Не вбивай: Три історії із життя

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Про екологію, боротьбу з голодом та інформаційну гігієну говорили на події проєкту #СпоЖити в Чернівцях
  • Владика Венедикт пояснив, чи Бог карає?
        • Не вбивай: Три історії із життя

          Десять заповідей Божих або іншими слова Декалог – це десять основних законів, чи то пак вказівок, які дав Господь Мойсею на горі Синай. Заповідь «Не вбивай» чітка й зрозуміла. Не можна вбивати інших людей, свого ближнього… Начебто все доволі просто. Проте рідко хто й коли задумується, що вбивство – це не обов’язково вистріл, ножове поранення, отруєння тощо.

          Насправді, до цієї заповіді можна віднести набагато ширший спектр «злодіянь», які несуть за собою фатальні наслідки, а ми про це навіть не здогадуємося. Аби краще пояснити, що саме маю на увазі, спробую сформулювати три ситуації взяті із життя, з якими безпосередньо стикалась протягом останнього тижня. Не маю на меті образити когось, всі описані мною події використовую лишень із метою проілюструвати свої роздуми.

          Ситуація І:

          Мені трішки за 20. Це означає, що я цілком пам’ятаю, що таке бути підлітком. Які думки, переживання, мрії у таких людей. Проте як і тоді, так і зараз, мені не зрозуміла ця  певна кількість підлітків, які курять, п’ють тощо, бо вважають це крутим. Коли я йду додому часто натрапляю на таку компанію хлопчиків віком 14-16 років, які п’ють пиво та курять цигарки. Вони не задумуються, що саме в цей момент вони чинять проти заповіді «Не вбивай». Пояснюю: здоров’я – це подарунок Бога. Наш організм створений за таким принципом, що багато хворіб ми можемо подолати, або узагалі на них не захворіти. Куріння та зловживання алкоголем, у будь-якому віці, призводить до погіршення твого самопочуття. А це означає, що ти буквально самостійно, поступово убиваєш себе

          Ситуація ІІ:

          Недавно, коли їхала у маршрутці по справах, стала свідком одної ситуації (і багато хто з вас однозначно бачив таке). Водій часом гадає, що має тридцять рук й водночас говорить по телефону, дає решту, чухає ногу й керує автобусом. Те, що він не має права так робити – це зрозуміло. З християнської точки зору він ще й порушує заповідь «Не вбивай», адже наражає на небезпеку, як і себе так й людей, що знаходяться в автобусі й навіть пішоходів. Це означає, що його поведінка може призвести до фатальних наслідків. Сумніваюсь, що хоч один водій задумувався про це в такому ключі.

           Ситуація ІІІ:

          Нещодавно побачила, як один чоловік йшовши тротуаром, допив свою кока-колу й поставив бутилку на бордюрі та й рушив далі. До смітників було не так далеко, та й погодьтеся, скільки там важить ця пуста тара. Звісно, цей чоловік мабуть не задумувався про те, що забруднює довкілля, ба навіть більше – мабуть робив це не свідомо. Проте в той момент я подумала про загальні забруднення по всьому світу. Адже є компанії, які свідомо виливають в океани різноманітні речовини, або ж викидають пластик. Це також можна віднести до порушення заповіді «Не вбивай». Адже такі дії призводять до порушень у екосистемах, тим самим – шкодячи майбутнім поколінням. Моє улюблене гасло звучить: «Цінуйте довколишній світ, адже ми позичили його у своїх дітей».

          Такі роздуми супроводжують мене доволі часто. Здавалось би всього лиш два слова, проста фраза «Не вбивай», але за нею стоїть велика кількість вчинків, які ми часом вчиняємо не свідомо. Тож перед тим як говорити, що ви ніколи не порушували цієї заповіді, згадайте, іноді не потрібно натиснути на курок, аби когось вбити.

           

          Автор: Гнип Ольга-Марія

           

           

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Про екологію, боротьбу з голодом та інформаційну гігієну говорили на події проєкту #СпоЖити в Чернівцях
        • Владика Венедикт пояснив, чи Бог карає?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)