Книга не тільки для інтелектуального читання

Читай також

  • Для всіх і кожного. Книжкові новинки до зимових свят від видавництва «Свічадо»
  • Рекомендації для літнього читання від видавництва “Свічадо”
  • 15 художніх книг, які сучасному християнину варто прочитати
        • Книга не тільки для інтелектуального читання

          Є книги, які надихають, є книги, які спонукають до роздумів, а є такі, що закликають до дії. От уявіть, що ці три речі ви знайшли в одній книзі, і навіть більше: тут і вказівки щодо духовного зростання, і підбадьорення, і неабияка мудрість автора. І все це в одному виданні. Ці слова про книгу святого Хосемарії Ескріви «Борозна».

          Це новинка від івано-франківського видавництва «Апостол». Книга є другою частиною із всесвітньо відомої трилогії святого Хосемарії Есріви. Із першою частиною ― книгою «Шлях» ― читачі уже знайомі, і для багатьох вона стала однією з улюблених.

          «Борозна» ― це книга не для бездумного і швидкого прочитання, щоб «перезагрузитися», відволіктися від щоденних турбот і відпочити. Смакувати нею варто чи не щодня, перечитуючи окремі розважання. Хоча, не подумайте, що читання цієї книги не буде для вас приємним. Навпаки. Ви отримаєте відповіді на запитання, що стосуються духовного зростання. Книга містить глибокий богословський зміст, слова промовляють до серця, спраглого Бога. Мова автора проста, зрозуміла, глибока, торкається струн душі. Святий наставляє, подекуди і докоряє, подає приклади, спрямовує у правильне русло.

          У передмові до книги читаємо: «Борозна» прагне зачепити всю особу християнина ― тіло та душу, природу і вдачу, а не лише інтелект. Тому її джерелом є не тільки роздуми, а й саме життя в Христі. Вона відображає хвилі активності та спокою, духовної сили та миру, котрі вселяла в душу слуги Божого й тих, що його оточували, дія Святого Духа» (Альвадо дель Портільйо).

          Ця книга для духовних роздумів. «Борозна» складається з розважань (сентенцій). Вона сповнена глибокою духовністю та мудрістю автора, що ґрунтуються на величезному досвіді священицького служіння. Ці роздуми  написано на різноманітні теми, які є однойменними назвами розділів: щедрість, молитва, радість, відвага, дружба, відвертість, природність, правдивість, амбіції, вірність, чистота, відповідальність, лицемірство, воля тощо. Сентенції мають на меті підживити особисту молитву і духовні роздуми християнина. Словом, у цій книзі автор відобразив сукупність чеснот, котрі мають бути притаманні життю християн.  

          Святий Хосемарія Ескріва так написав про свою книгу: «Дозволь мені, любий читачу, взяти твою душу і попровадити її розважанням людських чеснот ― результат праці благодаті над природою… Дай Боже, щоб ці сторінки ― саме цього я проситиму в нашого Господа ― допомогли нам стати кращими, і надихнули нас залишити за собою плідну борозну, борозну наших вчинків».

          Зі слів святого дізнаємося, що «людські чесноти ― результат праці благодаті над природою». А що ми знаємо про чесноти? Чи розвиваємо їх у собі? Катехизм Католицької Церкви подає таке визначення: «Чеснота ― постійна і тверда схильність робити добро… Усіма своїми чуттєвими і духовними силами чеснотлива людина прямує до добра; вона живе ним і обирає його у своїх конкретних учинках» (п. 1803).

          Отож «Борозна» про працю, духовну працю, яку варто кожному здійснювати у своєму житті. Адже праця над собою, над зростанням у чеснотах завжди принесе добрий плід, плід добрих учинків.

          Безперечно, «Борозна» для широкого кола читачів. Ця «серйозна» книга буде цікавою як душпастирям і богопосвяченим особам, так і мирянам.

          Якщо бажаєте дізнатися, як виховувати в собі чесноти та іти шляхом духовного зростання, то «Борозна» для вас.

          Про автора 

          Святий Хосемарія Ескріва де Балагуер народився в Барбастро (Північна Іспанія) 9 січня 1905 року. У віці 15 чи 16 років вирішив стати священиком, тому що відчув заклик Бога до цього служіння. А в березні 1925 року став священиком. 2 березня 1928 року Бог дав йому ясне бачення того, що до тих пір він сприймав лише як натяки; і святий Хосемарія Ескріва заснував Опус Деі (по-українськи «Діло Боже»). У результаті, відкривалася нова дорога в Церкві, яка мала заохотити людей усіх соціальних верств до пошуку святості та практикування апостольського служіння через освячення повсякденної праці у світі, не змінюючи життєвого стану.

          Більше дізнатися про книгу «Борозна» святого Хосемарії Ескріви заохочуємо на офіційному сайті видавництва «Апостол»  

          Автор: Іванна Дорошенко

          Читай також

        • Для всіх і кожного. Книжкові новинки до зимових свят від видавництва «Свічадо»
        • Рекомендації для літнього читання від видавництва “Свічадо”
        • 15 художніх книг, які сучасному християнину варто прочитати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.