Коли і чому прокляття не діють

Читай також

  • Стрітення Господнє — до чого тут свічка?
  • Про душпастирські відвідини з Йорданською водою
  • Комунікат щодо рецепції в УГКЦ декларації Дикастерії віровчення «Fiducia Supplicans» про душпастирське значення благословень
        • Коли і чому прокляття не діють

          „І каже Бог Валаамові: “Не йди з ними й народ не проклинай, він бо благословенний.”“ (Числа 22:12).

          Не думайте, що хтось спроможний вас проклясти, якщо Бог вас благословив! Валаам чітко засвоїв, що ніхто не може проклинати те, що благословив Бог. Адже ці прокляття не матимуть сили!

          Коли Балак, король Моава, почув, як ізраїльтяни перемогли амореянина, він боявся, що буде наступним у їхньому списку на знищення. Тож найняв Валаама, віщуна з Петору в Месопотамії, щоб той прийшов і прокляв їх. Петору був осередком східної магії, відомою віщунами. Пізніше Валаам був убитий за свою зіпсованість і зв’язку мідіянітів, ворогами Ізраїлю:

          „Поміж іншими полеглими вбили вони царів мідіянських: Еві, Рекема, Цура, Хура та Реву – п’ятьох царів мідіянських; так само й Валаама, сина Беора, вбили вони мечем. Таж то вони, за порадою Валаама, звели синів Ізраїля відступити від Господа заради Пеора; тим і кинулась пошесть на Господню громаду“ (Числа 31: 8,16).

          „А Валаама, віщуна, сина Беора, вбили сини Ізраїля мечем разом з іншими, що їх були повбивали“ (Ісуса Навина 13:22).

          Валаам був цікавою „сумішшю“ добра і зла, частково вівцею і частково вовком. Герберт Локьер писав: „У Валаама була голова, повна світла, але серце було темним, і тьма та була великою“. Інший коментатор висловлюється: „Так як Іуда був серед апостолів, так і Валаам був серед пророків — істинним провидцем, але поганою людиною“. Коротше кажучи, він був лжепророком, якого Бог дивним чином використовував, щоб передбачити деякі справжні речі про Ізраїль.

          Тричі Балак пообіцяв Валаамові золото і славу за прокляття Ізраїлю, але щоразу Бог давав йому чудові слова благословення для Ізраїлю замість проклять. Спершу Бог сказав йому не йти проклинати їх, але жадібний Валаам завзято пручався. Якщо ви й не уявляли, що в Біблії є комедійні елементи, прочитайте розповідь ослицю Валаама, яка заговорила, або, як я ще називаю цю історію — про дурня і його віслюка. Коли ослиця побачила ангела з протягнутим мечем, що перегородив шлях, вона збожеволіла і притиснула ногу Валаама до стіни. З жахом вона, врешті-решт, сіла і не зрушила з місця. Валаам бив її своєю палицею, поки не побачив ангела, а потім упав обличчям додолу в покаянні.

          Неймовірно, але Бог використовував цього продажного ясновидця, щоб вимовити кілька пророцтв. Наприклад, він передбачив, що Ізраїль повстане, як левиця встає і як лев піднімається:

          „Ось люд, що встає, неначе та левиця, що зводиться вгору, мов той лев; не ляже він перше, ніж пожере здобич та крови нап’ється з убитих“ (Числа 23:24).

          Поки Ізраїль був вірний своєму завіту з Богом, він був непереможний. Жоден ворог не міг протистояти їм і перемогти. Це пророцтво, виголошене над Ізраїлем, може стосуватися і нас. Поки ми залишаємося вірними Богу,

          „Ніяка зброя, викувана проти тебе, не буде придатна. Всякий язик, що схоче правуватися з тобою, ти засудиш. Отака доля слуг Господніх, таке їхнє право в мене – слово Господнє“ (Ісая 54:17).

          „Коли Бог за нас, хто проти нас?“ (Римлян 8:31). Бог покликав праведників бути „сміливими, як лев“ і наслідувати левову природу Христа — Лева з коліна Юди.

