„В очікуванні дива“. Як і де треба підготуватися до найпотаємнішої події в житті батьків

Читай також

  • Дізнайтеся, про що мовчать діти і як цьому зарадити
  • «Сурогатне материнство – обʼєктивне моральне зло»
  • «Єдина оправдана мета – лікування та прийняття дитини»
        • „В очікуванні дива“. Як  і де треба підготуватися до найпотаємнішої події в житті батьків

          Сьогодні багато говорять про кризу сім’ї. І з статистика погіршується. Та замість, щоб нарікати отець Дмитро Романко виріши діяти. І вже майже рік успішно провадить діяльність Сімейного інноваційного простору „Як Вдома“.

          Яка основна мета діяльності Сімейний інноваційний простір „Як Вдома“?

          Для людей найбільше добро — це гідність людини. Ви звертали коли-небудь увагу на те, як люди купують дороге вбрання, чи дорогий телефон — тоді й не виникає думки про витрачену суму. Але гляньте, що відбувається в людській душі, коли мова йде про те, щоб пожертвувати комусь 20 чи 50 гривень. Дехто вважає, що це подвигом. Але насправді — це нормально, так само як вітатися, як бути чемними з іншими. Тож і наша основна ідея в тому, щоб питання гідності було на першому місці. І починати це треба з розвитку дитини в утробі матері, її народження і, звичайно, усвідомленого батьківства.

          Наскільки нині змінене сприйняття батьківства?

          — Батьківство в нас сприймають добре доти, доки воно не заважає. А коли йде мова про додаткові виплати, малозабезпечені сім’ї — то чуємо нарікання на батьків. Це патологія в суспільстві. Адже поза сім’єю виховати дитину так як у сім’ї — неможливо. І щоб людство продовжило своє існування, потрібні сім’ї.

          Суть нашої роботи, щоб у належних умовах організувати батькам навчання про все, що їм потрібно знати про народження і виховання дитини. Зараз часто чуємо про так зване „токсичне батьківство“, коли люди народжують дитину, але не усвідомлюють її значимості. Ми повинні пам’ятати: дитина — це подарунок. Тож якою вона буде — залежить не від нас, а лише від Бога. Також повинні розуміти рівноцінність людини, без різниці скільки їй і яких розмірів — одна клітина, тобто ембріон, чи багатоклітинний організм, тобто доросла людина, — їхня цінність абсолютно однакова. Батькам інколи складно усвідомити, що дитина — не їхня власність, а вони мають лише розкрити її. І саме наша Школа народжувати „В очікуванні дива“ покликана для того, щоб батьки навчилися усвідомлювати дитину.

          У чому полягає суть підготування до народження дитини?

          — Зверніть увагу, як ми готуємося до народження малечі. Купуємо візочки, ліжечка, ляльки… Та найсуттєвіше — це вміти відкликатися на потреби дитини. І це питання комунікації, значимість якої теж треба усвідомити і якої необхідно навчитися.

          А запитайте середньо статистичну жінку про декрет і почуєте, що цей період її гнітить, вона хоче якомога швидше повернутися на роботу. Але нема вищого покликання за материнство, зрештою, як і за батьківство. Яка різниця, що за посаду займаєш, якщо вищого за титул батька чи матері — нема. Тож бачимо цінність цієї програми в тому, щоб повернути цінність батьківства. Дати батькам можливість насолодитися супроводом малечі.

          Які умови участі та що пропонує програма Школи народжувати?

          Школа народжувати „В очікуванні дива“ стосуєтесь тих, хто вже завагітнів. У нас є також курси для тих, хто планує вагітність. Окремо проводимо навчання для пар, які хочуть одружитися чи нещодавно пошлюбувалися. Маємо зустріч зі сім’ями і з поважним стажем. Бо незважаючи на це, можуть мати непропрацьовані цінності, а це зменшує ресурс сім’ї. Теперішній побут дуже відірваний від сімейного. Будете здивовані, та часто сім’ї навіть не їдять за одним столом, мало спілкуються. Люди майже чужі в одній квартирі.

          Унікальність нашої програми — в підході. Головне, на чому акцентуємо, це передовсім значимість і гідність цього стану.

          Розкажіть детальніше про Школу народжувати та можливості, які вона відкриває майбутнім батькам

          Зараз ми оптимізували програму до півтора місяці. Заняття відбувають двічі на тиждень по дві години. Додатково ще відбуваються окремі відкриті зустрічі.

          Раджу не відкладати навчання на останні два місяці вагітності, бо вони ніколи непередбачувані. Четвертий-п’ятий місяць вагітності —ідеальний період.

          Готуємо також онлайн курс, тож проходити навчання можна буде в будь-який зручний час.

          Усе навчання проводитиме лікарка, психологиня, консультантка з грудного вигодовування Христина Піган-Росоловська.

          Зареєструватися на курс можна тут: Школа народжувати

          Більше деталей про подію дізнайтеся тут: „В очікуванні дива“

          Відвідати Сімейний інноваційний простір „Як Вдома“ можна щодня за адресою: вул. Зелена, 25. Контактний телефон: +38067 226 44 00.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Дізнайтеся, про що мовчать діти і як цьому зарадити
        • «Сурогатне материнство – обʼєктивне моральне зло»
        • «Єдина оправдана мета – лікування та прийняття дитини»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"