“Безпритульний Ісус”, який викликає захоплення і обурення

Читай також

  • Кричати, бо вірити
  • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
  • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
        • “Безпритульний Ісус”, який викликає захоплення і обурення

          18листопада католицький кардинал Ріо-де-Жанейро Орані Темпеста (Orani Tempesta) благословив бронзову скульптуру, встановлену біля кафедрального собору найбільшого мегаполісу Бразилії.

          Скульптура зображає Ісуса Христа в образі безпритульного, який спить на лавці.


          „Людство ніколи не мало стільки багатства і ніколи не бачило таких злиднів, — каже кардинал Темпест. — Як не дивно, певну верству населення просто не враховують, оскільки економіка може вижити і без неї“.

          Скульптуру передав у дар архієпископу Ріо-де-Жанейро канадський художник Тімоті Шмальц (Timothy Schmalz) за сприяння посольства Бразилії при Святому Престолі і лицарям Гробу Господнього.

          Бронзова скульптура, виготовлена у натуральну величину, представляє Ісуса Христа, який лежить на лавці, прикритий ковдрою, із оголеними босими ногами. Незважаючи нате, що фігура зображена прихованою ковдрою з головою, кожен легко впізнає хто зображений: на ногах сплячого видно рани від цвяхів, якими прибивали до хреста Спасителя на Голгофі.


          „Ця скульптура змушує нас дивитися на тих, хто живе на вулицях нашого міста, як на братів і сестер; Папа Франциск звертається до нас із закликом бачити Христа втих бідних людях, які живуть на наших вулицях“, — пояснив парафіяльний священик собору отець Клаудіо Сантос (Claudio Santos).


          Оригінальна скульптура роботи Тімоті Шмальца була встановлена в Regis College, єзуїтському богословському коледжі в Торонто в 2013 році. Відтоді копії „Безпритульного Ісуса“ були встановлені в Австралії, на Кубі, в Індії, Ірландії, Іспанії та Сполучених Штатах.

           У березні 2016 року скульптуру „Бездомний Ісус“ встановили у внутрішньому дворі Сант Еджідіо у Ватикані, біля входу в офіси Апостольської служби соціального служіння.

          Незважаючи на те, що робота Тімоті Шмальца отримала настільки широке визнання у всьому світі, „Безпритульний Ісус“ неоднозначно сприймають. Наприклад, після того як у2014 році копію скульптури встановили в американському місті Девідсон (штат Північна Кароліна), частина місцевих жителів заявили про своє невдоволення.

          Так, наприклад, мешканка Девідсона Сінді Кастано Своннак (Cindy Castano Swannack), розповіла, що, коли вона вперше проїжджала повз скульптуру, він прийняла скульптуру за реального сплячого на лавочці безпритульного і викликала поліцію.


          „Ісус — НЕ безхатченко. Ісус — НЕ безпорадний безпритульний, який потребує нашої допомоги. Нам потрібен Той, Хто має силу задовольняти наші потреби, а не жалюгідний бомж“, — наголосила жінка.

          Інший житель міста, Джеррі Доусон направив на адресу редакції місцевого мережевого видання DavidsonNews.net лист, у якому поділився своїми думками щодо скульптури.


          „Моя скарга стосується не художніх достоїнств цієї скульптури, а не того сенсу, який вона передає. Йдеться про тих людей, які приїжджають в наш прекрасний район і бачать дуже неприємне видовище: сплячого на лавочці в парку бомжа. Таке враження справляє ця скульптура, коли вночі проходиш повз неї. Здається, що зовсім поруч „смерть із косою“. У Нью-Йорку я не раз переступав через сплячих на тротуарах безпритульних, але такої страху, який відчуваю, проходячи повз цю скульптури, у мене не було“, — зізнався він.

          Зі свого боку, Тімоті Шмальц в бесіді з кореспондентом New York Daily News в 2014році розповів, що образ Ісуса Христа у вигляді безпритульного народився в результаті важкого особистого досвіду. В молодості Шмальцу впродовж декількох років довелося жити на вулиці і спати на дерев’яній лавці в приміщенні старого складу, де не було опалення та водопроводу.

          Будучи практикуючим католиком, скульптор у своїй творчості постійно звертається до релігійної тематики. При цьому він не згоден із тим, яке втілення знаходив образ Христа в церковному мистецтві. Ісус, за його словами, зображувався у вигляді європейця із ідеально вкладеним волоссям. І хоча на руках і ногах у Нього художники зображували рани від цвяхів, проте Його тіло, як правило, є зразком античної краси.

          Сьогодні Шмальц бачить своє завдання в тому, щоб зображення „Безпритульного Ісуса“ з’явилися на вулицях найбільших міст світу. Він вважає, що його Ісус може похитнути стереотипи образних уявлень про Христа.

          Однак пройшло чимало часу, перш ніж оригінальна робота скульптора знайшла собі притулок в єзуїтському коледжі в Торонто. До цього пропозицію художника встановити незвичайну скульптуру неодноразово відкидали, в тому числі католицькі парафії.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Кричати, бо вірити
        • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
        • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"