Цікаві факти про Євангелія від Йоана?

Читай також

        Цікаві факти про Євангелія від Йоана?

        Пролог. Що ми дізнаємося про Ісуса з цієї частини Євангелія?

        Частина 1-а Євангелія від Йоана також відома як Пролог від Йоана. Під словом «пролог» ми розуміємо вступ, який відкриває основну частину твору. У драматичних творах прологом часто називається ведення, яке подає автор, аби допомогти читачеві зрозуміти, чого очікувати від історії, що от-от розгорнеться перед ним.

        Частина 1-а Євангелія від Йоана виконує саме таку функцію. Адже Йоан – це один з чотирьох апостолів, хто  писав оповіді про життя Христа. Матвій, Марк та Лука також писали про Ісуса, але ці Євангелія були написані як біографії (тобто історії про життя та служіння Христа). В той час Євангеліє від Йоана є чимсь відмінним. Він пояснював:

        Йоан 20: 30-31

        «Ще й інші численні чудеса, що їх не списано у цій книзі, вчинив Ісус на очах у своїх учнів. А ці – списано, щоб увірували Ви, що Ісус Христос – Син Божий, а увірувавши, щоб мали життя в його ім`я».

        Історії, яким надає перевагу Йоан: чудеса, вислови та розлога оповідь подій Страсного тижня – були ретельно дібрані з певної причини. Йоан прагне переконати читачів у тому, що Христос – більше ніж людина; більше, ніж учитель моралі; більше, ніж творець чудес; політичний чи релігійний революціонер. Йоан зображає Ісуса в першу чергу як Месію – помазаника, що був посланий Богом, аби показати людям путь до спасіння. Більше того, Ісус як Син Божий – єдиний з Богом та втілений Богом – є єдиним способом пізнати Творця та зрозуміти життя.

        Так само як пролог до вистави, частина 1-а Євангелія від Йоана дає читачеві розуміння, про що йтиметься далі. Апостол обережно, але ретельно готує тло, на якому представить головного героя – Христа. Підбиваючи підсумки, апостол навчає: вірити в Ісуса та пізнавати Бога у ньому.

         

        Переклад Ірини Яремчук

        Читай також

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.