Митрополит Шептицький був би нині серед наймодніших спікерів

Читай також

  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
        • Митрополит Шептицький був би нині серед наймодніших спікерів

          Слухаючи сучасних спікерів, які пройшли кращі університети Європи, США чи навіть України, які мають досвід менторства, успішного ведення бізнесу, нам здається, що все, що вони розповідають – раніше ніхто й ніколи не чув, що саме вони відкривають сучасній молоді світ. АЛЕ! Ми забуваємо істину, що “все нове – це добре забуте старе”. А ще не завжди собі можемо уявити або й повірити, що люди, які будували і формували Українську Церкву не були замкнуті лише на цих ідеях, а дбали, щоб розвивати і формувати передовсім суспільство, приділяючи особливу увагу саме МОЛОДІ.

          Нині, 1 листопада, вшановуємо Митрополита Андрея Шептицького. В цей день, 74 роки тому він відійшов у вічність. Та залишилися його величезні надбання, серед яких листи до молоді. Напевно, що нині, коли воліємо читати короткі пости у соцмережах, ми не дуже прихильні до довгих тексті. Та, думаю, якби Шептицький жив в наші часи, він точно був би дуже модним і цікавим молоді. Можливо, навіть потужним блогером, від якого би черпали ідеї.

          Що завжди дивує, читаючи листи, праці Митрополита Андрея, – це його глибоке розуміння і відчуття викликів молоді. Нині багато говорять саме про те, що сучасна церква, сучасні священики не надто заглиблюються в потреби молодих людей. Що молодь – відірвана від Церкви. Та приклад Шептицького може стати для багатьох стимулом для пошуку творення діалогу, спільних напрямів для розвитку та спілкування.

          В одному з листів до молоді Митрополит  закликав: “Горнетеся до всякого роду шкіл, користаючи з того, що навчання безплатне. Добре робите, що дбаєте про освіту і знання. Бо після християнської праведності та Божої благодаті знання є найбільшою силою, якою людина може розпоряджати.

          В освіті йде про одне: щоб знання було правдивим знанням, щоб відносилося лише до правди, а не було неправдою, брехнею. Бо як правдиве знання є силою людини, так і фальшиве знання, оперте на неправді, є для чоловіка правдивою недугою, каліцтвом та нещастям на ціле життя. А що людська природа є зіпсута, що пристрасті чоловіка тягнуть до злого, що розумові трудно доходити до правдивої правди, то й треба Вам тієї Божої Мудрості, що вміє розрізнити щире золото від фальшивого і в множестві подаваних людьми відомостей, вибрати ті, які чоловікові потрібні і хосенні, а оминати ті, які йому наносять шкоду. Нехай же провідним світлом Вашої праці в школах буде передусім — випросити з неба той прецінний і Божий дар, яким є мудрість.

          Божа Мудрість — це найкраща, найвища і найцінніша прикмета людського ума. Сила ума і його світло не в тому, щоб знати багато подробиць, але щоб добре, глибоко знати те, що знається, бути якнайбільше віддаленим від помилок і обманів та мати якнайправильніші поняття про загальні питання, обминаючи може й мільйони подробиць, в які умові не можна, або й не варто входити. Тому прикладайтеся до прохання про Божу Мудрість, щоденно до неба руки витягайте та повторюйте: «Боже Предвічний, зішли на мене з високого неба Твою св. Мудрість, просвіти нею мій ум, нехай Божа Мудрість поведе мене дорогами правди, нехай стереже мене від ложі і обману! Прошу о це через хресну смерть Ісуса, через Непорочне Зачаття Преч.Діви Марії. Прошу Тебе, Христе Боже, о той цінний дар! Ти обіцяв його через Ап. Якова всім, що будуть про нього просити. Сповни Свою обітницю, Предвічний Боже, і вислухай покірну християнську молитву».

          Поручаю Вам також дуже й дуже, Дорогі Діти, чисте принимання св. Тайн. В школах не будуть Вам того пригадувати: самі пам’ятайте про це. Св. Євхаристія — це обильне джерело всяких Божих ласк, — черпайте з нього для себе, родителів, рідних, свого села і Батьківщини. В св. Євхаристії приходить сам Ісус Христос до Вас, хоче у Вас гостити. Тоді просвічує Вашу душу, очищує її від усякої плями гріха і пристрасти та наповняє її Божими дарами.

          Стережіться гріха проти св. віри, тримаєтеся св. Церкви. Як зрада проти Батьківщини, так і зрада св. Церкви, нашої Матері, що від дитинства до гробу веде нас і в кожній потребі подає помічну руку, є мерзенним злочином.

          Дбайте про те, щоб читати побожні книжки; Ви старші для молодших братчиків і сестричок будьте вчителями, наставляйте їх на праведну дорогу, вчіть релігії, читайте також побожні книжки і родичам і чужим, що про те не пам’ятали б без вас.

          Цим письмом, Дорогі Діти, хочу з Вами розпрощатися, бо не знаю чи мені Бог дозволить працювати для Вас і за Вас молитися. Нехай це моє письмо буде для Вас наче моїм завіщанням, останньою наукою, проханням і щирим батьківським благословенням.

          Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма Вами.

          Амінь!

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"