Заощадження: можу, вмію, практикую

Читай також

  • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
  • «Як історія допомагає зрозуміти нашу війну?!»
  • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
        • Заощадження: можу, вмію, практикую

          Чимало молоді стикається з проблемою нестачею грошей. Ми всі розуміємо,  в якій економічній та політичній ситуації опинилась країна. Вміння та знання правильно розпоряджатися коштами тепер належить до категорії “must be”. Публікуємо статтю Ірини Ладики про те, як заощадити студентам

          Кожен студент рано чи пізно зустрічався із проблемою браку грошей. Навіть якщо є стипендія, підробіток і допомога батьків. Що робити, якщо хочеться здійснити мрію, але немає коштів? Заощаджувати. Як це робити – ділимося таємницями.

          Сьогодні пропонуємо три рівні заощадження. Якщо поступово переходити з одного на інший, то режим економії не здасться таким болючим. То що, вперед?

          Рівень 1

          1. Записуй усі витрати. Заведи собі для цього спеціальний зошит або використовуй власний телефон. От тільки роби записи детально і точно, а не «морозиво – 10, проїзд – 20, не знаю куди поділося ще 50». Чітко облікуй витрати. За кілька днів ти здивуєшся, як багато грошей було витрачено дарма.

          2. Клади дріб’язок у скарбничку. Часто у магазинах нам решту дають копійками, які ми розсуваємо по кишенях і згодом забуваємо про них. Тому вироби корисну звичку – одразу після приходу додому висипай усі копійки у скарбничку. Ось побачиш – зовсім скоро там назбирається значна сума.

          3. Розраховуйся готівкою. Часто ми використовуємо банківські картки, що, безумовно, дуже зручно. Але проблема у тому, що цей шматок пластику ми не сприймаємо як гроші. Тому можемо собі дозволити з картки витратити значно більшу суму, ніж би витратили «живих» купюр. Тому перед покупками завжди знімай готівку.

          4. Роби списки. Що треба купити? Що закінчилося? Чітко усе формулюй і записуй на листку чи у своєму гаджеті. І саме з таким списком ходи за покупками, не відхиляйся від нього.

          молодь

          Рівень 2

          1. Купуй продукти, коли ситий. Обов’язково поїж перед походом у магазин чи просто прогулянкою. Адже коли ти голодний, то можеш накупувати удвічі більше, а усього з’їсти згодом не подужаєш. Як результат – гроші викинуто на вітер.

          2. Купуй проїзні квитки. Це дуже вигідно і допоможе суттєво зекономити кошти. Якщо ти щодня користуєшся якимось видом громадського транспорту, то тобі точно потрібен проїзний. Студенти можуть придбати пільгові картки.

          3. Не бери і не давай у борг. Навчися жити лише на ту суму, яку заробляєш. Плануй витрати. Якщо хочеш купити щось велике, то почекай і заощадь власні кошти. Коли хтось просить у борг, то навчися казати «Ні», бо це дуже вдарить по твоєму плану.

          Рівень 3

          1. Відмовся від шкідливих звичок. І ми тут не лише про куріння та вживання алкоголю (це само собою зрозуміло, що таких «друзів» треба позбавлятися якнайшвидше). А окрім них – ще й від надмірного споживання солодощів. Яблуко коштує дешевше, ніж шоколадний батончик, та є набагато кориснішим. І організму користь, і гаманцю.

          2. Переглянь свій тарифний план. Скільки грошей на місяць з’їдають послуги зв’язку? Чи ти контролюєш, на що ідуть гроші з твого телефона? Якщо ні, то якнайшвидше бери мобільні витрати під свій контроль. Дуже часто мобільні оператори оновлюють тарифні плани без попередження. Логіка проста: «Навіщо, якщо вони сумлінно платять за старими тарифами?»

          дівчина3. Спробуй систему «50+20+30». Лише на перший погляд це виглядає страшно, насправді усе дуже легко. За цією системою ти розподілятимеш свої надходження на три категорії.

          • 50 % – це необхідні витрати: проїзд, харчування, послуги зв’язку, усілякі роздруківки та ксерокопії;
          • 20 % – це ті кошти, які ти відкладатимеш, тобто власне заощадження;
          • 30 % – так звані «гнучкі витрати», тобто гроші, які ти можеш витрачати на бажані речі, котрі не є необхідними. Наприклад, це можуть бути походи у кіно, кафе, подорожі.

          Таке правило добре тим, що його легко освоїти, ти зможеш ефективно керувати своїми фінансами.

          4. Придивися до системи «чотирьох конвертів». Теж дуже популярна методика розподілу коштів. Як її освоїти? Отже, підрахуй свій місячний бюджет. Від надходжень відніми 10 % – це твої щомісячні заощадження. Додатково підрахуй і відніми необхідні витрати, про які ми вже згадували (проїзд, харчування тощо).

          Залишок суми розподіли на 4 конверти – вони символізують 4 тижні місяця. Фактично, кошти вартувало б поділити на 4.3, адже у місяці трохи більше, ніж 4 тижня. А далі можеш витрачати ці кошти так, як завгодно. Лише слідкуй, щоб їх вистачило на увесь місяць. Якщо вдасться навіть дещо залишити після прожитих семи днів, то можеш або відкласти їх як заощадження, або додати у конверт наступного тижня.

          Та у всяких ретельно продуманих фінансових планах та бюджетах бувають непередбачені витрати – свята, дні народження близьких та друзів. Не варто перетворюватися у скнару, щоб лише не вийти за межі свого бюджету. Адже наші близькі важливіші за гроші, чи не так?

          Ірина  Ладика

          За матеріалами: studway.com.ua

          Читай також

        • Передвеликодні реколекції для студентської молоді
        • «Як історія допомагає зрозуміти нашу війну?!»
        • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.