Для чого Ісус хрестився? Чим важливе і що означає Його хрещення ?

Читай також

  • Кричати, бо вірити
  • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
  • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
        • Для чого Ісус хрестився? Чим важливе і що означає Його хрещення ?

          Може здатися, що хрещення Ісуса не мало особливої мети. Йоан хрестив на покаяння „ Я вас хрищу водою на покаяння, а той, хто йде за мною, від мене потужніший, і я негідний носити йому взуття. Він вас христитиме Духом Святим і вогнем“ (Матея 3:11), а Христос — безгрішний і не потребував цього. Навіть сам Йоан був приголомшений Його приходом. Він усвідомлював власну гріховність і знав, що недостойний хрестити Божого Агнця: „Мені самому треба христитися в тебе, а ти приходиш до мене?“ (Матея 3:14). На що Ісус відповів: „Залиши це тепер, так бо личить нам здійснити всяку правду“ (Матея 3:15).

          Є декілька причин, чому Йоан охрестив Ісуса на початку Його служіння. Христос розпочав велику справу, і було доречним, щоб Його предтеча визнав Його публічно. Йоан був провіщеним Ісаєю „голосом“, що закликав до покаяння людей, які очікували на прихід Месії „ Голос чути: – Стеліть Господові дорогу у пустині, рівняйте в степу шлях нашому Богові!“ (Ісаї 40:3). Йоан проголошував, що за ним іде Той, на кого вони чекали — Син Божий, кажучи: „ Я вас хрищу водою на покаяння, а той, хто йде за мною, від мене потужніший, і я негідний носити йому взуття. Він вас христитиме Духом Святим і вогнем“ (Матея 3:11).

          Хрещення Ісуса набуває додаткової ваги, якщо враховувати, що Йоан належав до роду Левія та був прямим нащадком Аарона. Євангелиист Лука вказує, що його батьки були з роду священства Ааронового „ Був за часів Ірода, царя юдейського, один священик, на ім’я Захарія, з черги Авії, та його жінка з дочок Арона, на ім’я Єлисавета“ (Луки 1:5). Одним із обов’язків старозавітних священиків було принесення жертв Богові. Тому це хрещення можна розглядати як принесення священиком Найвищої Жертви. Без сумніву, слова Йоана наступного дня після хрещення мають священицький тон: „Тож наступного дня бачить він Ісуса, що йде до нього, та й каже: «Ось Агнець Божий, який світу гріх забирає“ (Йоана 1:29).

          Хрещення показало, що Ісус ототожнював Себе з грішниками. Воно символізувало їхнє хрещення в Ісусовій праведності, смерть із Ним і звільнення від гріха до оновленого життя.

          Також прихід Ісуса Христа до Йоана продемонстрував Боже схвалення його служіння. Це стало важливим у майбутньому, коли люди почали сумніватися в авторитеті Йоана, особливо після його арешту Іродом: „ Бо Ірод був схопив Йоана, зв’язав його і вкинув у темницю – через Іродіяду, жінку брата свого Филипа; Йоан бо говорив до нього: “Не можна тобі її мати.” Він хотів його вбити, та боявся народу, бо його мали за пророка. Коли настав день народження Ірода, дочка Іродіяди танцювала перед усіма й догодила Іродові; отож, клянучись, обіцяв їй дати, чого тільки попросить. Та, під намовою матері своєї, сказала йому: “Дай мені тут на полумиску голову Йоана Христителя.” І засмутився цар, але задля клятви і тих, що разом за столом сиділи, звелів дати, – тож послав стяти голову Йоанові в темниці.Принесли, отже, на полумиску його голову й дали дівчині, а та піднесла своїй матері“ (Матея 14:3-11).

          Та найважливіше, що публічне хрещення продемонструвало прийдешнім поколінням досконале втілення триєдиного Бога. Свідчення безпосередньо з небес про благовоління Отця до Сина та сходження Святого Духа на Нього „А охристившись, Ісус зараз же вийшов з води. І ось розкрилось йому небо, і він побачив Духа Божого, який спускався, мов голуб, і зійшов на нього. І голос пролунав з неба: “Це Син мій любий, що його я вподобав”“ (Матея 3:16-17) є чудовим зображенням Трійці.

          Це також вказує на участь Отця, Сина та Духа у спасінні тих, кого Ісус прийшов спасти. Отець полюбив обраних „ Бо в ньому він нас вибрав перед заснуванням світу, щоб ми були святі й бездоганні перед ним у любові“ (Ефесянам 1:4), Він посилає Свого Сина знайти та спасти загиблих „Син бо Чоловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло“ (Луки 19:10), а Дух викриває гріх „І коли прийде він, то переконає світ у грісі, у справедливості, і в засуді“ (Йоана 16:8), скеровуючи вірного до Отця через Сина. Вся славна істина про милосердя Бога через Ісуса Христа виявилася в Його хрещенні.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Кричати, бо вірити
        • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
        • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"