11 фактів про Ватикан, яких ви не знали

Читай також

  • Реакція Ватикану на Голодомор в Україні: чи належно реагував Святий престол
  • Глава УГКЦ: «З гробу святого Петра кажемо Риму і світові: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!» 
  • У Ватикані відбулася зустріч єпископів Синоду УГКЦ із Папою Франциском
        • 11 фактів про Ватикан, яких ви не знали

          Звісно, Ватикан – це зовсім не парк розваг для духовенства. Ба більше: завдання, що над ними працюють у цих стінах, можуть здаватися нудними для загалу. А втім, навряд чи Вам вдасться відшукати державу, яка при такій мізерній площі володіла б таким потужним інструментарієм впливу на решту людства.

          Пропонуємо Вам відповіді на 11 запитань, які цікаво дізнатися про Ватикан.

          1. Скільки людей живе у Ватикані?

          Близко 605 осіб.

          1. Як багато із цих 605 є священиками?

          У Ватикані проживає 62 мирян, а ще – 105 членів Швейцарської гвардії. Решта мешканців – це кардинали, єпископи, священики, монахи та монахині.

          1. Як багато людей працює у Ватикані?

          Папа Іван ХХІІІ відповів на це запитання так: «Я не знаю. Але думаю, що близько половини».

          Натомість статистика свідчить: у Ватикані працює 4 810 людей. Це ті, чия робота стосується безпосередньо Святого Престолу (2 880 осіб), а також ті, хто задіяний в інших секторах. У Ватикані, як і в кожному місті, є магазини, музеї, банк і т.д. Відповідно цим установам також потрібні працівники.

          1. Скільки церков знаходиться у Ватикані?

          Окрім Собору Святого Петра, у Ватикані розміщені ще 6 церков: Святого Пелегріно, Святих Мартіна та Себастьяна із Швейцарії, Святої Анни з Парафреньєрі, Святого Еджідіо з Борго, Святого Стефана з Угорщини, Святого Стефна з Абісинії.

          1. Скільки музеїв?

          Насправді «Музей Ватикану» існує тільки один, проте він складається з багатьох музеїв та галерей (таких як Ватиканська картинна галерея, музей Піо Климента, Колекція модерного релігійного мистецтва, музей К`ярамонті, Григоріанський етруський музей та Єгипетсько-григоріанський музеї).

          Разом із Сикстинською капеллою, спадщина Ватикану налічує 54 галереї.

          В Музеї представлено майже 70 000 творів мистецтва, серед них – 20 000 експонатів. На даний момент там працює понад 640 осіб в 40 різних відділах.

          Окрім цього, у Палаці Св. Чарльза розташована кінозала (під керівництвом Бібліотеки Ватикану), де Папа, співробітники Ватикану або навіть гості мають можливість переглянути фільм. Кімната кінозали – це приміщення старої церкви. Якось Папа Іван Павло ІІ, який неодноразово відвідував кінозалу, сказав: «У світі існують тільки два місця, де церква перетворилась на кіно: це Радянський Союз і Ватикан!».

          1. Скільки у Ватикані архітектурних споруд?

          Офіційні дані відсутні. Проте навряд чи будівель може бути багато, враховуючи площу Ватикану – 0,44 кв. км. Особливо, коли багато місця відведено для базиліки Св. Петра та її площі.

          Окрім цього, варто пам`ятати, що до Ватикану відносяться 13 споруд, які є екстратериторіальними. Хоча ці будівлі розташовані в Римі, вони знаходяться під юрисдикцією Ватикану. Це означає, що коли ви входите, приміром, до базиліки Св. Марії Маджоре, що в Італії, юридично ви знаходитеся у Ватикані.

          1. Скільки радіостанцій?

          Тільки одна: Радіо Ватикану. Проте вона містить кілька відмінних радіочастот, тобто каналів. Такою була ініціатива Секретаріату Комунікацій Святого Престолу після реформи Папи Франциска.  «Радіо Ватикану» було створено 1931р. безпосередньо винахідником радіо – італійцем  Гульєльмом Марконі.

          «Радіо Ватикану» транслюється в Інтернеті 38 мовами і працевлаштовує колектив з 355 осіб у 59 різних державах.

          1. Скільки телеканалів?

          Жодного. Телевізійний центр Ватикану насправді не є телеканалом. Це центр виробництва телепродукції, призначений для висвітлення діяльності Папи, поширенням відеоматеріалів на різні світові канали телебачення, Інтернету та сервісу Ютуб, зокрема.

          1. Скільки років Ватикану?

          Як державу Ватикан було засновано 11 лютого 1929 року після підписання Латеранських угод. Його витоки датуються періодом життя Св. Петра, а саме – мучеництвом у т. зв. Цирку Нерона (місце жорстоких язичницьких ігрищ), де нині розташована Базиліка Св. Петра.

          1. Чому Базиліка Св. Петра є папською резиденцією?

          Насправді ж, це не так. Резиденція Папи – його церква як єпископа Риму – це Собор Св. Іоана Латеранського в Римі. Хоч Собор і розташований поза межами Ватикану, проте має екстратериторіальний  статус.

          1. Скільки банкоматів є у Ватикані?

          Один. Та ще і той на латині!

          Переклад Ірини Яремчук

           

           

          Читай також

        • Реакція Ватикану на Голодомор в Україні: чи належно реагував Святий престол
        • Глава УГКЦ: «З гробу святого Петра кажемо Риму і світові: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!» 
        • У Ватикані відбулася зустріч єпископів Синоду УГКЦ із Папою Франциском
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)