Український Миколай: кілька фактів з історії свята

Читай також

  • «Святий Миколай живе в кожному із нас…» – владика Венедикт
  • Дуже просто дарувати речі, значно важче дарувати себе!
  • Оселя Святого Миколая – святкове дійство у Митрополичих садах
        • Український Миколай: кілька фактів з історії свята

          Напередодні найулюбленішого свята дітей та дорослих дізнаємось більше про традиції та історію цього дня

          Свято Миколая прийшло до України 1088 року за часів князя Всеволода Ярославовича. На честь святого княгиня Ольга побудувала один з перших храмів Київської Русі в середині IX століття – над могилою Аскольда в Києві. Найдавнішу збережену українську ікону святого Миколая датують початком XIV століття.

          Українці з давніх часів вважають Миколая святим – заступником простого люду, особливо несправедливо скривджених. А ще він опікується подорожуючими та моряками. Цього святого називають«скоропомічним» – він завжди спішить на допомогу.

          Сотні церков в Україні побудовані на честь Чудотворця Миколая. А в місті Миколаїв йому споруджено великий пам’ятник. В українському народному фольклорі багато приказок, у яких згадується Миколай.

          На Херсонщині, якщо на Миколи йшов сніг, говорили: «Миколай бородою трусить  дорогу стеле», а на Харківщині загадували: «Як на Миколи іній – буде овес». Постать Миколая поряд із Богородицею та Ісусом можна зустріти у стародавніх українських щедрівках.

          Для наших прабабусь і прадідусів святкування Миколая не обмежувалось отриманням подарунків. На Харківщині 17, 18, 19 грудня справляли так звані Миколині святки. У ці дні варили кутю та узвар, щоб наступного року був урожай на плоди й на ячмінь.

          Існувала й традиція випікання спеціального печива – миколайчиків. А на Гуцульщині побутував весільний звичай, коли молодих освячували іконою Миколая. Молодий перед батьком ставав, як перед святим Миколаєм, а наречена перед матір’ю, як перед Богородицею.

          В давнину на Миколая укладалися договори і угоди, бо всі були впевнені, що в цей святий день ніхто не зважитися на обман. А ще зі свята Миколая в українських містах починали працювати ярмарки, де встановлювалася ціна на хліб і борошно.

          За матеріалами: folkmoda

          Фото: uainfo.org zakarpattya.net zosch4.at.ua

          Читай також

        • «Святий Миколай живе в кожному із нас…» – владика Венедикт
        • Дуже просто дарувати речі, значно важче дарувати себе!
        • Оселя Святого Миколая – святкове дійство у Митрополичих садах
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.