Святий Яків кличе до себе, щоби змінити серця

Читай також

  • Зустріч-дискусія «Спогади Любомира Гузара»
  • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
  • “Ти вільний, і якщо бажаєш загинути – це в твоїй волі”: духовні поради монаха-пустельника
        • Святий Яків кличе до себе, щоби змінити серця

          Дорога Святого Якова – паломницький маршрут в іспанському місті Сантьяґо-де-Компостела, головна частина якої пролягає по Північній Іспанії.

          Місто Сантьяґо-де-Компостела, куди веде цей шлях, є третьою за значенням святинею католицизму, поступаючись лише Єрусалиму та Риму. Причина такого шанування, яка дала місту прізвисько «християнської Мекки» — найбільша реліквія Іспанії, мощі апостола Якова, небесного покровителя країни.

          Перші згадки про паломництво до святині – ще з 10 ст. У середньовіччі шляхами Святого Якова ходило багато людей. Потім через епідемію чуми та політичну нестабільність кількість прочан значно зменшилась.

          Із 1980 року інтерес до паломницького маршруту значно зріс і вже сьогодні – сотні тисяч охочих щороку ідуть дорогою Якова.

          Мінімальна ділянка, яку слід пройти, щоб називатися паломником – 110 км. Тим, хто проходить, видають посвідку. В Україні уже є позначки дороги Святого Якова – вирушати можна просто із дому.

          Символом Каміно є мушля із перлинкою, яка символізує мощі святого Якова, і промені – шляхи до міста. По всьому шляху можна знайти позначки для шляху.

          Поділитись своїми враженнями від пройденого шляху у Львові в рамках зустрічі Тезе зібрались прочани, яким вдалось здолати шлях.

          Для чого туди йдуть люди 4 тисячі, 800 км. Мотивації різні. Когось, можливо, надихнули книги або фільми, зняті на основі переживань шляху. Дуже багато людей на цій дорозі йдуть тільки через те, що їм цікаво, як туристи. Але є люди, які йдуть з певними намірами, проханнями, молитвами.

          Часто люди йдуть на цю дорогу, щоби зрозуміти, а куди, власне, йдуть у житті.

          Можна йти пішки, велосипедом або ж верхи на коні.

          Дехто проходить невеличкі клаптики шляху, щороку приїжджаючи у відпустку. Дехто йде ввесь шлях.

          Пан Олег, львів’янин, пройшов дорогу 4 рази.

          «В кожного Каміно своє. Воно складається дуже по-різному. Воно дає відповіді на запитання. Але і ставить нові». Чоловік каже, що Каміно – це дорога від вашого дому, від вашого серця до Святого Якова; від серця – і до Якова – єдине правильне Каміно”

          Дорога чоловіка розпочалась із цікавого випадку: одного разу, коли священик посвячував йому машину, жартома сказав: О, нам би не було так весело на дорозі Святого Якова. Чоловіку із друзями стало цікаво і вони запитали, а про що йдеться. “Ой, хлопці, це точно не для вас. Там треба йти.”

          Цієї фрази вистачило, щоби п’ятеро друзів того ж року вирушили в дорогу. Не всі дійшли, каже усміхаючись пан Олег, але для кожного ця мандрівка стала особливою. І вже наступного року була друга спроба. Щось дуже особливе є в цій дорозі, де ти знаходиш відповіді і нові запитання.

          Надійка пройшла дорогу святого Якова за місяць на самоті, бо подружці в останній момент не вийшло. І хоча важко відчувати себе самотньо серед паломників, однак є якась особливість у тому, щоби подорожувати самій.

          Надія знала, що Дорога Святого Якова має бути особистою дорогою з Богом, своєрідною пустелею з Творцем. Ісус в 30 років пішов у пустелю, щоб підготуватися до своєї місії. У 2016 році, коли Надія відсвяткувала своє 30-ліття, то зрозуміла, що в її житті має відбутися щось подібне, і здійснила це.

          Дівчина ділились своїми переживаннями і труднощами. Найважливіше, за словами Надійки, у практичному плані – це взуття. Вранці, коли холодно, вона йшла в кросівках, потім перезувалась у сандалі – і за всю дорогу не мала жодного мозоля.

          Марія з Португалії  щойно місяць як повернулась із паломництва. Каже, що це дорога, на якій ти не стільки змінюєшся, як знаходиш самого себе, позбавляючись постійних щоденних масок.

          «Можливо, дорога не допомагає вам стати кимось, а допомагає вам перестати бути тим, ким ви не є?» 

          Йшов дощ – і я промокла до нитки. У рюкзаку були лише піжамні штани. Я передягнулась у них. І от зайшла повечеряти у ресторан. А потім як гляну, який у мене дрес-код! У піжамі – в ресторані! Оце клас! Однак на цій дорозі – це все нормально. Ти – паломник.

          Кожен вирушає до Святого Якова у свій час. Назар пішов тоді, коли почалась криза в особистому житті. Грошей бракло – вирішив знайти мецената, і знайшов! А під час паломництва знайшов і відповіді на свої запитання. Йшов у листопаді – в не надто популярний час – тому каже, що бували дні, коли ночував у притулку сам.

          Євген пройшов Дорогу двічі. Перед початком дороги і щодня під час неї було багато різних знаків, малих чуд.  Багато сумнівів, робота тощо. Але настав час – і все переосмислилось. Цьогоріч – знову збирається йти. До речі, швидкість його руху вражає: 40-70 км в день!

          Якщо ви вагаєтесь, чи в силах – не вагайтесь. Розпочати дорогу можна вже від Львова (а це 4200 км), а у мережі – вже безліч блогів із корисними практичними порадами.

          Головне пам’ятати слова пана Олега, що немає правилно пройденої дороги, але  це дорога від вашого дому, від вашого серця до Святого Якова; від серця – і до Якова – єдине правильне Каміно.

           

          Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Зустріч-дискусія «Спогади Любомира Гузара»
        • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
        • “Ти вільний, і якщо бажаєш загинути – це в твоїй волі”: духовні поради монаха-пустельника
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)