9 кроків, щоб ваші свята були емоційно здоровими

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • 9 кроків, щоб ваші свята були емоційно здоровими

          На Різдво у нас є багато прекрасних можливостей провести час зі своєю сім’єю і друзями. Під час свят ми можемо зустрітися з тими, кого впродовж року майже не бачимо. Але, на жаль, буває так, що свята стають часом, коли ми зіштовхуємося з непростими взаєминами і непрощенням, яке несли в своєму серці. Багато хто чекає, що ці стосунки зміняться і стануть кращими в наступному році. Але коли ці надії не виправдовуються, непрощення й емоційні рани створюють бар’єр самотності довкола нас.

          Я завжди покладала великі сподівання на свята, бо моя сім’я завжди раділа, готуючись до Різдва. Щороку ми купували і пакували подарунки, прикрашали домівку, готували різні страви і солодощі, з радістю приймали гостей.

          Однак деякі родичі завжди були незадоволені приготуваннями до Різдва або до будь-якого іншого свята. Їх очікування завжди були більшими, тому їх не задовольняло те, що було зроблено для них. Рік за роком вони були причиною хаосу під час свят, позбавляючи радості і руйнуючи зусилля багатьох членів сім’ї, які хотіли мирно провести час разом.

          Упродовж багатьох років я спостерігала за одним і тим самим сценарієм. Він повторювався постійно. Щороку я сподівалася провести свята в доброму настрої, що на цей раз все буде по-інакшому. Але нічого не змінювалося. В результаті отримувала почуття покинутості, розчарування і самотності.

          Коли почала дізнаватися більше про прощення, то вирішила запитати:  чому ж все саме так відбувається? Почала розуміти, що джерелом багатьох очікувань є незагоєні рани і незадоволені потреби. Мої рідні, які своїми емоціями псували святкування, були зранені.

          Багато людей навіть не замислюються, що їхні давні образи зранюють безнастанно зранюють не лише їх, а й псують стосунки з ближніми. Бог готовий показати вам ваші рани і джерело вашої болю. Його благодаті та милосердя досить, щоб вилікувати всі рани і задовольнити всі потреби. Прощення — цілющі ліки, які здатні загоїти ваші рани.

          Та кроки зцілення мусять розпочинатися з вибачення. Щоб зробити перший крок, потрібно попросити Господа, щоб Він показав вам ваші рани та які образи привели до цього болю.

          Другий крок — озвучте, що саме вас образило, що відчуваєте, а також, хто є ця людина, яка завдає вам біль. Зрозумійте, які почуття вас наповнюють.

          Третій: очистіть свої рани, дозвольте собі оплакати кожну втрату втрату, пов’язану з нею. Розкрийте свої почуття перед Богом. Багато людей вважають цей крок неважливим, і ніяковіють через почуття гіркоти

          Четвертий: попросіть Бога цілковито очистити вашу душу від образ.

          П’ятий крок — застосуєте ліки, які Господь передбачив для вас. Сповідайте свої гріхи, які врешті привели до такого глибокого зранення. Попросіть, щоб Він простив також і ваш гріх непрощення. Покайтеся в своїх гріхах і залиште їх.

          Шостий крок до зцілення — накладіть шов на рану, попросивши, щоб Бог підніс ваші гріхи на хрест:

          „ І вас, що були мертві гріхами й вашим необрізанням тілесним, – він оживив вас із ним, простивши нам усі провини. Він знищив розписку, що була проти нас, що нас осуджувала, разом з приписами; він її зробив нечинною, прибивши до хреста“ (Колосян 2: 13-14).

          Сьомий крок — перев’яжіть рану, просячи у Бога замінити непрощення у вашому серці прощенням. Потім попросіть Його задовольнити потреби, які були у вас, можливо, з самого дитинства, — безумовної любові, безпеки, цінності та значущості, визнання, комфорту, турботи та емоційної підтримки.

          Восьмий крок —щоб вилікувати рани, наслідуйте приклад Христа, який не згадує прощені гріхи:

          „ Я бо буду милостив супроти їхньої несправедливосте, і їхніх гріхів не буду згадувати більше“ (Євреїв 8:12).

          І, нарешті, дев’ятий крок — прийміть зцілення вірою і подякуйте Богові за відповідь на ваші молитви.

          Підготуйтеся до прийдешніх свят, піклуючись про емоційні травми вашого минулого, які Бог показав вам. Відпускаючи нанесені вам в минулому образи, прощаючи їх, ви стаєте вільними від зв’язку з минулим. Ви отримуєте свободу в реальному житті і можете вільно розповідати про дар прощення іншим, з нетерпінням чекаючи майбутнього, яке Бог приготував для вас. Бог бажає зцілити ваші рани і задовольнити ваші потреби. Прийміть ці дари, які Він приготував для вас на це Різдво, щоб і ви змогли розділити Його прощення з іншими.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"