Як відрізнити правдиву релігію від культу

Читай також

  • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
  • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
  • ТОП-3 новинки від «Свічадо», які ви маєте прочитати!
        • Як відрізнити правдиву релігію від культу

          Напівправда і підміна понять – це те, чим найчастіше спекулюють, намагаючись видати фальшиві релігії, культи за правдиву і найправильнішу, найдосконалішу релігію. Замішуючи обман на правді, творять небезпечну „суміш“, яка здатна задурманити багатьох. Щоб не потрапити у пастку, потрібно навчитися відчувати тонкі грані  і знати правду.

          Знання істини

           

          Всі ми хочемо добре обізнаними, мати напрацьовані інструменти, щоб уміти бачити і викривати обман, а також допомагати іншим уникнути його. Ми повинні попереджати і рятувати тих, хто залучений у помилкове вчення, навчаючи їх істині.

           

          „Та всяким брехливим обманом для тих, які гинуть, бо вони не прийняли любови правди, щоб їм спастися“ (2 Солунян 2:10)

          Знання істини дає силу, а незнання основних істин може завдати великої шкоди.

           

          „І спізнаєте правду, і правда визволить вас“. (Йоана 8:32)

           

          „Народ мій гине через брак знання. Тому, що ти відкинув знання, – то й я тебе відкину від мого священства; забув ти про закон Бога твого, – то й я твоїх синів забуду“ (Осія 4: 6)

           

          Культ — це група, яка відхиляється від доктрин і звичаїв або практик історичного християнства і має надмірну відданість одному лідеру, чиї переконання не знаходять підтвердження в Святому Письмі. Якщо група демонструє хоча б одну з наведених нижче семи характеристик, вона є культом або має тенденцію згодом стати культом. Культи починаються з прояви однієї або двох з цих характеристик, перш ніж ситуація посилиться і проявиться у більшій кількості ознак.

           

          Апостол Павло попереджав про появу лжеучителів у сильній Церкви в Ефесі:

          „Та й з-поміж вас самих повстануть люди, що говоритимуть погубні речі, щоб потягнути за собою учнів“ (Діяння 20:30)

          „Як я просив тебе зостатися в Ефесі, йдучи в Македонію, так прошу, щоб ти наказав деяким не вчити іншого навчання і не зважати на байки та безконечні родоводи, що більше викликають суперечки, ніж служать Божому задумові спасіння через віру. Ціль же того веління – любов із щирого серця, з доброго сумління та невдаваної віри. 6. Деякі від цього відхилились і попали у пустословство: вони хочуть бути законовчителями, не розуміючи ні того, що говорять, ані того, про що твердять із такою певністю“ (1 Тимотея 1: 3-7)

          „А коли хтось навчає інакше й не притримується здорових слів, слів Господа нашого Ісуса Христа та побожної науки, той засліплений гордістю, нічого не розуміє, хворий на пусті змагання та словесні суперечки. З цього виникають заздрість, сварка, зневаги, лукаві підозри, постійні спори людей із зіпсованим розумом та позбавлених правди; гадають бо, що побожність то засіб зиску“ (1 Тимотея 6: 3-5).

          „Бережи передання. Уникай світського пустословства та суперечностей неправильного знання, що його деякі визнаючи, відхилилися від віри. Благодать з вами!“ (1 Тимотея 6: 20-21)

          Ісус і Павло пророкували про лжеучителями вкінці часів

          „ Ісус у відповідь мовив їм: “Глядіть, щоб ніхто не звів вас. Багато бо прийде в моє ім’я, що будуть казати: Я – Христос, – і зведуть багатьох“ (Матея 24: 4-5)

          „Дух виразно каже, що за останніх часів деякі відступлять від віри і пристануть до духів обманних і навчань бісівських; зведені лицемірними брехунами з таврованим сумлінням, вони заборонятимуть одружуватися і волітимуть стримуватись від страв, що їх Бог створив для вірних і для тих, які спізнали правду, щоб їх споживати з подякою.“ (1 Тимотея 4: 1-3)

