“Шлях” особливих людей

Читай також

  • Започаткували Обнова-фест, поєднали 15 пар та гартують українців: історія товариства у Чернівцях, яке відзначило 25-річчя
  • Для нас гарантом нашої святості, є страсті Христа
  • Навчайся бути щасливим!
        • “Шлях” особливих людей

          У світі мистецтва неважливо, який у людей медичний діагноз, а важливо, як люди творять.

          Особливі театри – це театри, в яких беруть участь особливі люди.

          У Львові на цих вихідних пройшов уже 13 фестиваль «Шлях». Як зазначають організатори, фестиваль дуже важливий для того, щоб особливі актори змогли показати, над чим вони працюють впродовж року.

          Серед акторів особливих театрів можуть бути цікаві поєднання і підходи: театри, в яких працюють лише особливі, люди з особливими потребами із іншими акторами; як професіонали, так і аматори.

          Фестивалів суто театральних в Україні зовсім небагато. І тому «Шях» справді дуже важивий.

          Як зізнаєтся організаторка фестивалю Анастасія Войтюк, більшість театральних колективів тримаються на харизмі організатора людей, які творять заради духовного збагачення і розвитку, роблять це з любові.

          Все життя я цікавлюсь театром і коли мені запропонували роботу з особливими людьми – це був свого роду дослід. Хотілось зробити гарну виставу, працюючи з особливими акторами. І тут почали з’являтись такі моменти, яких у звичайних театрах не переживала. По-перше, це бажання працювати: ти приходиш на роботу – і тебе чекають допитливі очі: що ми будемо ставити, що робитимемо? Вони дуже багато працюють і часом відкривають мені такі речі, над якими я й не задумувалась. Ці люди іноді роблять над собою надзусилля, бо прагнуть створити щось своє. Анастасія Сімака, координатор фестивалю.

          Театральне мистецтво – це також серйозний терапевтичний комплекс – розповідає Анастасія Войтюк. Це соціальна група, в якої є свої рольові ролі – людина набуває соціальних навичок; це особистісний розвиток  – постановка цілей і їх осягнення, фізіологічний розвиток: робота з тілом, психологічний розвиток: чому актор А не любить актора Б. Ще один нюанс: дорога, під час якої ти мусиш бути самостійним, зібраним. Якщо все це є у комплексі – люди розвиваються, працюють над собою. Наш фестиваль і є для того, щоб особливі люди не закривались наодинці.

          Фестиваль не є конкурсним. І він не для того, щоби глядачі прийшли пожаліти акторів. Ні в якому разі! Кожен колектив пропонує глядачеві результат своєї праці – мистецький проект, опрацьований і відшліфований.

          Фестиваль особливих театрів проходить із 2001 року і є міжнародним – у ньому беруть участь закордонні театри. Цогоріч у фестивалі взяли участь 15 колективів.

          Становище особливого театру завжди буде залежати від рівня розвитку освіти та культури. А сам фестиваль – це своєрідний продюсерський центр для особливих театрів, який допомагає колективам реалізувати та презентувати себе.

           

          Піготувала Тетяна Трачук

          за матеріалами Живе радіо

          фото: unsplash

           

          Читай також

        • Започаткували Обнова-фест, поєднали 15 пар та гартують українців: історія товариства у Чернівцях, яке відзначило 25-річчя
        • Для нас гарантом нашої святості, є страсті Христа
        • Навчайся бути щасливим!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)