Чим паломництво відрізняться від подорожей?

Читай також

  • Отець Роман Демуш: «Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим»
  • Українська молодь, яка прямує на СДМ, взяла участь у молитовній свічковій ході в Лурді
  • Під час Всеукраїнської прощі у Зарваниці відбудеться зустріч молоді з головою організаційного комітету СДМ єпископом-помічником Лісабонським Амеріко Мануєлем Алвесом Агуяром
        • Чим паломництво відрізняться від подорожей?

          Про мотиви, якими керуються віряни, вирушаючи на прощу; чим відрізняється релігійний туризм від прочанства та за чим варто їхати до Святої Землі – читайте далі.

          Стати на дорогу Христа – дорогу прощення, що нею йшов Ісус і вів за собою своїх учнів-апостолів; відкрити своє серце Господній любові та вчитися наслідувати Божественний примір; переступити через гординю, лінивство  та пожадливість, а ще більше – попросити: ласки, Благодаті, виздоровлення або спокути…

          У кожного, хто ступає на дорогу прочанина є свій мотив – інтимний та особистий. Хтось перетинає кордони та минає тисячі кілометрів, бо відчуває потребу попросити за усе людство – його упадки та гріхи. А інший – бо не може позбутися відчуття самотності чи тривоги. Їдуть жінки, що не можуть завагітніти, аби попросити дитяти; їдуть матері за наверненням для синів; їдуть сини з молитвою за упокій душі батьків.

          О. Роман Тереховський: «Паломництво – це усе християнське життя.»

          За словами о. Романа Тереховського, духівника паломницького центру «Рафаїл», прочанство у християнському світі – це усе християнське життя також. Щоденна молитва – це теж паломництво. Бо це шлях Христа. І це шлях до Христа.

          «…Проща до Святої Землі вирізняється моментом переосмислення, олюднення Бога серед нас.»

          Але проща до Святої Землі: Вифлиєму, Гетсиманії чи Назарету – вирізняється присутністю моменту переосмислення, очеловічення Бога серед нас.

          21 вересня на міжрелігійній зустрічі у Львові представники трьох авраамічних конфесій: християнства, іудаїзму та ісламу дискутували щодо відінностей розуміння паломництва різними релігіями.

          Учасники зустрічі: греко-католицький священик Роман Тереховський, Йосиф Зісельс, представник єврейських общин в Україні, та Саід Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” зійшлися на тому, що паломництво як відвідування святих місць – це те, що об`єднує усі три релігії.

          Саід Ісмагілов: «Є думка, що причини війн – це конфлікти між релігіями. Насправді причини війн – це конфлікти між самими людьми».

          «Розмова, що нині відбувається, є свідченням того, що у нас зріле і толерантне суспільство. Є думка, що причини війн – це конфлікти між релігіями. Насправді причини війн – це конфлікти між самими людьми» – пояснив Саід Ісмагілов.

          Але закцентувати, на думку Йосифа Зісельса, необхідно на тому, що ж відрізняє паломництво у християнстві, іудаїзмі та мусульманстві.

          «Мені хотілося би сконцентрувати увагу, що в юдаїзмі паломництво – це подорож до тих місць, де свого часу зберігалася Скинія Заповіту, тобто Скрижалі з десятьма Заповідями. Цікаво, що жителі Єрусалиму повинні були надавати місце для ночівлі паломникам і не можна було брати гроші за це»- підкреслює Йосиф Зісельс.

          Говорили також і про те, чим відрізняється прочанство від туризму.

          О. Роман Тереховський пояснює: «Релігійний туризм – це більш пізнавальна мандрівка. У паломництві людина є чистим листом –  прагне сприйняти Божу благодать, аби зробитися кращою. Паломництво – це експериментальний засіб спілкування з Богом. Бажання залишити не тільки спогад, а й відбиток на душі».

          Як стати паломником?

          Відречення від світського життя: розкошей, зручностей та розваг – чи не найвища чеснота для християнина. Залишаючи позаду спокуси, ми відкриваємо перед собою радість Божественної благодаті. Ступаючи на шлях Христа, ми промовляємо «Покину гріх і стану Тобі служити».

          Аби відректися від світського, християни їдуть на прощу. Аби відректися від світського, християни щодня здійснюють паломництво –молитвою або дорогою спокутують гріхи.

           

           Підготувала Ірина Яремчук

           

          Читай також

        • Отець Роман Демуш: «Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим»
        • Українська молодь, яка прямує на СДМ, взяла участь у молитовній свічковій ході в Лурді
        • Під час Всеукраїнської прощі у Зарваниці відбудеться зустріч молоді з головою організаційного комітету СДМ єпископом-помічником Лісабонським Амеріко Мануєлем Алвесом Агуяром
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)