Огляд: Бог не мертвий/God’s Not Dead (2014)

Читай також

  • Чому св. Максиміліан Кольбе хотів знімати фільми та телешоу
  • Увага: шукаємо акторів!
  • Обговорення: Останні джедаї (2017)
        • Огляд: Бог не мертвий/God’s Not Dead (2014)

          “Що ти вибрав як гуманітарний факультатив?” – запитує помічник реєстрації Університету Хедлі.

          Який предмет він обрав? Новак Джош Вітон відповідає: “Ну, Філософія 150. Редісон, 10:00 у понеділок, середу та п’ятницю.”

          Реєстратор помічає хрест на шиї першокурсника та його футболку з Newsboys (християнський гурт) і пропонує: “Можливо, ти підбереш собі іншого викладача?”

          “Справді?” – відповідає здумілий Джош.

          “Ти йдеш простісінько у зміїне лігво… Уяви римський Колізей. Левів. Людей, що вітають оплесками твою смерть”.

          Трейлер (аматорська озвучка)

          Вступ

          Насправді, у цій стрічці ніхто не вітатиме оплесками смерть Джоша. І все ж, той реєстратор виявляється правий, адже професор Джефрі Редісон не просто зацікавлений навчати новачків, чому відомі філософи-атеїсти, такі як Мішель Фуко, Річард Докінз чи Альберт Камю не вірять у Бога. Ні, професор Редісон є проповідником атеїзму і повного зречення віри. На першому ж занятті він змушує студентів написати на аркушах паперу речення “Бог мертвий”, підписатись під цим і передати йому в руки.

          “Я не можу”, – каже Джош, єдиний хто чинить опір, – “Я не можу зробити те, про що Ви просите. Я – християнин”.

          “Гаразд, пане Вітон”, – різко відповідає Редісон, – “дозвольте пояснити Вам альтернативу: якщо Ви не в змозі визнати, що Бог мертвий для потреб цієї аудиторії, Ви повинні захистити антитезу – що Бог не мертвий. І Ви повинні будете зробити це перед цією аудиторією, з цієї трибуни. І якщо Вам не вдасться це зробити – а Вам це не вдасться – я не зарахую Вам цей залік, і Ви одразу втратите 30% Вашої кінцевої оцінки. Ви готові прийняти такі умови?”

          Він готовий. Джош навіть збільшує ставки, пропонуючи щоб саме одногрупники оцінювали, наскільки добре він виступатиме у справі Бога.

          Позитивні елементи

          Драматична позиція Джоша супроти свого викладача є не лише правильним рішенням совісті, це протистояння також приносить майже миттєві плоди. Наприклад, студент за обміном з Китаю, Мартін Йіп, подивляючи відвагу Джоша, береться детальніше дослідити християнство. І незабаром, незважаючи на заборону свого батька, юнак починає сповідувати віру в Христа. Дівчина-мусульманка на ім’я Аїша також бере приклад із Джошової сили під час внутрішньої боротьби за те, чи потрібно їй відкрито визнати своє навернення у християнство.

          Більш загально, ми бачимо що Джош своєю рішучою посвятою не розчарувати Бога надихає сотні, якщо не тисячі інших, що взнають про його справу під час концерту Newsboys.

          У паралельній лінії сюжету – молода жінка на ім’я Міна, колишня студентка Редісона, що стала його коханою, вирішує покинути його через його невпинні принизливі насмішки з її віри в Бога.

          Також бачимо пастора Дейва, що допомагає Джошеві, Аїші та Міні утриматися на шляху під час болісної духовної подорожі. Цей священик затаїв глибоко в собі сумніви щодо того, чи він взагалі може хоч щось змінити у житті інших людей. Та врешті він бачить, що його вплив є справді значним.

          Духовний зміст

          Коли Джош серйозно задумується над тим, у що він себе втягнув, пастор Дейв радить йому прочитати два уривки Святого Письма: Матея 10:32-33 та Луки 12:48. У першому уривку – Джош читає його вголос –  йдеться про визнання Бога перед людьми, щось що Джош робить з усього серця, щось, що є суттю всієї стрічки.

          Ми бачимо багато з дебатів між Джошем та Редісоном перед аудиторією, і деякі моменти, що є ключовими, показуються досить детально. Наприклад, Джош розбирає відому цитату Річарда Докінза, котрий сказав: “Якщо ви скажете мені, що Бог створив Усесвіт, тоді я маю право запитати вас: “Хто створив Бога?”. Джош відповідає на це: “Навіть забираючи Бога з рівняння, я маю право перефразувати питання пана Довкінза та запитати його: “Якщо Всесвіт створив Вас, тоді хто створив Усесвіт?” Бачите, і віруючі і атеїсти задають собі те ж саме питання: як усе почалось? І я сподіваюся, що з усього цього ви зробите висновок: ви не мусите здійснювати інтелектуальне самогубство для того, щоб повірити у Творця, що стоїть за творінням”.

          Декілька інших тривалих сцен містять подібні теологічні та філософські тлумачення, що пояснюють розумність віри в Бога.

          Саме оновлення віри принаймні частково спонукає Міну покинути Редісона. Пробивна журналістка, Емі, намагається пробратися за лаштунки до гурту Newsboys… і це завершується отриманням спільної молитви усього гурту, коли вони дізнаються, що Емі вражена хворобою на рак. Як вже згадувалось, Мартін розповідає Джошеві про своє навернення у християнство. Також Аїша ризикує усім, щоб слідувати за Ісусом.

