Як виховати Ілона Маска: поради батьків найпрогресивнішого бізнесмена сучасності

Читай також

  • Яким був розклад дня св. Івана Павла ІІ у підлітковому віці
  • Коли тато на фронті. Як не втратити емоційний зв’язок із дитиною 
  • Виховання дітей у вірі приносить не тільки духовну користь
        • Як виховати Ілона Маска: поради батьків найпрогресивнішого бізнесмена сучасності

          Відомий підприємець і винахідник Ілон Маск — головний ньюзмейкер останнього часу. Нещодавно він запустив у космос найпотужнішу з нині існуючих ракету-носій Falcon Heavy з червоним кабріолетом Tesla Roadster на борту. Як Маску вдалося стати найпрогресивнішим бізнесменом сучасності? І як допомогти дітям, які хочуть бути «як Маск», розкрити свій потенціал? Освіторія зібрала поради з приводу виховання від батьків творця SpaceX.

          Виховувати працелюбність на особистому прикладі

          Коли мати Ілона Мей Маск переїхала з дітьми з ПАР до Канади, їй доводилося ходити одразу на п’ять робіт. «Мої діти — трудоголіки, тому що з дитинства бачили мій приклад і знають мене як людину, яка дуже багато працювала», — каже вона.

           Водночас, мати ніколи не читала дітям довгих лекцій про те, що потрібно багато вчитися і працювати. Вона все показувала на власному прикладі. Хоча і зауважує, що успіх дітей — тільки їхня заслуга:

          «У мене не було часу допомагати дітям, я надто багато працювала, тому вони всього досягли самі».

          Зауважимо, що крім Ілона, у неї ще є син Кімбал (власник мережі ресторанів The Kitchen) і донька Тоска (голлівудський режисер і продюсер).

          Мей дуже хотіла, щоб її діти навчилися багато й наполегливо працювати. За її словами, робота робить людину щасливою.

          «Чим більше працюєш, тим успішнішим стаєш», — каже мати головного підприємця світу.

          Поважати інтереси і цінності дітей

          «Батьки просто не вміють поважати інтереси і цінності своїх дітей. І діти доходять висновку, що їхня думка не має значення, їхні захоплення не важливі. Їх вчать підкорятися, вчать не доробляти розпочате до кінця, кидати незроблену справу», — пише Мей у своїй книзі« Мій син — Ілон Маск».

          У 1995 році Ілон і Кімбал вирішили почати свою справу і запустили компанію Zip2. Мей підтримала рішучість синів.

          Вона згадує, як Кімбал приходив до неї, щоб обговорити з Ілоном бізнес телефоном — той тоді жив у Пало-Альто. А коли прийшов рахунок за телефонні переговори ($800), вона сказала Кімбалу кинути роботу і летіти в Кремнієву долину до брата.

          Мей навідувала дітей кожні півтора місяця і допомагала з їхньою справою, брала участь у складанні бізнес-плану.

          Був навіть випадок, коли жінка робила презентацію для інвесторів до другої години ночі. Після цього вони пішли в найкращий ресторан Пало-Альто і Мей сказала, що це останній раз, коли вона платить за вечерю. Із того часу всі витрати — на синах.

          Трохи пізніше мати вклала в компанію синів усі свої заощадження — $10 000. Це допомогло їм оплатити оренду офісу і купити для нього речі першої необхідності. А вже в 1999-му компанію купили за $307 млн, Ілон заробив $22 млн. Мей Маск жартома каже, що це була найкраща інвестиція в її житті.

          Дозволити самостійно робити вибір

          Дитину потрібно навчити самостійно приймати рішення і вміти робити вибір — впевнена Мей Маск.
           «Коли батьки не вірять у своїх дітей, ті не зможуть повірити в себе. Як ви гадаєте, якщо мати каже: «У тебе не вийде, дай сюди, що ти робиш, краще я сама», до чого це призведе? Тільки до того, що дитина остаточно впевниться у своїй нікчемності. Усе, людина не відбулася».
          «Найголовніше, щоб підрісши дитина була абсолютно впевнена: батьки поважають будь-якій її вибір і не чекають від неї вчинків «за регламентом». Батьківські амбіції — це батьківські амбіції, і краще їх не демонструвати», — пише Мей у своїй книзі.

          Не встановлювати жорстких рамок

          Не існує такого поняття, як правильний час для інтересів. Дитина може зацікавитися чимось як у ранньому віці, так і в пізньому.

          Батько Ілона Еррол Маск згадує, як колись взяв 10-річного сина на лекцію про комп’ютери. Тоді про комп’ютерні технології тільки починали говорити.

          Після закінчення лекції Еррол поспілкувався з експертами, і ті переконали його, що Ілону необхідно купити комп’ютер.

          Завдяки цьому хлопчик серйозно захопився програмуванням і вже в 12-річному віці зумів продати власну першу комп’ютерну гру. Сенс її полягав у тому, що гравцеві треба було обстрілювати ряди інопланетян з лазерної зброї.

          Навчити, що матеріальне — не головне

          В інтерв’ю Huffington Post Мей Маск розповіла, що дуже сподівається, що Ілон перейняв її погляди на життя:

          «Ілону не потрібні яхти й дорогі речі, тому що він жив у складних економічних умовах. Мета Ілона — використовувати знання фізики, щоб зробити цей світ кращим.

          І  мене дуже засмучує, коли люди кажуть про сина: «О, та він просто хоче більше заробити». Ні, гроші для нього ніколи не були важливі. Він просто одержимий своєю ідеєю», — розповідає вона.

          Подорожувати і розширювати кругозір

          Сімейство Масків об’їздило багато країн світу. Нові подорожі та люди допомогли їм в особистісному розвитку.

          «Хотілося б, щоб кожна людина могла облетіти весь світ на власному літаку, але у більшості немає такої можливості. Однак усе одно треба розширювати кругозір людей — за допомогою інтернету, книг, навчальних програм, майстер-класів тощо. Є дуже багато можливостей для цього», — каже Еррол Маск.

          За словами батька, Ілон — інтроверт, і йому завжди було цікавіше занурюватися у власні думки.

          «Коли син приходив у гості до друзів, він цікавився тільки книгами в їхній домашній бібліотеці, а не світськими розмовами», —каже Маск-старший.

          Пояснити, як користуватися грошима

          У своїй книзі Мей Маск пише, що вже в дитинстві потрібно вміти правильно користуватися грошима.

          «Навчіть дітей відкладати частину грошей, коли вони з’являться. Навчіть користуватися всіма засобами фінансової комунікації. Заведіть для дитини банківську картку, навчіть оплачувати рахунки. Вона повинна розуміти, як гроші заробляються і як витрачаються. Уявляючи наживо фінансові потоки, дитина точніше розуміє, як управляти грошима в житті», — вважає мати Ілона Маска.

          Джерело: osvitoria.media

          Читай також

        • Яким був розклад дня св. Івана Павла ІІ у підлітковому віці
        • Коли тато на фронті. Як не втратити емоційний зв’язок із дитиною 
        • Виховання дітей у вірі приносить не тільки духовну користь
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.