15 звичок, щоб зберегти духовне і фізичне здоров’я

Читай також

  • Я б хотіла знайти щастя…
  • Завершується реєстрація на онлайн-школу «Як збудувати щасливі стосунки?»
  • Що казав Ісус Христос про щастя?
        • 15 звичок, щоб зберегти духовне і фізичне здоров’я

          Здорова людина — це не лише та, що ходить у спортзал і збалансовано харчується. Є багато звичок, які допоможуть зберегти гармонію в житті.

          1. Виробіть режим сну

          Сон життєво важливий для здоров’я мозку, а отже і для фізичного, душевного і духовного здоров’я. Його недолік можна порівняти з тим, як якщо б ви роками не міняли масло в автомобілі. Якийсь час все буде добре, але це тимчасово.

          2. Спілкуйтеся з друзями

          Якщо більшість часу ми проводимо на самоті, руйнівним думкам набагато простіше заповнити нашу свідомість. Друзі можуть допомогти дивитися на життя, наші рішення і на самого себе. Спілкування — одна з головних звичок для духовного здоров’я.

          3. Виділіть час для поклоніння

          Життя з усіма її благами може захопити весь наш час. Поклоніння — це час, коли ми повертаємося до Бога і тільки до Нього. Ми перестаємо метушитися, думати про себе. Це час, коли ми дякуємо Йому за все, що Він зробив для нас, за Його постійну присутність і не тільки.

          4. Прочитайте хорошу книгу

          Буває, що ми не може перестати думати про якусь проблему. Ми прокручуємо її в пам’яті знову і знову. Така поведінка може стати причиною душевної хвороби. Читання хорошої книги одночасно відволікає і відкриває нові перспективи. Крім того, читання — це вправа для розуму.

          5. Уникайте боргів

          Порушення балансу не обмежується однією областю життя. Коли у людини борги, збільшується рівень стресу, адже йому потрібно більше працювати, а значить менше спати. Це може зруйнувати не тільки життя самої людини, а й вплинути на взаємини з іншими людьми.

          6. Мудро вибирайте друзів і не бійтеся розривати нездорові відносини

          Люди сильно впливають на наше життя. Тому не потрібно поспішати називати людину, яку знаєте другий день, другом. З іншого боку, потрібно розбиратися, коли спілкування йде на користь, а коли шкодить, і не боятися прощатися з такими людьми.

          7. Смійтеся якомога частіше

          У Книзі Приповідок написано: „Веселе серце – ліки добрі; а дух прибитий висушує й кості“ (Приповідки 17: 22). Складно усвідомити, наскільки важливий сміх і радість для душевного здоров’я. Ми просто не впораємося з графіком повсякденному житті, якщо будемо надто серйозними.

          8. Дякуйте

          Кожен день шукайте причину, щоб сказати „спасибі“. Так ви навчитеся звертати увагу на все хороше, що відбувається у вашому житті. Від проблем не втекти, але не потрібно думати тільки про них.

          9. Моліться

          Що ви робите, коли проблеми все ж виникають? Турбуєтеся, телефонуйте друзям, шкодуєте себе? Моліться. Це не означає, що ми втікаємо від проблем. Так ми говоримо Богу, що довіряємо Йому і довіряємо своє життя, як у радості, так і в печалі.

          10. Вивчайте Писання

          Читати Біблію добре, але вивчати Слово краще. У Біблії записані незмінні істини Божі, на яких кожному з нас краще будувати своє життя. Ми не зможеш повністю їх прийняти, поки не розберемося. А розібратися можна, тільки вивчивши кожне слово, пропозицію і главу.

          11. Регулярно відвідуйте церкву

          Люди не були створені одинаками. Ізоляція і поверхневі взаємини негативно впливають на наше душевне здоров’я. Церква — це місце для глибокого спілкування, зміцнення духовних звичок і нагадування про те, що всі ми зламані і потребуємо Спасителя.

          12. Гуляйте на свіжому повітрі

          Звичайно, коли за вікном мороз, а вдома тепло і смачний чай, складно змусити себе вийти. Щоденні прогулянки на свіжому повітрі повинні стати звичкою. Пройдіться не поспішаючи.

          13. Ставте цілі

          Плани визначають майбутнє, дають мотивацію йти вперед. Якщо цілей немає, то сьогодні буде таким же, як і вчора, а ранок нічим не відрізняється від ночі. Життя перетворюється в одну одноманітну пряму. Ставте цілі на кожен день, тиждень, рік. Цілі, які ви вважаєте важливими. Переконайтеся, що вони реалістичні.

          14. Прощайте

          Відмовляючись прощати, ми продовжуємо нести гіркоту і образу всередині. Навіщо? Це нам допоможе? Ні. Непрощення здатне зашкодити не тільки в душевній сфері, але і в духовному, і навіть у фізичній. Прощення — здорова форма самодопомоги.

          15. Не бійтеся невдач

          Думайте про те, що кожен успіх або невдача — це процес навчання. Вчіться на провалах і дякуйте Богові за успіх. Бажання кожен день пізнавати щось нове допоможе виробити здорові звички для душевного, духовного і фізичного здоров’я.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Я б хотіла знайти щастя…
        • Завершується реєстрація на онлайн-школу «Як збудувати щасливі стосунки?»
        • Що казав Ісус Христос про щастя?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"