Як практикувати Ісусову молитву?

Читай також

  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Останні слова Ісуса в Біблії
  • Важливо не оголошувати людям ВИРОК!
        • Як практикувати Ісусову молитву?

          “Як рясні дощі за дощами щораз більше зволожують землю, так і святе ім’я Ісуса, якщо його часто вимовляти і взивати до нього, воно наповнює серце наше радістю і веселістю”.

          Ісусова молитва — вимагає сакраментального життя (Сповіді, Причастя, Святої Літургії). Ім’я Ісуса не можна називати, не піклуючись про моральне життя. Що більше ми закликаємо Спасителя, то більше ми ростемо в нашому прагненні не ображати Його і не завдати шкоди нашому ближньому.

          Ісусова молитва: як це робиться?

          Проте, в декількох словах варто спробувати відповісти на питання: як це робиться? Я хочу її молитися і що мені робити?

          Щоб плідно молитися, ми повинні присвятити певну кількість часу самій молитві. Ця практика повинна бути абсолютно вірною.

          Найпростіше це зробити, якщо встановити місце і час дня, коли будемо присвячувати себе молитві (встановлюючи його, маємо звернути увагу на розподіл наших обов’язків, можливості часу і т.д.).

          Звичайно, це не є необхідними умовами, але їхнє виконання полегшить саму молитву. Цей маленький ритуал спростить багато речей – ми не будемо навіть розглядати кожен день, коли і де молитися, тому що це питання буде зумовлено щоденною практикою, і в надзвичайних випадках буде легше знайти якесь розумне рішення.

          Взявши на себе шлях цієї молитви, ви повинні щодня встановлювати для неї короткий час (20 хвилин — оптимальним) і бути послідовним у цьому.

          Починаємо молитву

          Сідаємо до нашої щоденної «частини» молитви і … що далі? Усвідомте присутність Бога і факт, що ви не можете не бути в Його присутності. Отже, чи ми пам’ятаємо ми про це, чи ні, Бог — присутній в нас, тому що ми живемо в Ньому: „ У ньому бо живемо, рухаємося й існуєм, як деякі з ваших поетів сказали: Бо й ми з його роду“ (Діяння 17:28).

          Іншим елементом виходу на шлях молитви є тиша. Справа полягає в тому, щоб людина могла молитися без перерви. Для багатьох людей це тихе сидіння або стояння на колінах перед Богом — найскладніший виклик. Бо коли ми сідаємо і намагаємося втишити наш розум, тисячі думок, що досі були заглушені щоденною суєтою, виходять на перший план. Ми думаємо, що потрібно прибрати, помити вікна, приготувати обід, зателефонувати своїй мамі…

          Все, що нас турбує — може почекати. Хоча б 20 хвилин. Бо в цей час робимо щось більш важливе щоденні клопоти — ніщо не стане для нас важливішим у найближчому майбутньому. Тиша — це заспокоєння нашого тіла, спроба бути перед Богом у молитві.

          Тиша

          Якщо нерухомість в тій чи іншій мірі є стосується нашого тіла, нашої фізичної сфери, третій елемент, тиша, впливає на наше серце; ми можемо сказати, що вона є внутрішньою нерухомістю. Мовчання — це не лише відсутність гучних слів, але й розрада в гніві, жалю, розчаруванні, бажанні помсти, заглушення цього перед присутнім Богом.

          Мовчання може мати різні рівні, так як різні рівні може мати тиша. В обох площинах виникає те, що ми розмовно визначаємо як відволікання, коли наша увага не орієнтована на Бога, а на якийсь елемент реальності, або на себе, або спокійно — без будь-якої глибшої мети.

          У разі відволікання не варто нервуватися або використовувати «силові» рішення (я не буду більше відволікати зараз! Я повинен негайно зосередитися! Не можу думати про це!), Тому це дасть протилежний ефект від очікуваного; слід легко ігнорувати нищівні думки, знову заглибитися в присутність живого Бога і знову прийняти перервану молитву.

          Тиша — це не справа волі, а стан, до якого повільно веде молитва.

          Простота

          Останнім елементом є простота. Монастирська традиція рекомендує повільно повторювати одну молитовну формулу: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного (грішну)!» Ці слова, що промовляємо щодня з вірою і відданістю, будують наші відносини з Ісусом, нашим Спасителем. Спочатку цей заклик буде лише усною молитвою. Однак Святий Дух, який молиться в нас, повільно приведе нас до молитви, яка більше закріплена в Бозі.

          Хезихій з Синаю, автор письма на рубежі восьмого і дев’ятого століть, каже: “Як рясні дощі за дощами щораз більше зволожують землю, так і святе ім’я Ісуса, якщо його часто вимовляти і взивати до нього, воно наповнює серце наше радістю і веселістю».

          Тому потрібно поступово звернення до Ісуса протягом дня, коли маємо вільну хвилину в черзі, трамваї або під час процедури в стоматологічному кріслі. Добре, коли пам’ять про Божу присутність «виливається» завчасно до визначеного часу, призначений виключно для молитви.

          Дихання

          Дехто намагається поєднати молитву Ісуса з диханням. Це можна зробити двома способами: повторити на видиху одне слово молитовної формули, або вдихнути частину поклоніння, а на видиху частину прохання про милосердя.

          Для багатьох прив’язка молитви і дихання має вирішальне значення, але варто пам’ятати, що це лише технічна проблема, яка буде працювати для декого, інші не використовуватимуть це. Треба шукати відповідні рішення для себе, зосереджуючись насамперед на присутності Бога під час молитви і на самому заклику.

          Перешкоди

          Які перешкоди до Ісусової молитви? Це не відволікання. Гнів є набагато серйознішою загрозою («Молитва виходить з лагідності і свободна від гніву», — пише Евагрій Понтійський) або приховує обурення («Все, що ви зробили, щоб помститися своєму брату, стане перешкодою під час молитви», відзначає той самий автор).

          Ось чому не варто продовжувати гріх, а відрізати себе від того, що веде нас до зла, виходячи на шлях Ісусової молитви. Спокуса оцінити нашу молитву також не приводить ні до чого хорошого. Тільки Бог може зробити це добре. Для нас немає нічого, крім того, щоб покаятися в наших гріхах і молитися за нас як можна краще. Зрештою, цей ніжний Святий Дух, наш Заступник і Утішитель, навчить нас, що робити.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Останні слова Ісуса в Біблії
        • Важливо не оголошувати людям ВИРОК!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"

              Коментарі