          Валаам далі сказав Ізраїлеві

          „Лягає й спочиває мов той лев, мов та левиця, – хто ж бо його збудить? Благословен, хто тебе благословляє, і проклят, хто проклинає тебе“ (Числа 24: 9).

          Валаам попереджав ворога:

          „Бачу його, та не під теперішню пору; дивлюся на нього, та не зблизька. Зійде бо зірка з Якова, здійметься берло з Ізраїля, боки Моавові поторощить, і розгромить всіх синів Сета“ (Числа 24:17).

          Шоразу, коли він відкривав рот, щоб вимовити прокляття, Бог звертав його з точністю до навпаки, — і виходило благословення.

          Не зумівши проклясти Ізраїль, Валаам спробував іншу стратегію, бо його темна сторона підняла свою потворну голову. Моавитяни були відомі як „народ Хамоса“, язичницького ідола, якому приносили дітей у жертву. Вони також використовували порочні сексуальні практики в своєму поклонінні. Отже, Валаам порадив Балакові спокусити ізраїльтян до аморальності і ідолопоклонства, знаючи, що це поведінка засмутить Бога і змусить їх прийняти на себе прокляття:

          „Оселивсь Ізраїль у Шіттімі, тож запопався народ блудувати з дочками Моава. Закликали вони його на жертви своїм богам, а народ споживав і поклонявся їхнім божищам. Ваал-Пеорові піддавсь Ізраїль, тим то гнів Господній запалав на Ізраїля.“ (Числа 25: 1-3).

          „Таж то вони, за порадою Валаама, звели синів Ізраїля відступити від Господа заради Пеора; тим і кинулась пошесть на Господню громаду“ (Числа 31: 16).

          До речі, ім’я Валаама означає „пожирач або руйнівник народу“ — відповідні й вчинки цього підступного чоловіка.

          Для тих, хто вважає, що Валаам і його ослиця, що заговорила — це просто стара байка, зверніть увагу, що він тричі згадується як реальний чоловік у Новому Завіті трьома різними авторами, кожен із яких засуджував його дії:

          1. Петро назвав його лжеучителем, сказавши:

          „Вони, покинувши дорогу просту, заблудили, ідуть слідом за Валаамом, сином Беора, що милувався у неправедній заплаті, тож дознав докору за власний переступ: ослиця, німа, підяремна, заговорила людським голосом і спинила безум пророка.“ (2 Петра 2: 15-16).

          2. Юда порівняв його з відступниками:

          „Горе їм, бо вони пішли дорогою Каїна і, на відплату, потрапили в обман Валаама й у бунті Корея загинули“ (Юди 11).

          3. Йоан вважав його розпусником Ізраїлю, подібно самозваним лідерам у церкви в Пергамі:

          „Але маю проти тебе трохи, бо там є у тебе ті, що держаться учення Валаама, який навчив Балака кинути камінь спотикання перед синами Ізраїля -їсти ідоложертовне та блуднити. “ (Одкровення 2:14).

          Якщо ви перечитаєте легендарного оповідання про Валаама в Числах 22-25, ви засвоїте кілька цінних уроків:

          По-перше, коли ворог бажає проклинати вас, Бог бажає вас благословити.

          По-друге, будьте обережні в тому, кому ви дозволяєте впливати на вас. Віщун і аморальні люди заманили у гріх Ізраїль.

          По-третє, не дозволяйте жадібності мотивувати вас. Любов до грошей призвела Валаама до всіляких поганих вчинків.

          По-четверте, навіть осел знає, що ви не можете проклинати те, що благословив Бог. Те, що противник розглядає як прокляття проти вас, Бог здатний скасувати — і Він скасує його, і зверне на благословення!

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Стрітення Господнє — до чого тут свічка?
        • Про душпастирські відвідини з Йорданською водою
        • Комунікат щодо рецепції в УГКЦ декларації Дикастерії віровчення «Fiducia Supplicans» про душпастирське значення благословень
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"