Колядковий марафон: як дівочий хор “Слідами Херувимів” до Польщі їздив

Читай також

  • Святий Миколай завітав до українців Любліна
  • Перший місяць Товариства українських студентів-католиків у Любліні
  • Українські студенти-християни заснували товариство у Любліні
        • Колядковий марафон: як дівочий хор “Слідами Херувимів” до Польщі їздив

          Для львівського молодіжного хору „Слідами Херувимів” з парафії Віри, Надії, Любові та їх матері Софії різдвяні подорожі до Польщі вже стали доброю традицією.

          Хор побував з колядою у Вроцлаві, Варшаві, а цього року завітав до Ґданська та Любліна. Щороку дівчата планують відвідати українську громаду у якомусь із польських міст у часі Богоявлення. 18 січня, на Щедрий вечір хористки колядували та щедрували у Церкві Св. Варфоломія та Покрови Богородиці та в українській домівці у Ґданську, а 19 січня, у свято Йордану, завітали до Любліна.

          Протягом дня хористи з колядою відвідали декілька міських інституцій, а саме: Люблінське телебачення, Польське радіо Люблін, Вищу школу підприємництва та адміністрації, Центр зустрічі культур, Міський відділ культури, Департамент у справах промоції Міської ради… Після нічної подорожі з півночі на схід Польщі, для хористів це був справжній колядковий марафон.

          Дзвінкі колядки та щедрівки у виконання „херувимок” (так лагідно дівчат називають у Львові колеги по цеху) вражали поляків, зворушували…

          Того ж дня хор „Слідами Херувимів” заспівали Божественну Літургію у греко-католицькому храмі Любліна.

          Наступного дня, 20 січня, у каплиці Люблінської Митрополичої Греко-Католицької Духовної Семінарії відбувся різдвяний концерт за участі хору „Слідами Херувимів”. Працюючи над його програмою, дівчата обрали давні, традиційні та сучасні авторські українські колядки та щедрівки. Більше того, вони зуміли поєднати їх в одну різдвяну містерію. Окрім музичної частини, була ще й словесна, у вигляді віршів на різдвяну тематику та віншувань. Цікаво те, що глядачі не аплодували під час концерту. Це сталося само собою після першої колядки. Близько години концерту промайнула, як вистава.

          Щороку ми думаємо над тим, як оновити коляду як дійство, як заохотити людей до спільного колядування і забави, – Христина Павлик, диригентка хору, випускниця Львівської музичної академії ім. Миколи Лисенка.

          Варто зазначити, що хор „Слідами Херувимів” – аматори. У ньому співають, як учні, так і дорослі дівчата, які люблять спів і музику.

          Наприкінці концерту відбувся невеликий перформенс за участі глядачів. Усім відому колядку „Небо і земля” хор виконав разом із глядачами, приспів виконували каноном. Якщо цей прийом усім відомий, то колядка „Бог ся рождає” перегукувалась з ритмом пісні „We will rock you” гурту „Queen”. Зі слів дівчат, для них найбільшою радістю було спостерігати за тим, як вміло вимовляють українські слова і стараються співати японки, які також завітали на концерт. Гучні оплески не відпустили дівчат і хор „Слідами Херувимів” виконав ще одну колядку на прощання. Після концерту ще довго тривало неформальне спілкування і колядування разом з греко-католицькою спільнотою семінарії.

          Мар’яна Кріль, Люблін

          Більше фото

          За матеріалами: seminarija.pl

          Читай також

        • Святий Миколай завітав до українців Любліна
        • Перший місяць Товариства українських студентів-католиків у Любліні
        • Українські студенти-християни заснували товариство у Любліні
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.