          „ Знай, що за останніх днів настануть скрутні часи, бо люди будуть самолюби, грошолюби, зарозумілі, горді, наклепники, батькам непокірні, невдячні, безбожні, без любови, непримирливі, осудливі, розбещені, жорстокі, недобролюбні, зрадники, нахабні, бундючні, більше розкошолюбні ніж боголюбні, – мають бо сповид побожности, сили ж її зреклися. І тих цурайся! Бо то з таких походять ті, що влазять у доми і зводять жіноцтво, обтяжене гріхами, яке дається на повіддя різним пристрастям, навчається ніби ввесь час, а ніколи дійти не може до зрозуміння правди. Як Янній та Ямврій противились були Мойсеєві, так ці противляться правді, – люди зіпсованого розуму та невипробувані у вірі. Але вони не підуть далі, бо їхнє безумство всім стане явним, як і отих було“ (2 Тимотея 3: 1-9)

          У міру того, як пробудження вкінці часів значно зростає, то ж саме можна сказати і про обман.

          „ Я знаю, що по моїм відході ввійдуть поміж вас вовки хижі, які не щадитимуть стада. Та й з-поміж вас самих повстануть люди, що говоритимуть погубні речі, щоб потягнути за собою учнів. Тому чувайте, пригадуйте собі, що я три роки, ніч і день, не переставав кожного з вас із сльозами наводити на розум.“ (Діяння 20: 29-31)

           

          Основні переконання християнської віри

           

          Деякі культи починаються з відхилення від деяких із цих доктрин, а потім в кінцевому підсумку вони приходять до заперечення деяких із них.

           

          Ми повинні прийняти основні і прості історичні християнські доктрини, які включають наступне:

           

          Ісус, Єдинородний Божий Син, є повністю Богом і повністю людиною, народженим від діви, без гріха. Він помер, воскрес в тілі і вознісся на небо.

          Бог — єдиний і існує в трьох Особах (Трійця) як Отець, Син і Святий Дух.

          Порятунок можливий через віру, через благодать і тільки у Христі.

          Святе Письмо — це остаточний авторитет у всіх питаннях віри і практичного життя. Ми твердо дотримуємося вчення історичного традиційного християнства, як це визначено в таких заявах, як „Апостольський символ віри“, „Нікейський символ віри“.

           

          Битва за істину сьогодні фокусується на визначенні того, Ким є Ісус і як ми повинні Його любити. Ми повинні любити Бога на Його умовах, висловлюючи відданість Йому і Біблії. Істина про Ісуса, яка ображає гуманістів, включає в себе Його право як Бога встановлювати абсолютні норми і стандарти життя і моральності, за які народи будуть нести відповідальність; по-друге, Ісус – єдиний шлях для отримання спасіння; і по-третє, Ісус володіє мудрістю і любов’ю судити гріх в часі і вічності.

           

          Характеристика культів

           

          Вони виступають проти критичного мислення, не дозволяючи людям думати самостійно. Критичне мислення допомагає оцінювати отриману інформацію (але це не те ж саме, що критичний дух).

           

          Культи: їх члени повинні прийняти те, у що вірить лідер культу, без найменшої можливості відійти від цього. Вони не хочуть, щоб їх члени самостійно критично мислили.

           

          Біблія: Всі ми повинні перевіряти кожне вчення, яке чуємо в світлі Святого Письма. Не приймайте вчення, підтвердження якому ви не можете знайти своїми очима в Біблії. Не приймайте нові ідеї, не вивчивши їх раніше. Вірність і відданість служінню передбачає смиренне оспорювання його, якщо буде потреба.

           

          „Усе перевіряйте; тримайте те, що добре“ (1 Солунян 5:21)

           

          Вони понижують авторитет сім’ї, замість того, щоб наполягати на біблійному пріоритеті сім’ї.

           

          Культи: дітей вчать бути лояльнішими до лідерів, ніж до їхніх батьків. Жінок вчать бути відданішими лідерам, ніж своїм чоловікам, а чоловіків вчать приймати це як належне. Лідер культу прагне зайняти місце батьків, матерів або інших авторитетних фігур. Від учасників часто вимагають розірвати всі стосунки зі своєю сім’єю.

           

          Біблія: Наші перші родинні зобов’язання — це чоловік/дружина, діти і батьки. Вчення, яке підриває святість сім’ї, є небіблійним. Святе Письмо закликає нас шукати примирення і виправляти сімейні стосунки через любов, смиренність і прощення (наскільки це залежить від нас).

