Як приготувати себе і своїх рідних до Різдва

Читай також

  • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
  • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
  • #НазустрічРіздву. День 40. 24 грудня. Пастирі, які стали «Ангелами»
        • Як приготувати себе і своїх рідних до Різдва

          Покрокова інструкція для тих, хто хоче правильно зустріти Різдво:

          1. Запитай себе, ким для тебе є Ісус Христос.
          2. Помирися з Богом та ближніми
          3. Почни приготування заздалегідь
          4. Допоможи потребуючим
          5. Заглибся в читання Святого Письма
          6. Побудь в тиші
          7. Правильно розстав пріоритети

          Запитай себе, ким для тебе є Ісус Христос.

          Багато хто прирівнює Різдво до подарунків, ялинки. Хтось ще, може, пам’ятає Діда Мороза, сучасні дітки кажуть про Санта-Клауса. Дорослі врешті-решт, прирівнюють Різдво до комерції. Хтось каже, що святкуємо історичну подію, день народження Ісуса Христа. Ми, християни, кажемо, що ми святкуємо Його присутність між нами.

          Господь дарує і жертвує Себе. Він не вимагає від нас багато зусиль, а найперше – очікує від нас доброї зустрічі.

          Коли я зустріну Господа і прийму, як дар, – тільки тоді я зможу обдаровувати інших.

          Важливо, щоб Різдво не було декорацією. Бо на жали ми дуже багато уваги звертаємо на декорації

          Як ми зустрічаємо та чекаємо різних людей, народження дитини, наприклад? В сучасному світі, коли батько приходить до пологового відділення, щоб забрати своє немовля разом з його матір’ю – то декорацій є дуже багато, атракцій є ще більше, але основне – це є дитина. Так само й ми мусимо пам’ятати, що в приготуванні до Різдва Христового приходить сам Бог, Творець Всесвіту. І для кого я готуюся: для Нього чи для себе?

          Почни приготування заздалегідь

          Те, що ми в останні дні хочемо встигнути все, приносить багато різних труднощів. Людина змучена, людина зла, невиспана, людина нічого не встигла. І тут ця святкова вечеря переводиться в такий вимір, що вже не “я хочу”, а “я мушу”. Це подібно якби ми прибирали свій автомобіль раз на рік: то буде дуже тяжко. Дуже багато зусиль треба буде докласти, і в нього вигляд буде не такий. А коли ми раз його гарно приберемо, а потім будемо підтримувати ту чистоту – вигляд буде зовсім інакший.

          В переддень Різдва дуже стикаються з тим, що наші очікування не узгоджуються з очікуваннями інших. Сідають за вечерю, за стіл, і хтось запізнюється з роботи, або хтось щось «витворить» – чи дитина, чи дорослий, і вже починається: «Не можемо хоч раз в році нормально сісти!».

          Створити ідеальне свято коштує багато зусиль. Конфлікти починаються з банальних речей, навіть з приготування їжі. Ми ставимо собі дуже багато різних цілей, але мусимо пам’ятати, що переважає елемент не їжі, а спільної трапези. Коли ми справді спільно сідаємо, коли ми зустрічаємо нашого Спасителя цілою нашою родиною чи сім’єю.

          Коли ми готуємося у спільноті, разом – тоді Господь народжується в нас.

          Помирися з Богом та ближніми

          Найперше в підготовці до Різдва Христового пробачте один одному.

          Щоб  добре святкувати чи готуватися – найперше треба примиритися з Богом, а також рідними. Якщо у стосунках все гаразд, то в сам день Різдва буде чим ділитися. Якщо ж людина за годинку перед тим перепросила – то ще не буде чим ділитися, бо ще є ті образи, навіть не знаєш, про що говорити. Тому Бог дає нам більше часу.

          Коли мама і тато, бабця і дідусь вміють одне одного вдома перепрошувати, роблять це стабільно і часто, тоді дуже просто є донести до дітей, що таке сповідь.

          Допоможи потребуючим

          Піст – це не тільки наша жертва, яка має велику духовну цінність, але це практика, завдяки якій ми маємо справді це передчуття Різдва.

          Є люди, які чекають вашої присутності і відчуття того, що вони комусь потрібні.

          Матір Терезу спитали: що робити, щоб бути добрим, милосердним? Вона відповіла дуже просто й зрозуміло: “Помагай тому, хто є біля тебе”.

          Заглибся в читання Святого Письма

          Дати завдання собі і рідним у неділю на Літургії особливо уважно слухати читання Апостола та Євангелія, а також проповідь, яку каже священик. І після Літургії, вдома, під час обіду чи після нього, пригадати, чого Бог хотів нас навчити, як Він хотів нас сьогодні поміняти.

          Чи для нас цей піст є часом призадумування про Святу Родину, яка зараз є в дорозі, яка має різні випробування?

          У першому розділі Євангелія від Матея святий Йосиф самостійно не може пояснити те, що бачить перед своїми очима: він людиа, він має сумніви. Але саме тоді, у хвилину сумнівів, Бог наближається до нього, просвічує його через свого посланця щодо природи материнства Богородиці, звіщаючи, що дитя, яке вона породить, походить від Святого Духа. Святий Йосиф смиренно іде за покликом Бога і вчить нас своїм прикладом теж довіряти Богові.

          Побудь в тиші

          Знайти пів годинки чи навіть 20 хвилин, щоб побути в приготуванні до Різдва Христового в тиші. Коли вимкнемо мобільний телефон, телевізор, не буде ніякої фонової музики. Використовувати цей час для роздумів про цей тиждень, про цю неділю.

          Правильно розстав пріоритети

          Недобре, коли батьки кажуть: вчи колядки, щедрівки, підеш на Різдво собі щось заробиш. Якщо ми так зробимо, то ми заберемо від дітей велике відчуття святості Різдва Христового. Вчити колядки, щедрівки, віншування варто, щоб ми могли обдаровувати своїх рідних тим, що ми підготували.

          Ці цінні акценти про правильне приготування до Різдва розставив отець Назар Гавриляк – священик із храму Введення Пресвятої Богородиці у Львові у програмі “Вечірні діалоги з душпастирем” на “Живому радіо“.

          Записала Марта Гаврилів

          Фото: Джерело

           

          Читай також

        • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
        • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
        • #НазустрічРіздву. День 40. 24 грудня. Пастирі, які стали «Ангелами»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"