Мовомарафон — що це таке?

Читай також

  • Глава УГКЦ у привітанні з Днем Незалежності: «Нам Господь дарував великий дар жити, розбудовувати і захищати вільну та незалежну Україну»
  • Глава УГКЦ у День Незалежності України: «Любімо своє, плекаймо своє, говорімо нашою рідною українською мовою»
  • Люби рідне, українське!
        • Мовомарафон — що це таке?

          Якщо Ви зазвичай говорите російською мовою і хотіли б покращити свої знання з української мови або перейти на українську, то Мовомарафон — це акція саме для Вас! — запевняють її організатори

          З нагоди 25-річчя Незалежності України з 24 серпня учасникам Мовомарафону пропонують говорити 25 днів українською. Гасло акції: “Переходь на українську — стань незалежним”.

          Зареєструвавшись на головній сторінці сайту Мовомарафону, кожен учасник може обрати одну з двох так званих “бігових доріжок”.

          Перша доріжка, кажуть організатори, — “для справжніх сміливців і шибайголів”: мовомарафон: повне занурення в українську мову на три з гаком тижні, тобто тимчасова відмова у вживанні російської у всіх сферах життя.

          Таке вже проходили активісти першого Мовомарафону, що відбувся у лютому цього року в Харкові, і їхні враження можна подивитися у відео.

          Для більш сором`язливих учасників, які звикають до всього поступово, є “друга доріжка” — так званий лагідний мовомарафон. У ньому “учасник забігу” отримуватиме цікаві завдання, які допоможуть поступово опанувати на ліпшому рівні українську, не шокуючи оточення різкими змінами.

          Ми підготували цілий стос порад та корисної інформації для всіх мовомарафонців: що робити, щоб полегшити перехід на українську в щоденному спілкуванні, як зберегти мовну стійкість в середовищі, а також – як поліпшити мовлення, позбутись росіянізмів та збагатити словниковий запас. Ти дізнаєшся такі тонкощі рідної мови, які здивують навіть твою улюблену вчительку української 😉, — кажуть організатори.

          Також будуть різноманітні офлайн-завдання та заходи, де марафонці зануряться в живе спілкування українською.

          Організатори надсилатимуть зареєстрованим учасникам листи із задачами та порадами кожні 2–3 дні.  Виконані завдання учасникам треба публікувати під хештеґом #мовомарафон, щоб ділитися враженнями від участі в мовомарафоні з друзями в соцмережах.

          movomarafon1

          За першу добу від запуску вебсайту http://movomarafon.in.ua/ зареєструвалися вже понад 400 учасників з різних куточків України, а також Великобританії, Ізраїлю, США та Греції

          Мовомарафон ще офіційно не розпочався, але організатори вже мають перший результат: Анфіса Котова, російськомовна львів’янка, вирішила негайно перейти на українську мову саме завдяки цій ініціативі:

          Коли я прочитала вчора про ‪#‎мовомарафон‬ до 25-ї річниці Незалежності України, то зрозуміла, що час настав йти вперед. Настав час відкинути “аргументи” типу “мені незручно”, “це тяжко”, “навіщо, якщо країна двомовна”, “я буду робити помілки” і т. ін. і ПРОСТО СПІЛКУВАТИСЯ УКРАЇНСЬКОЮ. Бо нема вороття. Бо це — Україна. Бо я — українка. Бо це — майбутнє.

          Оскільки проект є волонтерським, кожен охочий може йому фінансово допомогти:
          Номер рахунку: 5168 7423 5093 1899, Чорногуз Ярина Ярославівна. Призначення платежу: Мовомарафон

          Організаторами Мовомарафону є Громадська ініціатива “Переходь на українську”, Всеукраїнська молодіжна громадська організація “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ) та Безкоштовні курси української мови.

           За матеріалами: movomarafon.in.ua

           

           

          Читай також

        • Глава УГКЦ у привітанні з Днем Незалежності: «Нам Господь дарував великий дар жити, розбудовувати і захищати вільну та незалежну Україну»
        • Глава УГКЦ у День Незалежності України: «Любімо своє, плекаймо своє, говорімо нашою рідною українською мовою»
        • Люби рідне, українське!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.