           

          Ті, хто слідують за Святим Письмом, прагнутимуть спілкуватися з членами своєї сім’ї і шанувати їх. Ісус наполягав на тому, щоб люди щиро поважали і шанували своїх батьків:

          „ І сказав їм: “Красненько відкидаєте заповідь Божу, щоб зберегти ваше передання. Мойсей бо наказав: Шануй батька твого й матір твою, і – хто проклинає батька або матір – смерть такому! А ви твердите: Коли хтось батькові скаже чи матері – корван, мовляв, священний дар є те, чим я мав би тобі допомагати, – тим то й не даєте більше змоги зробити щось для батька чи матері. Тож ви якраз касуєте слово Боже тим вашим переданням, яке ви самі собі передали, – та й чимало іншого такого чините!”“ (Марка 7: 9-13)

           

          Перед тим, як стати відповідальними дорослими, Боже Слово говорить дітям коритися своїм батькам

          „ Діти, слухайтеся в Господі батьків ваших, бо це справедливо. Шануй батька свого і матір – це перша заповідь з обітницею: щоб тобі добре було і щоб ти на землі був довголітнім.“ (Ефесян 6: 1-3)

          „Коли хтось приходить до мене й не зненавидить свого батька й матір, жінку, дітей, братів, сестер, та ще й своє життя, той не може бути моїм учнем“ (Луки 14:26).

           

          Вони ізолюють членів групи і відкидають їх в разі, якщо вони вирішать піти, а не допомагають їм виконувати Божу волю.

           

          Культи: Вони ізолюють членів своїх груп від їх сімей, Церкви і суспільства. Вони відкидають всіх йдуть і попереджають їх, кажучи, що вони будуть судимі Богом і втратять усе найкраще Боже, якщо вони підуть. Людей вчать пов’язувати себе довічними зобов’язаннями перед групою. Деякі групи вчать, що їх члени повинні отримати дозвіл на вступ в інше служіння.

           

          Біблія: турбота лідера полягає в тому, щоб допомогти людям досягти успіху у виконанні Божої волі у їхньому житті, незалежно від того, чи означає це приєднання до іншого служіння. Основне значення полягає в тому, що Бог володіє людьми, а не лідер служіння.

           

          Вони відокремлюються від Церкви, замість того, щоб заохочувати культуру поваги та шани до Церкви.

           

          Культи: Відокремлюють себе від Церкви, вважаючи, що тільки у них є особливі стосунки з Богом. Вони критикують решту Тіла Христового і часто стверджують, що є єдиними дійсно врятованими. Вони розглядають всі інші служіння і деномінації як помилкові.

           

          Біблія: Ми любимо Ісуса, люблячи всю Церкву відповідно до того, що Йому дороге. Ми виховуємо культуру поваги, люблячи всю Церкву. Любити Церкву — це не те ж саме, що погоджуватися з практикою кожної помісної церкви в Тілі Христа. Якщо ми бачимо, що в певних церквах і служіннях існують компроміси, то, згідно з Біблією ми можемо назвати їх такими, але без критики конкретних служінь по іменах, доти, поки не будуть пройдені всі етапи відомого біблійного процесу.

          Вони заохочують надмірну відданість і зв’язок з керівництвом культу, а не з Господом.

           

          Культи: культи прагнуть пов’язати своїх членів із лідером культу і вимагати вірності йому, а не Богові. Лояльність визначається як абсолютне прийняття лідера — без сумнівів і питань. Це дуже небезпечно!

          Вірність визначається як підтримка лідера, а не покора Ісусові.

           

          Біблія: Наш зв’язок повинен бути з Господом. Вірність визначається як відданість Ісуса і підпорядкування Його слову і волі.

           

          Вони порушують біблійні кордони поведінки, а не ходять в чистоті і непорочності.

           

          Культи: Керівники культів порушують біблійні кордону поведінки, особливо в питаннях моральності і фінансів. Вони перекручують Святе Письмо, щоб виправдати свою нечистоту і нечесність. Помилкових вчителів можна визначити по їх користі і аморальності:

          „ У зажерливості, оманними словами торгуватимуть вони вами; засуд на них уже здавна не бариться, і погибель не дрімає.

