І як це пробачити?

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр. 22, 3). Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій
        • І як це пробачити?

          Це все, що ви робите щодня для своєї сім’ї — дрібниці. Принаймні, ви переконували себе в цьому. Щоразу ви збирали по дому його брудний одяг, або намагалися не помічати, коли вона „забувала“ розповісти про ще одну покупку. Тепер же проблема дійсно велика. Ваш чоловік (або дружина) перегнув палицю. Ні про що інше ви не можете думати, і ви не впевнені, чи зможете жити з наслідками того, що сталося.

          Ми поговоримо про такі проблеми шлюбу, які ставлять під удар ваші стосунки. Хоча постійне незначне почуття розчарування теж може з’їдати вас зсередини, але про це іншим разом. Зараз мова піде про серйозні труднощі.

          • Ви знайшли порнографію в комп’ютері вашого чоловіка.
          • Ви з’ясували, що ваш чоловік вживає наркотики або алкоголь – знову.
          • Ваш чоловік приховав від вас, що зробив велику фінансову помилку, кажучи, що гроші зберігаються в одному місці, коли, насправді, вони були в іншому.
          • Боротьба з чоловіком стає боротьбою у фізичному сенсі, і ви відчуваєте справжній страх.
          • Ви знаходите докази того, що у вашого чоловіка любовна інтрижка.

          Різні думки рояться у вашій голові. Як він міг це зробити? Невже ви не помічали тривожні сигнали раніше? Хіба не слід прощати людини, навіть якщо це ваш чоловік, коли він заплутався? Так як таке взагалі можливо було? Образа, розгубленість, гнів, страх, відчай, відчуття провини, сором — все це приголомшує вас.

          Складно одразу вирішити всі проблеми. Проте, перш за все слід вирішити, на що варто передовсім звертати увагу і яким шляхом рухатися далі. Якщо ваш чоловік погано вчинив:

          1. Що відбувається насправді?

          Досить прикрашати правду! Настав час глянути реальності в обличчя. Ваш емоційний стан може ускладнити це завдання. Згадайте, що ви зазвичай жалкуєте про рішення, прийняті під впливом страху, гніву або провини. Тому, на відкладіть свої почуття в сторону і подивіться на ситуацію якомога тверезіше. Якщо для вас це проблематично, знайдіть консультанта, духівника або доброго благочестивого християнина, який допоміг би вам побачити справжній стан речей.

          Ось деякі питання, які можуть допомогти вам встановити правду:

          • Чи ваш чоловік хороша людина, яка просто погано вчинила, чи він „погана людина“ і лише час від часу, з незрозумілої причини поводився добре?
          • Який вплив на ваше життя і життя ваших дітей матиме те, що трапилося?
          • Чи існують явні причини, щоб ваш чоловік поводився саме так? (Не виправдовувати, але зрозуміти такі речі, як фізичне або психічне захворювання, надмірний тиск, просто недолік знань і т.д.)
          • Чи шкодує ваш чоловік про те, що його викрили або він щиро засмучений через біль, який заподіяв вам або іншим?
          • Наскільки ваш чоловік готовий важко працювати над відновленням довіри або зміни свого характеру?
          •  
          1. Безпека перш за все

          Наркотична й алкогольна залежність, насильство, невірність або будь-які сексуальні наруги можуть піддати вас і ваших дітей реальній небезпеці. Подивіться правді в очі. Чи потрібно вам вживати заходи, щоб захистити себе чи своїх дітей, поки будуть вирішуватися ці проблеми?

          1. Керуйте своїми почуття, а не йдіть у них на поводу

          Переповнення почуттями заподіє лише шкоду вашому тілу, душі і духу; вони не допоможуть вам справитися з проблемами розумно. Навпаки, дії і рішення, засновані на емоціях, матимуть зворотний ефект. Ви повинні управляти своїми почуттями — гнівом, страхом, почуттям провини, розгубленістю, образою; інакше вони керуватимуть вами. Погляньте на них, відчуйте їх, зрозумійте їх, запишіть їх або висловіть їх так, щоб вони не принесли шкоди. Відокремте себе від емоцій перш, ніж приймати важливі рішення.

          1. Прощення потрібно вам, а не вашому чоловікові

          Утримуючи в собі гіркоту і відмовляючись простити, ви страждаєте фізично, емоційно і духовно. Прощення — це процес, і воно дається нелегко. При цьому ви також повинні розуміти, що прощення не гарантує неодмінне відновлення стосунків. Ваш чоловік не обов’язково буде просити у вас вибачення. Ви даруєте йому своє прощення, навіть якщо він його не просить, не хоче, не приймає, зміниться він чи ні.

          1. Довіру потрібно заслужити

          Якщо прощення можна подарувати — рішення за вами, то довіру потрібно заслужити. Якщо ваш чоловік продемонстрував серйозну ваду свого характеру, то необхідно зробити все, щоб убезпечити. Якщо ваш чоловік обіцяє виправитися, немає нічого поганого в тому, щоб почекати з довірою, поки ці зміни не настануть. У таких випадках не зайвим буде визначити певні умови відновлення довіри.

          Якщо ваш чоловік наполегливо трудиться, щоб відновити вашу довіру, у вас неодмінно виникне бажання звернутися до Бога з проханням дати вам зрозуміти, коли вам знову можна буде відкрити йому своє серце.

          1. А ви змінюєтеся?

          Ваш чоловік завжди несе відповідальність за свою поведінку. Завжди! А ви — за свою. Насправді, дуже рідко буває так, щоб серйозна проблема в шлюбі виникла з вини тільки одного з подружжя. Спробуйте неупереджено подивитися на власний характер і поведінку. Чи не були ви занадто владні, прискіпливі, холодні, докучливі, неуважні, сліпі до проблем, критичні?

          Звичайно, ваша поведінка ні в якому разі не виправдовує вашого чоловіка! Але єдиний спосіб поліпшити ваше життя в майбутньому — звернути погляд усередину себе, прийняти Божий погляд на вас, і дозволити Йому змінити вас, як Він вважатиме за потрібне.

          1. Ніколи не пізно отримати зцілення

          Ви можете знайти зцілення, незалежно від дій або бездіяльності вашого чоловіка. І, хоча, для цього вам доведеться закотити рукава, можу запевнити вас в тому, що зцілення вартує того, щоб над ним попрацювати.

          Бог може відродити будь-яку людину і будь-який шлюб. Як би там не було, результат справи лише частково залежить від вас. Результат також буде залежати від вибору вашого чоловіка. Якщо ваш чоловік дозволить Господеві проводити допомогти йому змінитися (і ви зробили те ж), ваш шлюб може стати міцнішим, ніж був раніше.

          У будь-якому випадку, ці кроки допоможуть вам знайти ясність в тому, що потрібно зробити, щоб побачити правду і взаємодіяти з Богом у тій роботі, яку Він хоче провести в вас, і вашому шлюбі.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр. 22, 3). Послання Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"