ВАЖКІ ПИТАННЯ: чи можна йти на Літургію в будень замість неділі?

Читай також

  • Нудно на Літургії? Що радить священник?
  • Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
  • 10 дивовижних фактів про силу Євхаристії
        • ВАЖКІ ПИТАННЯ: чи можна йти на Літургію в будень замість неділі?

          ПИТАННЯ: Чи можна приходити на Службу Божу не в неділю, а в понеділок, якщо я працюю і в суботу, і в неділю цілий день?

          ВІДПОВІДЬ: Неділя для християн – це день, який відрізняється від всіх інших днів тижня. У цей день ми звершуємо пам’ять Воскресіння Господа Ісуса Христа. «Звершувати пам’ять» – живу пам’ять, що набагато більше, ніж просто спогад, – означає, що в цей день відбувається те ж, що сталося в той самий день Воскресіння. В той день Ісус зустрів Магдалину, благовісницю серед апостолів; Він зустрів благочестивих жінок і дарував їм мир і радість; Він зустрів учнів з Еммаусу, вселив у них мужність, пояснив їм Писання, передав їм те, що змусило горіти їх серця; нарешті, Він зустрів апостолів в Єрусалимській світлиці, давши їм Свого Духа.

          Участь в Євхаристії – це основний момент, центр усього тижня віруючого. Але свято і недільний день не зводиться тільки до участі в Святій Літургії. Весь цей день повинен бути виразом радості, солідарності, братської любові.

          Неділя – це день, коли Церква робиться видимою, коли вона збирається і виявляє світу свою єдність. Перші християни збиралися саме в неділю, про що свідчать новозавітні тексти. Причому це були не збори час від часу, а обов’язковий звичай, що став традицією.

          Але повернемося до автора нашого питання, – якому доводиться працювати і в суботу, і в неділю. Коли відвідування Святої Літургії неможливе з поважних причин ні в суботу ввечері, ні в неділю, необхідно викласти цю проблему настоятелю своєї парафії. Настоятель може звільнити парафіянина від участі в недільній Службі Божій.

          «Недільна Євхаристія, – читаємо в Катехизмі Католицької Церкви (2181-III), – це основа і твердження всього християнського життя у вірі. Тому вірні зобов’язані брати участь в Євхаристії в дні запропонованих свят, якщо вони не звільнені від цього зобов’язання з серйозної причини (наприклад, хвороба або догляд за немовлям) або якщо їхній священик зняв з них зобов’язання. Ті, хто свідомо не виконують цього зобов’язання, здійснюють тяжкий гріх».

          Відвідування Літургії по понеділках – звичайно, добра справа, але це не є виконанням заповіді шанувати День Господній.

          Читай також

        • Нудно на Літургії? Що радить священник?
        • Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
        • 10 дивовижних фактів про силу Євхаристії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі

              • Ірина Кисилевич    06.02.2018 о 15:56

                Питання дискусійне. Є священики, які говорять, що обов’язок- бути раз на тиждень у храмі, тому якщо постійно по буднях людина ходить, то якщо пропустила в неділю і свята Службу Божу, то нема провини. Проте моя вчителька християнської етики говорила, що похвально бути в храмі у будні дні, але все-таки є обов’язок взяти участь в Літургії у неділі й свята. Дотримуюся другої точки зору- є літургійний рік; на неділі і свята маємо Апостола і Євангеліє, службу свята, які маємо почути обов’язково. Понеділок чи інший день тижня- інший літургійний день (інші тропарі, читання).