Читайте та мандруйте: Мандри.Форум

Читай також

  • Ґ. К. Честертон, принц парадоксів
  • Таємниця миру та умова прогресу. Прощання Івана Павла ІІ з Україною
  • “Щоб усі були одно”. Таємниця Церкви, яку бажав Христос
        • Читайте та мандруйте: Мандри.Форум

          У рамках двадцять третього Форуму Видавців, що відбувся у Львові 12-18 вересня, діяв окремий майданчик, присвячений подорожам: “Мандри.Форум”.

          Його спільно творили Форум Видавців, Lviv Media Forum та “Ukraїner” – медіапроект, команда якого проводить антропологічно-етнографічну експедицію Україною. За словами самих організаторів, це подія про тих, «що об’їхали земну кулю чи певну її частину» та тих, «що пишуть, знімають і надихають». Локацією “Мандри.Форуму” був кінотеатр «Коперник», а тривав він з 15 по 18 вересня. Усі виступи в рамках цієї події відбувалися у форматі мультимедійних лекцій.

          Read in English: READ AND TRAVEL: TRAVELLING.FORUM

          Варто сказати, що спікери і теми їхніх розповідей були дуже різноманітними. До прикладу, команда мандрівного радіо «Skovoroda» розповідала про те, як виникла ідея такого проекту, на яких локаціях у них був ефір (це і затишне місце у тіні дерева під час фестивалів, і дах високоповерхівки), кого вони запрошували на свої програми та навіть те, у яких інших країнах вже встигло побувати радіо. Творці мандрівного радіо стараються формувати своє коло експертів, а також працюють «за їжу, каву і чай». Саме «Skovoroda» відкрили цьогорічний Мандри.Форум.

          forum-mandry-1

          Про свій медіапроект також розповідав гість із Праги, Томаш Прінц. Його сайт «Humans of Prague» – це чеський аналог дуже популярного проекту «Humans of  New York». Суть проекту в тому, що Томаш виставляє на свою веб-сторінку портретні фото та історії звичайних перехожих, жителів або гостей Праги. Чоловік розповідав про те, як він починав свій проект, про свої шкільні роки, коли він любив фотографувати людей, але не наважувався підійти до них та запитати дозволу. А потім він почав це робити. Томаш не уявляє, як зав’язати розмову із простим перехожим без своєї фотокамери. У нього все починається із запитання про те, чи можна сфотографувати людину. А вже потім зав’язується розмова.

          Фото з сайту humansofprague
          Фото з сайту humansofprague

          Іноді це зовсім коротка історія, іноді він може розмовляти із кимось годинами. Томаш розповідав про пенсіонерів, які дуже довго ні з ким не вели довгої розмови до зустрічі із журналістом, про жінку, у якої виявили рак, і вона розповіла про це Томашу; про туристів та іноземців, які живуть у Празі й починають вчити чеську мову та про інші історії.

          forum-mandry-9

          Були і власне мандрівні розповіді. Денис Куцевалов розказував про життя та роботу в Сінгапурі та про те, як не вмерти від нудьги у цьому «місті майбутнього». Мова йшла і про сам Сінгапур та те, як знайти там роботу, і про те, в які точки найкраще полетіти звідти на своєрідний «тур вихідного дня». У його оповіді було все: печери, гори, міста та навіть бики-альбіноси.

          Цікаво те, що на Мандри.Форумі було доволі багато подій, присвячених Азії та Африці. Або.. усьому світові. Ідеться про Ігора Шаверського та Олену Петросюк і їхню розповідь про навколосвітню подорож. Ця пара фінансистів одного дня вирішила кинути все, звільнитись з роботи і вирушити навколо світу. Спочатку у них не було грошей, вони жили у розвалюхах в  Індонезії, проте потім їх історія ставала все яскравішою та барвистішою. Мабуть, вчинок, який запам’ятався найбільше, це те, як мандрівники одного дня вирішили, що їм треба піднятись до базового табору Евересту. Люди готуються до цієї подорожі місяцями, а Ігор та Олена рушили у похід дуже спонтанно. Пара розповідала про те, що всі вважали це божевільною ідеєю і те, наскільки їм було важко. Навіть їхній гід був шокований, бо він думав, що мандрівники купили квитки на похід наступного року. В результаті Олена на три дні отримала снігову сліпоту. Проте це був не єдиний шалений вихід у гори цієї пари. Вони підкорили Кіліманджаро, розповідаючи про настільки важкий підйом, що ті люди, які зуміли досягти вершини, просто таки плакали на ній і забували навіть сфотографуватись.

          Були і розповіді про так звані «доцифрові» походи. Ідеться про Андрія Антоновського, який у дев’яності роки зумів нелегально перетнути кордон Польщі з Німеччиною, потрапитись німецьким поліцейським у потягу, в якому він їхав «зайцем» та ще й з забороненими речовинами, і переплисти з Франції у Англію в прищепі вантажівки.

          forum-mandry-2

          Окрім цього на Мандри.Форумі були також презентації книг і навіть фільму про Тараса Прохаська. Однією з презентованих книг була «Фріки Європи» Банді Шолтеса, який розповідав різні цікаві та веселі історії про диваків, яких він зустрічав на Сіґеті та Шипоті і в інших місцях Європи. До прикладу, про невеличке містечко у Франції, де основний промисел – це збір винограду. У певний день року туди з’їжджаються люди з усієї Європи, залишаються на залізничній станції та чекають «свого фермера», який візьме їх на роботу. Подекуди чекати можна цілісінький тиждень.

          Мандри.Форум – це дуже яскравий та цікавий майданчик цьогорічного Форуму Видавців. Тут кожен міг знайти те, що цікавить саме його, а головне – надихнутись на нові мандрівки та пригоди.

          Ярина Кендзьор

          Фото: Діана Горбань

           

          Читай також

        • Ґ. К. Честертон, принц парадоксів
        • Таємниця миру та умова прогресу. Прощання Івана Павла ІІ з Україною
        • “Щоб усі були одно”. Таємниця Церкви, яку бажав Христос
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"