«Бути чоловіком» ― книга від чоловіка для чоловіків

Читай також

  • Не пропустіть ― нова книга сестри Антонія Зоряна Шелепило «Плани на завтра. Окраєць Слова на кожен день»!
  • “Посвята святому Йосифові. Чуда нашого духовного батька”: чому варто прочитати?
  • 4 причини духовної борьби в житті чоловіків-християн
        • «Бути чоловіком» ― книга від чоловіка для чоловіків

          Щоб чоловіку бути тим чоловіком, яким він створений бути, йому не потрібно бути досконалим

          Як то бути чоловіком у сучасному світі? Отим чоловіком, якого задумав Господь, коли творив його?

          Можна почути, що, мовляв, чоловіки зараз не такі, надто багато стали переймати від жінок. Кажуть також, що вони бояться відповідальності, перестали бути мужніми… і цей список можна продовжувати. Чи це так насправді? Кожен зробить висновки для себе. Однак, знаємо, що у сім’ї чоловік приймає важливі рішення, несе відповідальність за сім’ю і це, можливо, створює деякий тиск на нього.

          Як і в будь-яких питаннях, завжди знайдуться ті, хто звинувачують, і ті, хто стараються виправдати, зрозуміти. Можна довго щось радити, говорити, звинувачувати, нарікати, наполягати, а можна діяти. Останнє зробив отець Ларрі Річардс. Він написав книгу «Бути чоловіком. Стратегія духовного розвитку». У ній автор не використовує нудних моралізаторських повчань, які точно відбили би у чоловіків бажання читати. Він розпочинає оповідь просто, наче веде звичайну повсякденну розмову з чоловіками.

          Якщо запитаєте про що ця книжка, то відповідь варто дати словами автора. У вступі до видання о. Ларрі Річардс написав: «Ця книжка розповідає про те, як бути таким чоловіком, яким кожен із нас створений бути. Для цього не потрібно бути досконалим». Так, досконалість тут ні до чого. Потрібно лише намагатися бути кращим, тобто потрібно бути чоловіком, який виконує волю Божу. І щоб бути таким чоловіком, якого потребує світ, потрібно повернутися до Джерела Життя.

          Як зазначає о. Ларрі Річардс, «книжка зосереджена на біблійній перспективі, яка стосується того, що означає бути чоловіком». Автор наводить приклади з життя царя Давида, святого Павла та, звичайно, Ісуса Христа. Сам Ісус найбільше об’являє, що означає бути чоловіком. Для цього потрібно жити за таким принципом, за яким жив Ісус: понад усе прагнути  виконати волю Господню, сміливо приносити себе в жертву, брати відповідальність, бути мужнім.

          У книзі також є багато розповідей і з життя звичайних людей. І це дуже добре. Бо якраз приклади запам’ятовуються і можуть якнайкраще проілюструвати суть основної думки, яку автор хоче донести до читача, або ж бажає, щоб читач сам дійшов до відповідного висновку.

          Книга складається з десяти розділів. Кожен розпочинається словами «Будь чоловіком» ― що є своєрідним заохоченням ― і далі продовження назви. Наприклад, «який змінює світ», «який живе як улюблений Син», «який любить», «який є святим». Наприкінці кожного розділу є завдання та запитання для роздумів і обговорення.

          Автор зосереджує свою увагу не лише на стосунках чоловіка з Богом, а й пише на теми сімейного життя, спілкування з друзями, колегами. Отець Ларрі Річардс дає також практичні поради, які можуть бути корисні чоловікові у щоденному житті.  Він майстерно поєднав у своєму стилі гумор, простоту викладу глибоких думок, серйозність, щирість та правдивість.

          Отже, отець написав книжку «Бути чоловіком. Стратегія духовного розвитку», щоб пригадати чоловікам, що найперше вони були ними створені, не кимось іншими, а саме чоловіками (!), щоб пригадати їм оту первинну ідентичність, яку заклав Господь у них, у кожне чоловіче серце. Автор закликає їх не боятися, бути справжніми чоловіками, бо тепер світ потребує саме таких чоловіків.

          Книгу можна використовувати як практичний посібник для чоловічих парафіяльних груп і для інших форм чоловічого служіння.

          Хоча ця книга написана для чоловіків, проте вона пронизана й такими словами, що торкаються жіночого серця також.

          Іванна ДОРОШЕНКО

           

          Книгу «Бути чоловіком. Стратегія духовного розвитку» о. Ларрі Річардса http://apostol.if.ua/products/buty-cholovikom можна придбати в інтернет-книгарні видавництва «Апостол» на офіційній сторінці видавництва apostol.if.ua

           

          Читай також

        • Не пропустіть ― нова книга сестри Антонія Зоряна Шелепило «Плани на завтра. Окраєць Слова на кожен день»!
        • “Посвята святому Йосифові. Чуда нашого духовного батька”: чому варто прочитати?
        • 4 причини духовної борьби в житті чоловіків-християн
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"