Як на роботі розвиватися, а не вигорати

Читай також

  • Вервиця для тих, хто втратив роботу
  • Апостол Павло закликав своїх послідовників працювати і не байдикувати
  • Молитва до св. Йосифа за успіх у роботі
        • Як на роботі розвиватися, а не вигорати

          Професійне вигорання — стан, який розвивається на фоні хронічного стресу. Від цього не застрахований ніхто. Навіть ті, хто закоханий у свою справу. Найбільший ризик у тих, хто в своїй роботі постійно контактує з людьми.

          Існує 4 етапи вигорання:

          На першому етапі позитивне ставлення до колег, клієнтів роботи стає байдужим чи навіть негативним. Працівник відчуває професійну неспроможній, відкладає справи на потім, виконує завдання „для голочки“. Дні схожі один на одний, рутина демотивує і подавлює. Працівник втомлюється, лише почавши роботу і почувається обезсиленим одразу після відпочинку.

          На другому етапі вигорання людина стає роздратованою. Та буває й навпаки, працівник занурюється в себе і перестає виявляти емоції, в тому числі й негативні. Його продуктивність знижується і звичні обов’язки виконує через силу.

          Третій етап вигорання може супроводжуватися почуттями гніву, образи і провини. Порушується трудова дисципліна: працівник часто запізнюється, конфліктує з колективом і клієнтами.

          На четвертому етапі може наступити розчарування і відчай. Байдужість до роботи і навіть од життя загалом.

          Часто вигорання супроводжується такими фізичними проявами: головний біль, нудота, підвищений тиск, а також проблеми зі сном.

          Якщо ви на грані вигорання, необхідно взяти тайм-аут. Його тривалість залежить від глибини проблеми. Якщо вигорання тільки почалося, то може вистачити тільки тижневого відпочинку. Якщо ж стан запущений, то може бути потрібно й кількох тижнів. А у складних випадках — і місяців.

          Ідеально — вирушити у відпустку, яка буде ідеальною для вас. Обов’язково приділіть увагу іншим сферам життя, окрім роботи: відпочиньте зі сім’єю, займіться якимсь хобі, займіться спортом. Проводіть більше часу наодинці зі собою, без месенджерів і робочих дзвінків.

          Навчіться хвалити себе, перетворіть це у звичку, наприклад, щовечора записуйте декілька справ, які зробили впродовж дня добре. Це допоможе повернути віру в себе.

          Діліться своїми емоціями, в тому числі й негативними, з близькими людьми. Не тримайте все в собі.

          Та найкраще в лікуванні вигорання — профілактика. Не забувайте відпочивати. Влаштовуйте перерви впродовж дня, наприклад по п’ять хвилин щогодини. Не ігноруйте обідню перерву. Змініть на той час обстановку, щоб поїсти і перевести дух. А не просто закинути в себе їжу біля комп’ютера. Обов’язково влаштовуйте собі відпустку. Адже наш організм не здатен відновлюватися лише за вихідні кілька років поспіль. Спіть по 7-8 годин на добу, навіть, якщо здається, що висипляєтеся за 5 годин. Не менш важливе повноцінне харчування та питтєвий режим, фізична активність і прогулянки на свіжому повітрі.

          Важлива умова профілактики вигорання — постійний розвиток у професії.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Вервиця для тих, хто втратив роботу
        • Апостол Павло закликав своїх послідовників працювати і не байдикувати
        • Молитва до св. Йосифа за успіх у роботі
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"