Козацький гарт перевиховує неповнолітніх в’язнів

Читай також

  • «У страшних умовах ми зберігаємо людяність і саме капелан у цьому допомагає» – начальник Служби військового капеланства ЗСУ
  • Капелан Михайло Білецький: «Ми щодня наближаємо нашу перемогу маленькими добрими справами, сумлінним виконанням своїх обов’язків»
  • Військовий капелан Нестор Кизик про служіння в окопах, найчастіші питання бійців, єдність та любов, які все переможуть
        • Козацький гарт перевиховує неповнолітніх в’язнів

          Вже вдесяте у Прилуцькій виховній колонії для неповнолітніх відбувся духовно-спортивний конкурс „Козацький гарт“, за участю Братства бойового козацького Звичаю „Спас“. Таке свято 15 липня організувало Пенітенціарне душпастирство УГКЦ у співпраці з Державною кримінально-виконавчою службою України в установах для підлітків.

          Щоліта з 2013 року козаки Братства докладають чимало зусиль, щоб ця подія надовго запам’яталася усім його учасникам. Керівництво колонії сприяє підготовці та проведенні заходу, забезпечуючи необхідний спортивний інвентар, перевірку стану здоров’я юнаків, надаючи медичний супровід і допомогу персоналу колонії в арбітражі.

          До свята юнаки разом зі своїми вчителями готувалися кілька місяців, тож були добре „підковані“ і для пісенного конкурсу — під час змагань заспівали чимало козацьких і сучасних авторських пісень (загалом виконали майже двадцять творів), та до конкурсу на знання історії козацтва та Запорізької Січі.

          У колонії перебуває понад 60 вихованців. У змаганнях взяли участь у складі двох команд — „Соколи“ та „Шабля“ 40 юнаків. Випробування показали згуртованість та дружність у кожній з команд. Загалом змагання відбулися в декількох категоріях: „Нічні шали“, „Чия буде шапка“, відтискання від підлоги та силова вправа на прес, вправляння із замашним козацьким батогом, відтворення мелодій козацьких маршів та пісень на литаврах, естафети з м’ячем, перетягування каната, лави-на-лаву та змагання на знання козацьких пісень.

          Змагання пройшли у доброзичливій атмосфері, з гарним бадьорим настроєм. Всі учасники свята отримали позивний заряд енергії, емоційне піднесення. На спортивному майданчику панував високий патріотичний дух. Перемогу здобула команда ІІІ відділення „Соколи“. Значну частину коштів на проведення свята традиційно зібрали вірні УГКЦ.

          Після оголошення результатів, учасникам змагань вручили грамоти та призи — спортивні знаряддя (футбольні та волейбольні м’ячі, ракетки для бадмінтону та настільного тенісу та ін.) і книжки від Інституту Національної Пам’яті. Вихованцям колонії козаки Братства подарували дерев’яні шаблі в якості реквізиту для проведення вистав і свят.

          Нещодавно отці-редемптористи зорганізували подібну подію у Ковельській виховній колонії. А наприкінці липня – на початку серпня свято „Козацький гарт“ відбудеться у Кременчуцькій та Курязькій виховних установах.

          — Все, що робимо у виховній колоніях для неповнолітніх — це профілактика кримінальної поведінки теперішніх засуджених у майбутньому та убезпечення їх від повернення у місця позбавлення волі в старшому віці. Звичайно, є чудові ефективні психологічні, терапевтичні програми душпастирської етики. Та ми інколи недооцінюємо виховне значення таких потужних традицій, як лицарство чи козацтво. Адже козак — це вільна, шляхетна, віруюча людина. Ми взяли ідею козацького гарту, як найбільш ефективну форму подолання кримінальну субкультуру. Вперше такі змагання проводили в Прилуцькій виховній колонії, потім в Бережанській і згодом у Кременчуцькій, — розповів голова Пенітенціарного душпастирства УГКЦ отець Костянтин Пантелей.

          Такі змагання формують командний дух, виховують лицарство та вчать співпереживати один за одного і ставитися з повагою до свого суперника.

          — Схиляю голову перед виховиками, які без панібратства вміють втримати повагу, дружбу. А юнаки натомість відчувають підтримку, що до них не байдуже, вони потрібні. Хлопці цікавляться комп’ютерами, різними фізичними вміннями, вишивають бісером і муліне — їхні роботи досить ретельні, багато читають, складають ЗНО, потім вступають до вишів. Ми надіємося, що вони не повторять більше того, що робили і не потраплять під вплив криміналітету. Для них важливо відчувати, що вони такі, як інші й важливі для суспільства, — додав на завершення розмови священик.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • «У страшних умовах ми зберігаємо людяність і саме капелан у цьому допомагає» – начальник Служби військового капеланства ЗСУ
        • Капелан Михайло Білецький: «Ми щодня наближаємо нашу перемогу маленькими добрими справами, сумлінним виконанням своїх обов’язків»
        • Військовий капелан Нестор Кизик про служіння в окопах, найчастіші питання бійців, єдність та любов, які все переможуть
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"