          Згадуючи про Аїшу, ми бачимо, як важко може бути деяким людям, коли вони відкрито сповідують віру в Христа. А саме, коли через навернення Аїші її батько, традиційний ісламіст, зрікається доньки та виганяє її з рідного дому. Також подруга Джоша, Кера, докладає багато зусиль, щоб переконати його припинити захищати свою віру в Бога перед професором та аудиторією, і врешті йде від нього. Матір Міни, хвора на слабоумство, є приводом для роздумів про те, що служіння Богу не завжди згладжує всі життєві неприємності.

          “Ти молилася і вірила все своє життя”, – каже брат Міни їхній матері, і це звучить майже як звинувачення. ” Ти ніколи не зробила нічого поганого. І ось де ти тепер. Ти – найдобріша людина з тих, що я знаю. А я – найзліша людина. У тебе слабоумство. А моє життя – досконале. Поясни мені це!” І раптом, у момент несподіваної духовної ясності, вона відповідає: “Деколи диявол дозволяє людям жити безтурботним життям, тому що він не хоче, щоб вони навернулися до Бога”, – каже вона шокованому сину. – “Їхні гріхи – наче тюремна камера, з тією різницею, що все гарно та комфортно і здається, немає жодних причин йти з цієї в’язниці. Двері широко відчинені. Доки одного дня час добіжить кінця, двері камери затріснуться, і раптом стане надто пізно.”

          Справді, стикаючись із труднощами, ми багато чуємо про те, що Бог є завжди добрий і що Він має план для нашого життя.

          Коли Емі підстерегла зірок Duck Dynasty (популярне реаліті-шоу), Віллі та Корі Робертсонів, на їхньому шляху до церкви, вона висловила припущення, що деякі глядачі можуть бути ображені християнською вірою цієї сім’ї. Віллі відповідає: “Агов, ми не намагаємось когось образити. Якщо вони не хочуть переглядати наше шоу, вони можуть перемкнути канал. Поки я молитимусь до Ісуса, все моє життя – земне і вічне – належить Богові. Всі земні речі тимчасові. Гроші, слава, успіх – це все тимчасове. Навіть земне життя тимчасове. Ісус – ось що є вічним.”

          Увага, спойлер - якщо збираєтесь оглянути це кіно, краще не читайте, щоб не попсути інтригу :)
          Навіть професор Редісон врешті визнає, що він так сильно ненавидить Бога через біль, який він пережив, коли його мати померла від раку, а йому було 12 років. І на закінчення він приходить до Христа… будучи за мить до власної смерті.

          Сексуальний зміст

          Одяг Кери відкриває верхній край грудей. Можна здогадатися, що Редісон та Міна живуть разом.

          Насильство

          Батько Аїші двічі б’є її по лицю, тоді, у гніві, душить її, зіштовхує її по сходах їхнього будинку і викидає її на вулицю. Вона, ридаючи, сповзає по зачинених дверях.

          Є постраждалий від удару авто. Ми бачимо, як його тіло перевертається у повітрі, перед тим як із неприємним звуком упасти на бруківку. Надходить допомога, проте зрозуміло, що ребра потерпілого розчавлені, і він до смерті стікає кров’ю.

          Груба або блюзнірська мова

          Вживається образливе “дурень”.

          Наркотики та алкоголь

          Міна купує вино, і згодом подає його гостям – які скаржаться, що воно зіпсувалось через перегрівання у її багажнику. Розмови посилаються на мерло та шардоне.

          Інші негативні елементи

          Майже всі, хто в цій історії не є християнами, зображені злостивими, лайливими, буркотливими чи вузьколобими. Декілька таких грішників приречені на смерть або раптову хворобу, так наче їх покарано за їхню поставу.

          Висновки

          Як би ви вчинили, якби хтось наділений владою та впливом на ваше життя вимагав від вас зречення вашої віри? Це центральне питання, до якого приводить глядачів стрічка “Бог не мертвий”. Відповідь Джоша Вітона – сказати “Ні” і після цього чітко пояснити свою відмову.

          Коли Мартін запитує Джоша, чому той ризикує, що Редісон зруйнує його мрію про юридичну освіту, першокурсник відповідає просто: “Я думаю про Ісуса як про свого друга. Я не хочу розчарувати Його, навіть якщо всі інші вважають, що я повинен це зробити. Розумієш, для мене Він не мертвий. Він живий. Я не хочу, щоб когось переконали не вірити в Нього лише тому, що якийсь професор вважає, що так має бути.”

          Ця історія місцями мелодраматична. В ній є неправдоподібні моменти, які виникають одночасно з тим, як збільшується список нехристиян, що поводяться жахливо. Проте стрічку “Бог не мертвий” можна розглядати як зосереджену на простій силі свідчення Правди, чого б це не вартувало. Джош приймає рішення дозволити насінню впасти там, де воно може, хоробро та сміливо несучи звістку Євангелія у ворожому середовищі. Він дбайливо готується давати відповіді. І він завжди на перше місце ставить Бога.

          Автори: Adam R. Holz, Steven Isaac
          Джерело: PluggedIn – God’s Not Dead Movie Review
          Переклад з англійської: Максим Гонтар

          P.S. В інтернеті існує українська озвучка цієї стрічки від студії Омікрон, під назвою “Бог не помер” (2014)

          Запрошуємо тебе до молодіжного перегляду фільму “Бог не мертвий” у п’ятницю, 23 грудня о 18.30 у Львові. Деталі за посиланням

          Читай також

        • Чому св. Максиміліан Кольбе хотів знімати фільми та телешоу
        • Увага: шукаємо акторів!
        • Обговорення: Останні джедаї (2017)
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.