Що для нас є більшим добром? І як це розпізнати

Читай також

  • Наскільки наші добрі справи є добрими – три індикатори
  • Закохані хотіли побратись. Однак Бог мав інші плани
  • Як не втратити віру, розчаровуючись в аторитеті духовних провідників?
        • Що для нас є більшим добром? І як це розпізнати

          Друг батька шукає роботу. Колега запитує, чи звільнити працівника. Інший – на професійному перехресті. Хтось інший намагається загоїти подружні рани. Існують вибір і кілька можливих рішень для кожного з цих людей. Чи буває у вас, що люди запитують вас, пораду? Ви також не знаєте, що їм відповісти?

          Болісні рішення

          Прийняття рішень завжди означає втрату. Якщо ви з’їсте торт, то у вас немає торта. Ви вирішили кинути палити або залишити стабільну роботу? Порушення статусу-кво і почуття безпеки будуть болісними!

          Зрозуміло, це менше шкодить, якщо ви впевнені, що рішення є правильним. Але як ви знаєте, що це рішення є правильним? Ви можете вибрати краще оплачувану роботу, або ближче до свого дому. Який вибір буде правильним? Чи можна добре порадити в цій ситуації?

          Задавайте питання

          Іноді хтось просить поради. Це може бути бажання передати свою дилему іншій людині. Або хочуть почути підтвердження вже прийнятого рішення. Приємно отримати хороші поради. Але надання хороших порад пов’язано з великим ризиком. Це може призвести до серйозних наслідків.

          Як правило, я тримаю дистанцію з людьми, які категоричні відповіді на дилеми інших. Вважаю, що краще замість відповідей на запитання — хороші відкриті питання.

              Які наслідки ваших рішень?

              Що ви можете отримати і що втратити протягом наступних 10 або навіть 20 років?

              Як ці рішення узгоджується з вашими найглибшими цінностями?

              Що повинно статися, щоб ваші сумніви зникли?

              Який вибір буде найбільшим благом у цій ситуації?

          Більше добро

          Питання про більшу користь “порушує систему”. Це допомогло мені майже в кожній останній бесіді. Це працював як компас. Більшість моїх співрозмовників не дослухавши до кінця, вже знали відповіді на свої сумніви.

          Пошук більшого добра асоціюється зі святим Ігнатієм Лойолою. Він помітив, що в його житті є багато способів робити хороші речі. Але часто ці добрі дії відбирають час, енергію та увагу замість роботи над чимось більшим. Він вважав, що цей злий дух підсував йому добрі речі, які, заважають зосереджуватися над тому, що дійсно варте того.

          Правильний курс

          Ігнатій Лойола знав, що найважливе для нього. Та не всі знають свій правильний курс у житті. Визначення ролей життя може прийти з допомогою. Отець Тішнер одного разу сказав: “Іноді я жартую, що спочатку я людина, тоді філософ, а потім довго, довго — нічого, і тільки тоді священик”.

          Священик, дружина, чоловік, співробітник, християнин. Роль, що визначає наше життя, найбільше допомагає визначити, що буде для нас є найбільшим благом. Очевидно, якщо я буду батьком, то важливіше буде підтримати свою сім’ю, ніж переслідувати свої бажання за рахунок своєї сім’ї. Шкода, що дилеми зазвичай мають більше нюансів. Чи варто звільняти працівника, який заробляє гроші на компанію, але конфліктує з людьми? Ви залишаєте свою роботу, яка дає вам фінансову стабільність, але порушує ваше сімейне життя.

          Мале — більше

          Ян Тирановський був бухгалтером. Однак він відмовився від цієї діяльності і пішов на менш оплачувану і менш престижну роботу кравця. Він визнав, що це дозволило йому зосередитися на духовному житті, яке він вважав найважливішим. Таким чином він хотів досягти більшого добра. Ніхто не міг би почути про Яна Тирановського, якби не той факт, що Кароль Войтила був його духовним наставником.

          Велике добро рідко означає швидкі гроші і вищі посади. Це часто означає, що в мить зречення прийдуть труднощі та неприємності. Часто це жертва за те, що здається незначним і принесе добрі плоди на довгі роки.

          Як дізнатися, що для мене є велике благо? Ми, як правило, знаємо їх давно, хоча не завжди це усвідомлюємо. Щастя дається тим, хто знайшов уважного і розумного співрозмовника. Він може почути відповідь на життєві питання в тому, що він каже голосно у своєму випадку.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Наскільки наші добрі справи є добрими – три індикатори
        • Закохані хотіли побратись. Однак Бог мав інші плани
        • Як не втратити віру, розчаровуючись в аторитеті духовних провідників?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"