Церква і капіталізм: разом чи порізно?

Читай також

  • Отець Роман Демуш: «Форум молодіжного душпастирства — знак надії і можливість почати говорити з молоддю однією мовою»
  • Досі думаєш, що Церква тебе не чує? Реєструйся і їдь на Всеукраїнський форум молодіжного душпастирства!
  • «Канони Церкви є дорожніми показниками на шляху духовного життя»
        • Церква і капіталізм: разом чи порізно?

          Часто нам може здаватись, що є речі зовсім не пов’язані з релігійністю та вірою. Тому оцінити їх з точки зору християнських цінностей та орієнтирів зовсім не можливо. Хоча насправді це не так. Церква говорить нам абсолютно про все. І поміж іншого про те, яка економічна система слугує добробуту людей та чи не суперечить панування капіталізму християнським постулатам…

          Пригадаймо, що ж таке капіталізм  

          Вікісловник визначає капіталізм як “суспільний лад, економічна система виробництва та розподілу, заснована на принципах приватної власності, особистої ініціативності, раціональності та ефективності використання наявних ресурсів, максимізації прибутку (капіталу).”

          Хіба Біблія щось каже про економічні системи?

          Хоча в Біблії не згадується про капіталізм прямо, у ній багато йдеться про економічні проблеми. Наприклад, частина притч Ісуса стосується саме того, як має християнин поводитись із своїм майном та грошима. Таким чином, ми дізнаємося, яким має бути наше ставлення до багатства, і як християни повинні користуватись своїм фінансами та майном. Біблія також дає нам опис нашої людської природи, що допомагає нам оцінити можливий успіх та провал цієї економічної системи в суспільстві.

          Для чого пов’язувати гріше з праведним?

          Оскільки так чи інакше ми користуємось грошима кожного дня, ми повинні оцінити це з біблійної точки зору. Коли ми використовуємо Біблію як нашу основу, ми можемо почати будувати модель для уряду та економіки, яка допомагає реалізувати сповна людський потенціал і обмежує гріховність людини. У книзі Буття 1:28, Бог каже, що ми повинні підкорити землю і мати панування над нею. Одним із аспектів цього є те, що люди мають право володіти майном, в якому вони можуть здійснювати своє панування. Оскільки ми маємо право приватної власності, ми можемо припустити, що ми повинні також мати право обмінюватися приватною власністю на вільному ринку, де можна обміняти товари та послуги.

          Проте, завдяки руйнівній дії гріха, багато частин світу стали місцями нестачі та дефіциту. І, хоч Бог дав нам панування над Його творінням, ми повинні бути хорошими стюардами з наявних у нас ресурсів. Історично система вільного підприємства забезпечила найбільшу свободу та найефективніші економічні вигоди з усіх економічних систем, які коли-небудь були розроблені. Тим не менш, християни часто дивуються, чи можуть вони бути прихильниками капіталізму. По суті, у вільній капіталістичній системі винагороджується саме власний інтерес.

          З християнської точки зору, основа приватної власності полягає в тому, що наше існування створюється за образом Бога. Ми можемо зробити вибір щодо майна, який ми можемо обміняти у ринковій системі. Але іноді бажання приватної власності виростає з нашої гріховності. Відповідно, наша гріховна природа також виробляє лінощі, бездоглядність і марнотратство. Справа в тому, що економічну справедливість найкраще досягти, якщо кожна людина несе відповідальність за власну продуктивність, і в цьому плані капіталізм ідеально відповідає біблійним принципам.

          Історично капіталізм мав ряд переваг. Він також забезпечив основу великої політичної та економічної свободи. Коли уряд не контролює ринки, то існує економічна свобода для участі у низці підприємницьких заходів. Капіталізм також призвів до значної політичної свободи, оскільки коли ми обмежуємо роль уряду в економіці, ми обмежуємо сферу управління уряду в інших сферах. Не випадково більшість країн з найбільшою політичною свободою, як правило, мають велику економічну свободу. А хіба ми не знаємо, що свобода – найвища цінність?

          Невже все так ідеально?

          Звичайно ж, християни не можуть і не повинні схвалювати всі аспекти капіталізму. Наприклад, багато прихильників капіталізму поділяють таку позицію, як утилітаризм (основа моралі – корисливість), яка протистоїть біблійним принципам. Звичайно, ми повинні відкинути цю філософію. Також існують певні економічні та моральні проблеми, які необхідно вирішити. Хоча існують певні економічні критичні зауваження щодо капіталізму, (серед них – монополії та побічне забруднення повітря), вони можуть контролюватися обмеженим державним контролем. І коли капіталізм мудро контролюється, він створює значне економічне процвітання та дарує економічну свободу для своїх людей.

          Ще одним з важливих моральних аргументів проти капіталізму є жадібність. Критики капіталізму стверджують, що ця система робить людей скупими. Але тоді ми повинні запитати, чи капіталізм робить людей жадібними, або ж насправді у нас вже є жадібні люди, які використовують економічну свободу, що дає капіталістичної система для досягнення своїх цілей? З огляду на біблійний опис людської природи (Єремії 17: 9), останнє здається більш ймовірним. Оскільки люди є грішними та егоїстичними, деякі успішно використовують капіталістичну систему для задоволення своєї жадібності. Але це не стільки вина капіталізму, скільки прояв людського вибору.

          Що ж виходить?

          Мета капіталізму полягає не в тому, щоб змінювати поганих людей, а захищати нас від них. Капіталізм – це система, в якій погані люди можуть зробити найменшу шкоду, а добрі люди мають свободу робити добрі справи. Капіталізм найкраще працює з моральними індивідуумами. Але він також адекватно функціонує з егоїстичними та жадібними людьми, отож тільки ми вправі обирати, чи існуватимемо у системі, що приносить користь суспільству, чи використовуватимемо її як інструмент зла.

          Підготувала Марія Оринчак

           

           

           

          Читай також

        • Отець Роман Демуш: «Форум молодіжного душпастирства — знак надії і можливість почати говорити з молоддю однією мовою»
        • Досі думаєш, що Церква тебе не чує? Реєструйся і їдь на Всеукраїнський форум молодіжного душпастирства!
        • «Канони Церкви є дорожніми показниками на шляху духовного життя»
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)