Ескімоська хатинка для Святої Родини та інші шедеври Василя Курилика

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
  • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
        • Ескімоська хатинка для Святої Родини та інші шедеври Василя Курилика

          У Чернівцях відкрилася виставка відомого у світі канадського художника з буковинським корінням Василя Курилика “Північне Різдво”, на якій побувала кореспондентр РІСУ Наталія Фещук.

          До вашої уваги – цикл картин Василя Курилика “Північне Різдво” (“A Northern Nativity”). Ці роботи ввійшли також в однойменний альбом.

          Він створив цю серію на тему Різдва у 1976 році, аби показати, що Христос приходить до всіх людей і всюди. “А як це може виглядати, якщо Ісус прийде сьогодні?” – запитав себе митець. І він уявляє, як Різдво відбувається в північних американських снігах. Як Христос народжується в ескімосів, в індіанців, як Різдво стається у хатинці рибалки, у вагоні… Як Свята Родина знаходить прихисток на вокзалі, у школі… Можна сказати, це прекрасна різдвяна історія, яку саме так побачив Василь Курилик.

          Картини так і називаються:  “Колиска на автозаправці”, “Марія з дитиною у зерносховищі”, “Індіанське святе сімейство”, “Свята ескімоська  родина”, “Подарунки рибалок”, “Різдво у нічних охоронців”, “Поклоніння фермерської родини”, “Різдво у вагоні”, “Різдво у таборі лісорубів”….

          Ці роботи просто так не зрозумієш, доки не заглибишся у те, що ж Курилик хотів показати.  У цих картинах  він поєднав те, що він з дитинства  уявляв собі про Різдво – Різдво українське з розповідей рідних, і те, що бачив там,  на  Півночі Америки, в Канаді.  Поєднав це з побутом і все це знайшло відображення у картинах, – історик Світлана Герегова.

          У Чернівецькому Художньому музеї виставлено 19 картин “Північного Різдва”. Це фотокопії, адже Україна практично немає автентичних робіт Василя Курилика, за винятком  трьох картин, які він сам особисто подарував Національному Художньому музеї у Києві, коли відвідував Україну.

          Довідка

          Василь Курилик (William Kyrelek) народився 3 березня 1927 року у м. Вітфорд провінції Альберта. Батько майбутнього художника  був вихідцем із Буковини та емігрував до Канади у 1924 році. Мати  Канаді, куди її сім’я переїхала ще в 1896 році.

          У Канаді родина Куриликів  мала фермерське господарство. З дитинства хворобливий Василь, який проявляв любов до малювання, не зміг стати помічником батькам. Це призвело до ускладнення стосунків із батьком, якому потрібні були робочі руки. Часті конфлікти в сім’ї стали причиною першої психологічної травми Василя. У 1949 році Василь Курилик здобув ступінь бакалавра у Манітобському університеті. Нереалізованість у сфері мистецтва, проблеми зі здоров’ям, відсутність підтримки з боку родини призвели до розвитку депресії у молодого художника.

          У 1952 році з метою продовжити навчання та зміцнити здоров’я Василь Курилик прибув до Великої Британії. З червня 1952-го  до листопада 1953-го року художник перебував у психіатричній лікарні  Лондоні, де він мав окреме приміщення для малювання.

          Під час лікування канадець здійснив чимало подорожей європейським континентом. Відвідав Нідерланди, Францію, Австрію, Італію, Грецію, де познайомився з творчістю великих майстрів.

          У 1960 році відбулася перша персональна виставка його робіт, що принесла Куриликові славу. 

          Художник намалював майже 10 тисяч картин і видав 14 книжок-альбомів. У 50-х роках Василь Курилик (у світі  відомий як William Kurelek) важко захворів на очі і недуга загрожувала йому повною сліпотою. Митець почав  ревно молитися і врешті повністю прозрів. З того часу  Курилик майже всю свою творчість присвятив релігійній тематиці. Він поїхав на Святу Землю, побував у Вифлеємі, Назареті, Єрусалимі, Єрихоні, на Ґенисаретському озері, пішки пройшов від Вифлеєма до Єрусалима. Світову славу Василю Курилику принесла серія картин “Страсті Христові”, написана за Євангелієм від Матея.

          За матеріалами: Наталія Фещук, risu.org.ua

          Фото автора

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
        • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.