          Бо коли Бог не пощадив ангелів, які були згрішили, а кинув у пекло й передав їх до темної безодні, щоб їх тримати на суд;

          і коли він не пощадив старовинний світ, -а зберіг вісім душ, з яких був Ной, цей проповідник правди, – і навів потоп на світ безбожних;

          і коли він, щоб дати приклад безбожникам майбутнім, міста Содом і Гомору обернув у попіл, засудив їх на загладу цілковиту;

          коли він вирятував праведного Лота, якого пригнітала розбещена поведінка беззаконників,

          – бо праведник, живучи між ними, мучився день-у-день бувши праведною душею, глядівши і слухавши беззаконних учинки, –

          то Господь знає, як визволяти побожних від спокуси, неправедних же, призначених для кари, тримати на день суду;

          особливо тих, які лише шукають брудних похотей тіла і зневажають Всевладу. Зухвалі та нахабні, вони не бояться кидати наклепи на величчя,

          тоді як ангели, хоч силою і міццю більші, не виносять на них перед Господом – зневажливого осуду.

          Вони, мов нерозумна тварина, що з природи на те й родиться, щоб її ловили й нищили, зневажаючи те, чого не розуміють, у тлінні своїм будуть знищені

          і зазнають кари як відплати за несправедливість. Вони повсякденні розкоші за щастя вважають, – брудні й мерзенні, насолоджуються у своїх облудах, бенкетуючи собі з вами.

          Очі в них сповнені перелюбом і грішать безнастанно; вони зваблюють нестійкі душі; серце в них до зажерливости вправне, – діти прокляття!

          Вони, покинувши дорогу просту, заблудили, ідуть слідом за Валаамом, сином Беора, що милувався у неправедній заплаті,

          тож дознав докору за власний переступ: ослиця, німа, підяремна, заговорила людським голосом і спинила безум пророка.

          Вони – джерела безводні, хмари, хуртовиною гонені. Для них приготована чорна пітьма.

          Верзуть вони пусті нісенітниці, розбещеними похотями тіла приваблюють людей, які ледве що втекли від тих, які проводять життя у блуді.“ (2 Петра 2: 3-18)

           

          Вони зазвичай наполягають на тому, щоб володіти або контролювати гроші і майно членів, які приєднуються до громади. Вони часто пропагує неетичні методи отримання грошей (наприклад, збір грошей для неіснуючих благодійних організацій).

           

          Деякі лідери культів стверджують, що Бог спонукає їх мати сексуальні стосунки з „духовними партнерами“ заради блага руху або організації.

           

          Біблія: Святе Письмо вчить сексуальної чистоти і праву власності на майно. У Діяння 4: 32-35 учні склали свої гроші і майно до ніг апостолів як одноразову добровільну пожертву, а не як сталу економічну угоду або домовленість.

           

          Акцент на особливих одкровеннях, які суперечать Святому Письму, замість поваги до Писання.

           

          Культи: культи підкреслюють особливі одкровення свого лідера, які суперечать Святому Письму.

           

          Біблія: Ми підкреслюємо непогрішність Писання як остаточного авторитету істини. Ми підкреслюємо основні і прості теми Письма, такі як панування Ісуса, дві великі заповіді, Велике доручення, життя відповідно до Нагірної проповіддю, молитва, читання Слова, досягнення втрачених людей, зцілення хворих, служіння іншим і т.п.

           

          Оцінка Плодів

           

          Ісус сказав, що ми можемо перевірити чи дізнатися, яким є справа (або служіння) тільки по його плодах — як словами, так і справах:

          „ Стережіться лжепророків, що приходять до вас в овечій одежі, а всередині – вовки хижі. Ви пізнаєте їх за плодами їхніми; хіба збирають виноград з тернини або з будяків – смокви? Так кожне добре дерево родить гарні плоди, а лихе дерево – плоди погані. Не може добре дерево приносити плодів поганих, ані лихе дерево – плодів добрих. Всяке дерево, що не родить доброго плоду, рубають і в вогонь кидають. За їхніми плодами, отже, пізнаєте їх.“ (Матея 7: 15-20)

          Якщо Господь дає вам розуміння прихованого гріха людини, прийміть це як заклик молитися за цю людину або звернутися до нього з любов’ю і особисто задати питання, щоб зрозуміти його переконання і вчинки.

           

          Практичні способи для уникнення — це найперше регулярне молитовне читання Біблії; прагнення коритися Господу; перебування в тісному спілкуванні з іншими; регулярна участь у вірі спільно з іншими вірними.

           

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
        • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
        • ТОП-3 новинки від «Свічадо», які ви маєте прочитати!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"