Вісім тяжких гріхів із Нового Завіту

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
  • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
        • Вісім тяжких гріхів із Нового Завіту

          Будь-який гріх — серйозний, навіть той, який здається допустимим. Але це не означає, що деякі гріхи не заслуговують на більшу увагу, ніж інші.

          Насправді, коли Біблія перераховує низку гріхів, вона згадує багато схожих. І хоча ми не хочемо розробляти моральні принципи шляхом складання списку, було б дуже повчально відзначати, які гріхи згадуються, як часто і в якому місці.

          Ось список восьми гріхів у Новому Завіті:

          Марка 7: 21-22: „З нутра бо, з серця людини, виходять недобрі намисли, розпуста, злодійство, вбивство, перелюби, загребущість, лукавство, обман, безсоромність, заздрий погляд, наклеп, бундючність, безглуздя“.

           

          Римлянам 1: 28-32: „І як вони не вважали потрібним триматися правдивого спізнання Бога, Бог видав їх ледачому розумові чинити негодяще: вони — сповнені всякої неправости, лукавства, захланности, злоби, повні заздрости, убивства, колотнечі, підступу, злоби; вони – обмовники, наклепники, богоненавидники, зухвальці, горді, хвальки, винахідники зла, неслухняні батькам, нерозумні, зрадливі, безсердечні, немилосердні. Вони, хоч спізнали Божий присуд, що, хто таке чинить, заслугує на смерть, не тільки це роблять, але й схвалюють це в тих, що таке чинять“.

           

          Римлянам 13:13: „Як день, – поводьмося чесно: не в ненажерстві та пияцтві, не в перелюбі та розпусті, не у сварні та заздрощах…“

           

          1 Корінтян 6:9-10: „Чи ж не знаєте, що неправедні царства Божого не успадкують? Не обманюйте себе! Ані розпусники, ані ідолопоклонники, ані перелюбники, ані розгнуздані, ані мужоложники, ані злодії, ані зажерливі, ані п’яниці, ані злоріки, ані грабіжники – царства Божого не успадкують“.

           

          Галатів 5:19-21: „Учинки ж тіла явні: розпуста, нечистота, розгнузданість, ідолослужба, чари, ворогування, свари, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі, зависті, пияцтво, гульня і таке інше, про що я вас попереджаю, — як я вже й раніше казав, що ті, що таке чинять, царства Божого не успадкують.“

           

          Колоссян 3:5-9: „Умертвлюйте, отже, ваші земні члени: розпусту, нечистоту, пристрасті, лиху пожадливість, зажерливість – що є ідолопоклонство. За все це падає гнів Божий на неслухняних. Ви самі нещодавно поводилися так само, коли жили в тому. Тепер же відкиньте й ви все те геть від себе: гнів, лютість, злобу, наклеп, сороміцькі слова з ваших уст! Не говоріть неправди одне одному, бо ви з себе скинули стару людину з її ділами“

           

          1 Тимотея 1:9-10: „розпусників, мужоложців, людокрадів, забріханців, кривоприсяжників і для всіх інших, що противляться здоровому навчанню, згідно з Євангелією слави блаженного Бога, яку мені довірено було.“

           

          Одкровення 21:8: „Боязливих же і безвірних, і мерзких, і убивників, і розпусних, і чарівників, і ідолопоклонників, і всіх лжеців – пай їхній в озері, що горить огнем і сіркою; то смерть друга“.

           

          Тож, можемо багато чого почерпнути для себе.

           

          1. Новий Завіт засуджує широкий спектр гріхів. Є десятки безчесних випадків, згаданих тільки в цих восьми уривках — безліч прикладів, щоб зачепити і викрити нас усіх. У цьому довгому списку гріхів з’являється кілька основних категорій гріхів: гріхи щодо тіла (сексуальна розбещеність, оргії, хтивість, пияцтво), гріхи щодо один до одного (ворожнеча, брехня, вбивство, наклеп), гріхи щодо Бога (ідолопоклонство , чаклунство, беззаконня, непослух) і гріхи щодо серця (жадібність, заздрість, гнів, гордість). Кожна категорія дуже поширена. Кожна — має значення. І кожна — неприємна Богові.

           

          1. Важко знайти гріх, який засуджується частіше та серйозніше, ніж сексуальний гріх. „За це ж і видав їх Бог пристрастям ганебним, бо їхні жінки змінили природні вживання на протиприродні; так само і чоловіки, полишивши природні вживання з жінкою, розпалилися своєю пожадливістю один до одного, чинячи ганьбу, чоловіки на чоловіках, і приймаючи на собі самих належну плату свого блуду“ (Римлян 1: 26-27). Зрештою всі вісім списків згадують сексуальну розбещеність. Більш того, в семи з восьми — є множинні згадки сексуальної аморальності (в загальних виразах або в особливих прикладах), і сексуальна розбещеність найчастіше очолює список (Рим. 13; 1 Кор. 6; Гал. 5; Кол. 3; Мар. 7 і Рим. 1: залежно від того, з чого вважати початок списку). Сексуальний гріх ніколи не розглядається як незначний або спірне питання.

           

          1. Гріх завжди серйозний. Звичайно, коли кожен список взяти в контекст, ми розуміємо, що є прощення і надія для тих, хто покається і відвернеться від своїх гріхів. Не забуваймо, що погані новини про гріх завжди є в листах та історіях, наповнених багатьма хорошими новинами милості. Тим не менш, ми не повинні недооцінювати біблійні перестороги про гріх. Вади, відзначені в цих восьми списках, утримують вас від Царства Божого (1 Кор. 6; Гал. 5) і направляють вас в озеро вогняне (Об’явл. 21). І якщо ми допускаємо ці гріхи — в собі або в інших — ми у великій небезпеці.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
        • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"