організатором ігор та забав одночасно. Це буде важко, але знайди 15 хвилин на каву, завари чай (не в пакетиках!), посиди на балконі, в саду, пройдися між деревами в парку, прочитай уривок з давно відкладеної книжки, послухай музику, подивися нарешті серіал, на який завжди бракує часу.

          Життя складається не тільки з роботи, обов’язків та виконання завдань. Без відпочинку та дистанції воно стає безплідним, нестерпним і сірим. Це також перешкоджає доброму духовному життю, тому що заважає побачити дію Бога в малих і, здавалося б, незначних речах.

          Втома і почуття завантаженості обов’язками призводить до того, що починаємо рахувати час, дратуватися тим, що у нас його так мало для виконання наших завдань, викреслювати непотрібні пункти зі списку і заощаджувати, де тільки можливо. Зрештою, «під ніж» підуть молитва, читання Святого Письма, може, навіть, недільна Свята Меса. Пам’ятай, що відпочинок є невід’ємною частиною людського життя, і ним не слід нехтувати.

          Це всього лише кілька простих порад, які можна застосувати в разі духовної кризи. Проте, пам’ятайте, що ніщо не може замінити розмову з кимось досвідченим в цих питаннях — з психологом або духовним наставником. Якщо ви помітили, що наведені вище рекомендації не можуть допомогти вам, обов’язково проконсультуйся з цими людьми.

          За матеріалами: credo-ua.org

          Читай також

        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Св. Августин та парадокс новорічної ночі
        • Ви ще встигаєте! Зголошуйтеся на курс «ДіяТи: Психологія. Духовність. Гідність»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.