10 правил для щастя від Елізабет Ґілберт

Читай також

  • Прямий ефір про МАПа-громади. Дізнайтеся чому, кому і для чого потрібно пройти цей курс
  • Я б хотіла знайти щастя…
  • Завершується реєстрація на онлайн-школу «Як збудувати щасливі стосунки?»
        • 10 правил для щастя від Елізабет Ґілберт

          Американська письменниця, якій належить авторство бестселерів “Природа всіх речей”, “Їсти, молитись, кохати” для щастя радить бути відкритим для світу. Та бути готовим боротися за це, власне, щастя. Пропонуємо вашій увазі поради, які допоможуть вам трішки краще розуміти, що таке щастя і як бути щасливим

          1. Будьте допитливими

          Я не рекомендую бути безстрашними. Я зустрічала таких людей: вони були або психопатами, або трирічними дітьми. Я думаю, що ми дуже допитливі за своєю природою. Допитливість – дивовижна річ. Докладаючи крихітних зусиль, ми можемо досягти грандіозних результатів. Якщо щоранку ви будете ставити собі питання «Що ж я б хотів дізнатися сьогодні?», і день за днем наближатися до своєї мети хоча б на міліметр, ваше життя стане кращим.

           2. Подружіться зі своїми страхами

          Я багато чого боюся, але мені довелося навчитися дякувати своєму страхові: «Я розумію, ти захищаєш мене, ти мій охоронець». Ми не цінуємо те, що саме він зберігає нам життя. Ми все ще живі тому, що у певний момент наш страх говорить нам: «Не сідай у машину до цього хлопця», «Не ходи  темними вулицями», «Не лізь у воду, ти не дуже хороший плавець». Ми заборгували нашому страхові за врятовані життя.

           3. Перестаньте шукати визначеність

          У світі є парадокси і невизначеність. І поки ми продовжуємо шукати правила, які триматимуть нас якомога далі від них, ми не будемо почувати себе впевнено.

           4. Будьте терплячими до себе

          Вам не потрібно стрибати вище голови і витрачати багато сил, щоб стати щасливими. Всі чекають якогось знака або дива. У цьому, звичайно, є щось драматичне і захопливе, але таке трапляється рідко. Ми всі шукаємо легких шляхів. Але я не написала свою книгу за один день. Перш, ніж це зробити, я багато чого пережила, було багато сліз. Щоб настала «біла смуга», вам доведеться виправити ті речі, які мають бути виправлені. А для цього потрібно запастися терпінням до себе, умінням пробачати себе та інших, адже зміни – важка справа.

          5. Не чекайте гарантій

          Багато з нас не наважуються щось починати лише тому, що не впевнені у кінцевому результаті. Але ж у цьому і є сенс. Якби ми знали, як закінчиться подорож, то ніколи б не почали її. «А якщо я відправлюся у мандри, але нічого не знайду в кінці?» – запитаєте ви. Запевняю, такого не буває. У кінці кожної подорожі, навіть якщо ви не отримаєте того, чого хотіли, ви дізнаєтеся більше про себе. Неможливо зовсім не мати розчарувань, але це – теж частина шляху.

          6. «Відмовитися» і «здатися» – це різні речі

          Відмовитися від чогось – значить визнати, що те, чим ви займалися, нецікаво, або важко, або нудно. Здатися – значить визнати, що «мої сили закінчуються, я більше не можу нічого зробити». Мені часто було соромно за те, що відбувалося зі мною в результаті моєї відмови від чого-небудь. І навпаки, усе найкраще в моєму житті траплялося у той момент, коли я здавалася. У ці хвилини я розуміла, що я не найсильніша людина у всесвіті, і просто пливла за течією.

           7. Будьте творцями свого життя, а не спостерігачами

          У книзі «Велика магія» я радила читачам знайти себе в якійсь творчості. Журналісти потім питали, чи не боюся я, що після цієї книги світ наповнять погані картини? Такої зарозумілості я не очікувала. У будь-якій сфері можна проявити талант. Навіть якщо ви не вмієте малювати, не бійтеся творити! Це набагато краще, ніж просто спостерігати осторонь, як минає життя. Знайдіть те, що вас надихає, що вам цікаво. Не бійтеся критики, творіть, ризикуйте, – і тоді життя почне приносити більше радості.

           8. Знайдіть своє «плем’я»

          Можливо, багато хто з нас потребують наставника. Але, можливо, група однолітків зі схожими зацікавленнями та проблемами значно краща за наставника? У такій групі ви мотивуєте один одного до розвитку. Якщо у вас ще немає «племені», може вам варто його створити і стати лідером свого клану? Якщо того, що вам потрібно, не існує, – зробіть це самі.

           9. Ставте правильні запитання

          Багато людей, прочитавши мою книгу, думають, що подорож змінить їхнє життя. Мені ставлять питання: «Як називається та піцерія в Неаполі?». Але ж у книзі мова не про піцу, а про питання, які ми самі собі ставимо. Запитайте: «Що я хочу зробити у своєму житті?», «Що б я хотіла найбільше або найменше?», «Що робить мене щасливою?», «Хто допомагає мені зрозуміти, що світ повен можливостей?». Ставте правильні питання – будьте вченими, які опираються на власний досвід.

           10. Продовжуйте жити

          Прикро, коли щось не вдається. Але найжахливіше,  коли опускаються руки і ми говоримо: «Я більше ніколи нікому не розповім про свої мрії», «Я більше ніколи не любитиму», «Я більше ніколи не зроблю цього». І що ж тоді нам залишається робити до кінця життя? Чекати смерті й оплачувати рахунки, поки не настане останній день? Якщо у нашому житті можуть бути щасливі моменти, ми не повинні здаватися. Треба продовжувати жити. Немає нічого важливішого у житті, ніж просто бути допитливою і зацікавленою світом людиною.

          За матеріалами: starylev.com.uafacebook.com

          Фото: pexels.comstarylev.com.ua

          Читай також

        • Прямий ефір про МАПа-громади. Дізнайтеся чому, кому і для чого потрібно пройти цей курс
        • Я б хотіла знайти щастя…
        • Завершується реєстрація на онлайн-школу «Як збудувати щасливі стосунки?»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.